Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
 
 
Notariële akte
2 machtiging 15-jan-1730
Aktesoort:
machtiging
Datering:
15-jan-1730
Aktenummer:
2
Bladzijden:
10 t/m 23
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Aan de ene zijde Cornelis Cornelisz Boer, wonende op het dorp Berkel en ten andere zijde; Arij Cornelisz Boer, wonende in Schenkel onder Capelle aan den IJssel; Jan Voskam, gehuwd met Cornelia Cornelisdr Boer en wonende in Rotterdam; Jan Cornelisz Boer en Johanna Cornelisdr Boer, beide wonende in Berkel en Rodenrijs. De voornoemde Arij Cornelisz Boer, Jan Cornelisz Boer en Cornelis Simonsz van Wijk, bouwman in het Noordeinde van Berkel en Rodenrijs, en Cornelis Cornelisz Boer zijnde erfgenamen van wijlen Neeltje Cornelisdr Kroneveen, in leven weduwe van Cornelis Huijbertse Boer en tevens voogden over de minderjarige erfgenamen. Frans Romeijn als man en voogd over Maria Cornelisdr Boer, hebbende het vruchtgebruik zoals hier gepasseerde akte d.d. 3 december 1729.
Neeltje Cornelisdr Kroneveen heeft een windkorenmolen met huis en Thuintje in de Wildert onder contract d.d. 24 augustus 1722 verhuurd aan Cornelis Cornelisz Boer. Bij notaris Dirk Uitdewaert d.d. 24 augustus 1722 heeft Neeltje Croneveen de molen aan Cornelis Boer overgedragen met de voorwaarde dat bij haar overlijden hij het huis met korenmolen zullen kopen voor 5000 gulden. Op 29 september 1729 in Delft voor notaris Pieter Coel heeft alle voorgaande testamenten etc. herroepen. Zij dacht dat de molen meer waard is en hiermee haar erfgenamen zou benadelen. Zij heeft tot voogden en executeurs haar zoons Cornelis, Arij en Jan Cornelisz Boer, alsmede Cornelis van Wijk benoemd. Cornelis Boer maakt bezwaar omdat de molen reeds was overgedragen in 1722. Nu vragen zij een uitspraak bij het Hof van Holland, waarbij Cornelis Gerritsz Fagel en Simon Schaap hen zal vertegenwoordigen. Verder gaat het om de inboedel en verdere zaken betreffende de erfenis en machtigen zij de heren Paulus van Brakel, Willem Hoijer Harman van Hesel en Hugo van Son hun zaak bij het hof te bepleiten. (zie akte 21, 22, 23 en 31)
Toegangsnummer:
1250 Archieven van de notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
27 [Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal)  
U kunt dit stuk raadplegen in de studiezaal van Stadsarchief Rotterdam.
U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:
Archiefnummer:1250
Inventarisnummer:27
]