Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

Filter: arbitragex
beacon
1.503  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
17 arbitrage 11-mrt-1745
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
11-mrt-1745
Aktenummer:
17
Bladzijden:
148 t/m 151
Notaris:
Schippers
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Hendrik Betlehem en Paulus Kerkhoff, beiden woonachtig alhier in de hoedanigheid als arbiter in de afhandeling van de erfenis van Claas van der Juijst de grootvader van enerzijds Arij van Rijn, Willem van Rijn en Pieter van Velsen, gehuwd met Marijtje van Rijn zijn allen samen de kinderen van Annetje Claas van der Juist, in haar leven echtgenote van Gerrit Willemse van Rijn en anderzijds Dirk Leendertse Noordermeer, zoals op 12 februari van dit jaar is vastgesteld. Dirk Leenderts Noordermeer heeft de schuldbrief van 26 mei 1730 per mei 1742 ten volle heeft voldaan en de controverse hiermee is afgedaan. zie akte 12
Toegangsnummer:
1250 Archieven van de notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
42 [Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal)  
U kunt dit stuk raadplegen in de studiezaal van Stadsarchief Rotterdam.
U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:
Archiefnummer:1250
Inventarisnummer:42
]
 
 
 
 
 
Notariële akte
12 arbitrage 17-feb-1745
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
17-feb-1745
Aktenummer:
12
Bladzijden:
118 t/m 128
Notaris:
Schippers
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Arij van Rijn, Willem van Rijn en Pieter van Velsen, gehuwd met Marijtje van Rijn zijn allen samen de kinderen van Annetje Claas van der Juist, in haar leven echtgenote van Gerrit Willemse van Rijn en zijn in die hoedanigheid erfgenamen van hun grootvader Claas van der Juijst enerzijds en anderzijds Dirk Leendertse Noordermeer en gehuwd met Rachel Claas van der Juijst. Zij wonen allen in het Noordeinde van deze Heerlijkheid Berkel en Rodenrijs. Dirk Noordermeer geeft te kennen dat hij op 26 mei 1730 bij Schout en Schepenen een schuldbrief van vijfduizend vijfhonderd gulden heeft erkend ten behoeve van Claas van der Juist vanwege de verkoop van vier morgen land ingaande mei 1731. Claas van der Juist is in het jaar 1730 overleden en heeft aan de getuigen enerzijds een derde deel nagelaten en een ander derde deel aan zijn echtgenote Rachel Claas van der Juijst en verder het laatste derde deel aan Annetje Gerrits Meug, nagelaten dochter van Claasje Claas van der Juist en Gerrit Meug. Het blijkt dat de erfenis niet goed is afgerond en om verdere procedures te voorkomen vragen zij arbitrage van Hendrik Bethlehem en Paulus Kerkhof, beiden wonende alhier.
Toegangsnummer:
1250 Archieven van de notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
42 [Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal)  
U kunt dit stuk raadplegen in de studiezaal van Stadsarchief Rotterdam.
U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:
Archiefnummer:1250
Inventarisnummer:42
]
 
 
 
 
 
Notariële akte
66 arbitrage 30 jun-1662
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
30 jun-1662
Aktenummer:
66
Bladzijden:
114 t/m 116
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Het eerste deel van deze akte is gelijk aan aktenr. 63 van dit inventarisdeel, met als datum 22 april 1662, nl:
Tussen Paulus Timmers de Jonge, koopman enerzijds en Bartholomeus van Heel en Abraham en Claes Jansz Ritsert, kooplieden, anderzijds is verschil van mening over de schade van de goederen en koopmansschappen, die geladen waren op het schip de Gulde (Vergulde) Poort met schipper Bartram Bichon en op het schip de Roode Leeuw met schipper Jacob Harel, welke schepen in Terra Nova door een Engels oorlogsschip is ingenomen en in Engeland is opgebracht en daar weer vrijgegeven. Volgens Timmers zijn Van Heel en Abraham en Claes Ritsert volgens de verzekeringspolis van 30 april 1661 schuldig de geleden schade, elk voor hun deel, te betalen, wat de laatste 3 tegenspreken. Om moeite, onlusten en grote onkosten te voorkomen stellen zij als arbiters Francoijs Versen, oud president-schepen, de advocaten Carolus van Aller en Adriaen Paets en Joan Pedij, koopman, aan met macht om een superarbiter aan te stellen.
Op deze datum (30 juni 1662) verklaren de arbiters na de stukken en rekeningen van de schade onderzocht te hebben dat Abraham en Claes Jansz Ritsert elk 44 ten 100 aan Paulus Timmers zullen betalen in verband met de schade op de goederen in het schip de Roode Leeuw en die op de Vergulde Poort 38 ten 100 van de bedragen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
45 arbitrage 31-mrt-1662
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
31-mrt-1662
Aktenummer:
45
Bladzijden:
79 t/m 80
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Er is een verschil van mening tussen Pieter van Oudewater, voor een vierde deel eigenaar van het schip de Viskorf, en Jacobus Ariensz Pinckeveer en Pieter Kerff, samen voor drie vierde deel eigenaren van het genoemde schip. Oudewater houdt vol dat de andere partij het schip zonder zijn medeweten bevracht heeft. De kwestie gaat over 837 gulden en o.a. een koperen ketel. Als arbiters zijn nu Jan Joosten Brus en Adriaen Solderwagh aangesteld. De partijen zullen zich aan hun uitspraak houden. De uitspraak is dat Pinckeveer en Kerff 900 gulden aan Oudewater moeten betalen, waarmee deze kwestie is afgedaan.
N.B. Kerff tekent met Pieter Korf.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664