Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
 
 
Notariële akte
16 boedelinventaris 25-mei-1660
Datering:
25-mei-1660
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
16
Bladzijden:
157 t/m 179
Notaris:
Jacobus Delphius
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Inventaris van Trijntgen Otten, weduwe van Franck Claesz Crooswijck, overleden in de nacht van 25-3-1660.
De inventaris bevat o.a.:
* Huisraad, goud- en zilverwerk, kleding, geld.
* Onroerend goed:
- een huis en erf aan de zuidzijde van de Hoochstraet, genaamd Het Raethuys Danswyck, ten oosten belend door Pieter Jacobsz van Braekel voor en het huis van Tryntgen Otten achter, ten westen de weduwe van Jacob Visch en strekkend achter tot op 't Steyger.
- een huis en erf naast het voornoemde huis op 't Steyger staand, belend door Hans van Nesch ten oosten, het voornoemde huis ten westen, strekkend voor uit de haven tot achter aan Pieter Jacobsz van Braeckel.
- Een huis en erf aan de noordzijde van de Houttuyn, belend door de weduwe en erfgenamen van Jan Pietersz, cnoopmaker, ten westen, strekkend uit de Houttuyn tot achter in de haven.
- een huis en erf aan de zuidzijde van de Nieuwe Haeven, belend door de erfgenamen van Ritchert Lincoln ten westen, strekkend tot burgemmester van der Meyden achter.
- een huis en erf aan de oostzijde van de Lombertstraet, belend door de erfgenamen van de weduwe van Harman Vogelesang ten zuiden, Maertgen Hieronimus ten noorden en achter strekkend tot de tuin van Jasper Coninck.
- een huis en erf aan de westzijde van de Delffsevaert waar uithangt De Coninginne van Engelant, belend door N.N. van Dulmen ten zuiden, de weduwe van Pieter Matthys ten noorden, achter strekkend tot de gang die strekt tot in de Raemstraet.
- de helft van een huis en erf, van ouds genaamd De Yserman, aan de zuidzijde van de Hoochstraet, gemeen met mr. Pieter Baelde (of diens vrouw ??), belend door Jan Hugen Coorenhart ten oosten, Andries Fransz van Zanten ten westen, achter strekkend tot het huis gekomen van Abel Fransz, maeckelaer.
- een tuinhuisje en erf aan de westzijde van de Gasthuyslaen buiten de Goutsepoort, belend door Leendert Pietersz Cruyt ten noorden, Jan Jansz Vinckesteyn ten zuiden en achter strekkend tot in de
Inhoud vervolg:
keursloot.
* 2 zarcken en graffsteden in de Groote kerck met nr. 238 suyderpant en nr. 164 middelpant.
* Brieven en obligaties:
- een rentebriefvan 600 gulden tot last van Corstiaen Pieters, figuerwercker, verzekerd op zijn huis in de Boomkens.
- een rentebrief van 2000 gulden ten laste van het gemmene lant op 't comptoir alhier d.d. 3-8-1627 met nr. 2456.
- een obligatie van 1000 gulden ten laste van ? op 't coptoir van Adriaen van berckel d.d. 22-9-1635 op naam van Aechien Pieters Wagensvelt, aangekocht en door transport in deze boedelgekomen.
- de boedel pretendeert 1961 gulden tot last van Micchiel Baelde.
Half juli is 4000 gulden gegeven aan Catarina Crooswyck, vrouw van Micchiel Baelde, om coopmanschappen mee te doen op basis van halve winst. (In 1659 protesteert Micchiel baelde daartegen en zegt 4000 gulden met moeder afgerekend te hebben)
- een brief van 4000 gulden ten laste van Adriaen Adriaensz Lantmeeter, wonend in het dorp Out Beyerlant, verzekerd op zijn land in Mijnsheerenlant en Moerkercken.
- een brief van 3500 gulden d.d. 20-7-1659 van Crijn Pietersz in de Corendyck, verzekerd op zijn land aldaar.
- enige brieven van weinig waarde te weten een ondershandse obligatie ten laste van de overleden dijkgraaf Harman van Wielijck, een brief ten laste van de weduwe van Alewijn Jacobsz Pinckeveer waarvan nog 300 gulden resteren, en een schuld van Cornelis van Hildam van 200 gulden.
* Schulden van huurders:
- Sophia en Aeltgen Otten van Doorne, moeyen, voor het huis op 't Steyger ad 24 gulden per jaar.
- Voor het huis in de Houttuyn, bewoond door Anthony Waerdemer, 200 gulden per jaar.
- Voor het huis op de Nieuwe Haeven, bewoond door Doretge Claesse, 62 gulden per half jaar.
- Voor het huis op de Hoochstraet, verhuurd aan Joris van den Berch, 150 gulden per jaar.
- Voor het huis aan de westzijde van de Delffsevaert, verhuurd aan Willem Leendersz Schoor voor 36 pond Vlaems per jaar.
De akte is opgemaakt op aangeven van
Inhoud2:
Micchiel Baelde en de testamentaire voogden over de minderjarige Otto Crooswijck, zijn broers Nicolaes Crooswyck en Johannes Crooswyck.
Otto Crooswyck was hierbij wel aanwezig.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
400

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga