Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
2.150  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
150 insinuatie of aanzegging 23-dec-1662
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Datering:
23-dec-1662
Aktenummer:
150
Bladzijden:
293 t/m 295
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Bij notaris Adriaen van Aller hebben d.d. 10 oktober 1662 Joan (Jan) van den Heuvel, koopman te Amsterdam, aan de ene kant en Jacob Cornelisz van Sevenbergen en Antonij Joosten Verhulst aan de andere kant verklaard dat Van den Heuvel aan Sevenbergen en Verhulst elk 10 lasten boekweit heeft verkocht, waarvan elke zak 150 pond moeten wegen, zoals de brouwers en grutters gewoon zijn als gewicht te rekenen, vervolgens de boekweit aan de kopers of bij hun afwezigheid aan hun makelaar 8 dagen voor aanstaande kerstmis te leveren en aan de pontgaarders Adriaen en Joan de Wit (With) voor elke last 28 pond vlaams te betalen. De kooplieden Harman Jansz van den Heuvel en Tielman (Thielman) Verdonck stellen zich borg voor Joan van den Heuvel ten profijte van de kopers. Genoemde Adriaen en Joan de Wit, pontgaarders en makelaars, stellen zich borg voor genoemde Van Sevenbergen en Verhulst ten profijte van Jan van den Heuvel.
Op 23 december 1662 verzoekt Thielman Verdonck aan notaris Cornelis Maes om namens hem naar Adriaen en Jan de With te gaan om aan te zeggen dat Van den Heuvel, zoals afgesproken is, op 18 december de boekweit had moeten leveren. Hij heeft slechts een deel geleverd en de rest op een zolder laten liggen. Het restant moet ook geleverd worden. Verder wordt er gewezen op kosten en schaden, die geleden of nog te lijden zullen zijn.
Op dezelfde datum gaat notaris Maes naar Adriaen de With, makelaar, die tevens voor zijn broer Jan de Wit bovengenoemde insinuatie aannam. Adriaen antwoordt: Ik hoor en zie en zal opdracht zal geven.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
149 attestatie of verklaring 07-dec-1662
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
07-dec-1662
Aktenummer:
149
Bladzijden:
292 t/m 292
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Willem Jansz, 40 jaar, Cornelis Francken Broer, 40 jaar, en Arij Cornelisz Jongebroer, 30 jaar, allen wonende in Hillegersberg, verklaren op verzoek van Claes Cornelisz Besijdenbos, scheepstimmerman in Bleiswijk (Bleijswijck), dat Isbrant Crijsman op dinsdag jl. in de herberg de Sleutels is gekomen, waar genoemde Besijdenbos gegijzeld zat, en dat hij tegen Besijdenbos zei, dat hij niet alleen zijn geld ontvangen heeft, maar het als een dief gestolen heeft en dat hij dat zal bewijzen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
148 overeenkomst 05-dec-1662
Aktesoort:
overeenkomst
Datering:
05-dec-1662
Aktenummer:
148
Bladzijden:
289 t/m 291
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Andries Sourij, oud-burgemeester, raad en vroedschap, aan de ene kant en Abraham Egbertsz en Iman Cornelisz Bijl aan de andere kant beweren kopers te zijn van het huis en erf, dat aan Jean Tromper toebehoort, welk huis gelegen is aan de noordzijde van de Hoogstraet, ten oosten begrensd door genoemde Sourij en ten westen door genoemde Abraham Egbertsz. Zij zijn nu om moeilijkheden en processen te vermijden in vriendschap overeengekomen, dat Sourij ten behoeve van genoemde Egbertsz en Bijl afziet van zijn recht, dat hij uit kracht van een schriftelijke koopcedulle met genoemde Tromper heeft. Hij is tevreden dat de andere partij alleen de kopers zijn en de gifte van Tromper zullen krijgen. De koopakte is d.d. 4 december 1662 bij notaris Leonard van Zijl opgemaakt. Sourij zal daartegenover van Egbertsz en Bijl het eigendom van rechten verwerven, dat door de koop nu aan hen toekomt, het betreft o.a. het eigendom van een muur met aanpassingen, afspraken over o.a. de lichten, timmerwerk en het veranderen van muren. De vrouw van de heer Sourij zal de vrouwen van Egbertsz en Bijl een verering geven.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
147 testament 04-dec-1662
Aktesoort:
testament
Datering:
04-dec-1662
Aktenummer:
147
Bladzijden:
286 t/m 288
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Christiaen de Haen (Hane) en zijn vrouw Alida van der Kemp, wonende in Delft, van wie Alida eerder weduwe was van Johan van Steenwijck, vaandrig in de compagnie van de heer Kuijn, maken hun testament op. Alida heeft met haar eerste man d.d. 15 april 1658 bij Roeland Meeuwesteijn, notaris te Brielle, een testament op de langstlevende opgemaakt. Als langstlevende kwam haar de gehele boedel toe. Na het overlijden Johan hebben de naaste vrinden en in het bijzonder Frederick Steenwijck, wijnkoper in Gouda, broer van Johan, verzocht of zij haar goederen voor de ene helft aan de vrienden en erfgenamen van Johan en voor de andere helft aan de vrienden en erfgenamen van haar wilde nalaten. Zij heeft uiteindelijk toegegeven en op 15 januari 1662 dit bij Jacob van der Tocht, notaris te Gouda, laten beschrijven. Toen zij een kopie las, bleek dat hieraan niet voldaan was. Er wordt uitgebreid beschreven hoe de verdeling van de goederen zou zijn. Zij verklaart dat dit onwaar is. Zij en haar huidige man verklaren alle testamenten of andere akten van laatste wil nietig en speciaal hetgeen bij notaris Van der Tocht is opgemaakt. Zij benoemen elkaar nu wederzijds tot hun erfgenaam. Christiaan laat zijn wollen kleren en hemden en daarboven 50 gulden na aan zijn naaste vrienden en erfgenamen, zoals ook Alida doet.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664