Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
4.659  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
22 boedelscheiding 12-aug-1659
Datering:
12-aug-1659
Aktesoort:
boedelscheiding
Aktenummer:
22
Bladzijden:
389 t/m 391
Notaris:
Adriaen van Aller
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Cornelis Warnaertsz van der Maes, Marijtgen Warnaerts van der Maes, bejaarde ongehuwde dochter, Elsgen Warnaerts van der Maes, weduwe van Gerrit Burger, en Heijndrik Symonsz Heijnsbergen, man van Neeltgen Warnaerts van der Maes, allen erfgenamen van hun zuster en schoonzuster Trijntgen Warnaerts van der Maes volgens haar testament d.d. 12 juli 1653 bij deze notaris opgemaakt, hebben bij blinde loting enige goederen uit de nalatenschap van Trijntge gedeeld. Cornelis en Marijtge hebben een derde deel in de helft van een huis en erf aan de noordzijde van de Wijnstraet geloot voor de som van 800 gulden. Marijtge heeft verder een rentebrief van 1000 gulden geloot. Aan de andere erfgenamen zijn andere effecten te beurt gevallen.
Op blz. 391 wordt vermeld dat er op 15 augustus 1659 op het Hof van de Admiraliteit partijen haring, zoute vis, gul en koolvis verkocht zijn.
N.B. Zie ook aktenr. 21 van dit inventarisdeel.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
641
 
 
 
 
 
Notariële akte
21 boedelscheiding 12-aug-1659
Datering:
12-aug-1659
Aktesoort:
boedelscheiding
Aktenummer:
21
Bladzijden:
386 t/m 388
Notaris:
Adriaen van Aller
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De nalatenschap van Heijndrick Dircksen en Dieuwertgen Dirx van Bijlwerff wordt volgens hun testament dat zij d.d. 27 mei 1645 bij notaris Jan van Aller hebben opgemaakt, verdeeld onder hun erfgenamen, hun (achter)neven en (achter)nichten:
- Symon en Aelbrecht (Aelbert) Pietersz Uijthoeck, Gerrit Symonsen Hoogeveen, man van Clara Pieters Uijthoeck, mede namens hun broer en zwager Willem Pietersz Uijthoeck, nagelaten kinderen van Vroutgen Dircx Bijllwerff,
- Cornelis Warnaertsz van der Maes, Maritgen Warnaerts van der Maes, bejaarde ongehuwde dochter, Elsgen Warnaerts van der Maes, weduwe van Gerrit Burger, Heijndrik Symonsz Heijnsbergen, man van Neeltgen Warnaerts van der Maes, Heijndrick Jansen van der Maes, die de nagelaten zoon is van Jan Warnaertsz van der Maes, die allen behalve genoemde Heijndrick ook erfgenamen zijn van hun zuster/schoonzuster/moeije Trijntge Warnaerts van der Maes volgens haar testament d.d. 12 juli 1653 bij deze notaris opgemaakt. Zij zijn allen kinderen en kleinkind van Neeltgen Dirx Bijlwerff.
- Sijtgen IJsbrants Blanckerts, weduwe van Abraham de Riemer, Heijndrick van Dobbe, man van Elijsabeth IJsbrants Blanckerts, nagelaten kinderen van Marijtgen Dirx Bijlwerff.
Allen treden ook op namens hun moeije en oud-moeije Heijltgen Dirx van Bijlwerff.

Bij blinde loting komt aan de kinderen van Vroutgen 2/3 deel in de helft van een huis en erf, gelegen aan de noordzijde van de Wijnstraet, voor de som van 1600 gulden. Met de andere erfgenamen wordt hierover een afrekening gemaakt.
Het huis wordt ten oosten aan de voorkant begrensd door Joost Jaspersz Maes, bezemmaker, en aan de achterkant door Nicolaes Cupus, brouwer in de brouwerij De Leeuw met de Staf, en ten westen door Jan Dirxsz Vettekeucken, strekkende voor van de straat tot achter op de Blaeck.
N.B. Zie ook aktenr. 22 van dit inventarisdeel.

Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
641
 
 
 
 
 
Notariële akte
20 boedelinventaris 25-jul-1659
Datering:
25-jul-1659
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
20
Bladzijden:
325 t/m 385
Notaris:
Adriaen van Aller
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Thieleman Claasen Alenbos, blikslager, maakt een boedelinventaris op van de goederen die hij met zijn d.d. december 1654 overleden vrouw Machteltgen Joppen de Keyser in bezit gehad heeft. Bij notaris Vitus Mistelius is d.d. 4 juli 1654 een testament opgemaakt. Als onroerend goed wordt een huis en erf aan de noordzijde van de Visserdijck genoemd, waarvan een giftebrief d.d. 6 augustus 1650 is. De inventaris bevat naast huisraad, kleding, tevens allerlei soorten winkelgoed en gereedschappen tot de winkel behorend. Voorts worden de schulden ten laste (doodschulden) en ten behoeve van de boedel genoemd. Machteltgen is begraven in de St. Laurenskerk.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
641
 
 
 
 
 
Notariële akte
19 boedelrekening 07-jul-1659
Datering:
07-jul-1659
Aktesoort:
boedelrekening
Aktenummer:
19
Bladzijden:
321 t/m 324
Notaris:
Adriaen van Aller
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Rekening van gelden, die Angenieta Moren, tegenwoordig vrouw van Heijndrick Vermeulen, wonende buiten het Hoffpoortge, voorgeschoten heeft op last van haar inmiddels overleden vader Abraham Moren, die erfgenaam was van Heijnrick Moren, zoon van zijn broer Jacob Moren. De lijst is opgemaakt in samenwerking met Joan Roobol, man van Maria Moren, mede namens Heijnrick Moren en Magdalena Moren, nu vrouw van Jan Loreijne. Zij zijn elk voor een vierde deel erfgenaam van hun vader genoemde Abraham. Dit alles volgens een akte d.d. 27 april 1657vopgesteld door genoemde Roobol. Het betreft vooral verteerde kosten en de doodschulden van genoemde Heijnrick.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
641