Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
 
 
Notariële akte
66 boedelinventaris 9-aug-1738
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
66
Datering:
9-aug-1738
Bladzijden:
424 t/m 506
Notaris:
Cornelis Schippers
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Aagje Dirks Broekhuijsen als weduwe van Arij Pieters de Bruijn en woonachtig te Bleiswijk; Claas Cornelisz van Alphen, gehuwd met Aaltje Ariens de Bruijn alsmede Pleun Cornelis van Alphen, gehuwd met Jannetje Ariens de Bruijn, beide kinderen van de voornoemde Arij Pieters de Bruijn en zijn eerdere echtgenote Crijntje Jans Vermeulen te Zevenhuizen; Leendert van der Wal, gehuwd met Magdalena Ariens de Bruijn, woonachtig onder Hillegersberg. Teunis Pieters de Bruijn, als voogd volgens de akte d.d. 18 juni 1738 en Peije Broekhuijsen als medevoogd in deze akte gepasseerd op 15 augustus 1738 over de minderjarige Marijtje Ariens de Bruijn, beide dochters van Arij Pieters de Bruijn en Annetje Hooreweg te Hillegersberg. Zij verklaren de bijgevoegde boedel inventaris te hebben opgesteld. Het echtpaar Arij Pieters de Bruijn en Krijntje Jans Vermeulen hebben hun testament gepasseerd bij notaris Nicolaas Coster te Bleiswijk d.d. 7 mei 1713. Hij is hertrouwd met Annetje Hooreweg in gemeenschap van goederen, hun testament gepasseerd bij notaris Schippers d.d. 18 november 1733, daarin heeft zij Jan Jacobs Hooreweg en Arij Hooreweg tot voogden benoemd. Zijn derde huwelijk met Aagje Broekhuijsen is hun testament gepasseerd bij notaris Schippers d.d. 17 augustus en 11 november 1735 en op 18 juni 1738 de voogdij zoals boven vermeld. Inventaris: Huis met schuren en beplanting in de Oosteindsepolder onder Hillegersberg met diverse partijen land of water; huis met erf, schuren en beplanting in de Hoekeindsepolder onder Bleiswijk met land en water bij de Vogelkooij op de Snelle bij de Schreijracksemolen. Met veel namen van personen van belende percelen of aankopen. Roerende goederen voor binnen- en buitenshuis. Doodschulden: Schoolmeester Bleiswijk voor graf en kerkluiden; dokter Speelman; Arij Dullaart, visverkoper, Alida van der Put, broodverkoper; Pleun van Alphen, geleverde boter; Wouter Immerseel, winkelwaren; Leendert de Hoog, doodsmaal; Dirk Jansz Uijtenbroek, nieuwe praam.
Toegangsnummer:
1250 Archieven van de notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
35 [Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal)  
U kunt dit stuk raadplegen in de studiezaal van Stadsarchief Rotterdam.
U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:
Archiefnummer:1250
Inventarisnummer:35
]