Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
 
 
Notariële akte
36 boedelinventaris 5-nov-1742
Aktesoort:
boedelinventaris
Datering:
5-nov-1742
Aktenummer:
36
Bladzijden:
586 t/m 644
Notaris:
Schippers
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Hillegond Schout, tegenwoordig getrouwd met Jan Maartense Berkel en eerder weduwe van Frans Pieterse Romeijn wonende in deze Heerlijkheid, verklaart de bijgevoegde inventaris in goeder trouw te hebben gedragen.
Staat en inventaris gemeenschappelijke goederen van Frans Pietersz Romeijn en Hillegond Cornelis Schout en nagelaten door het overlijden van Frans Pietersz Romeijn op 5 mei 1739. De inventaris opgesteld door de weduwe Hillegond Schout en Arij Cornelisse Boer, bakker en Cornelis Stevens Verburg, winkelier, zijnde de voogden over de drie minderjarige kinderen van Frans Pietersz Romeijn en Marijtje Cornelis Boer bij akte 12 juni 1739. Uittreksel van de testament d.d. 14 april 1739 van Frans Romeijn en Hillegond Schout. Inventaris Huis, erf met boomgaard in het Noordeinde van Berkel en Rodenrijs, strekkende van Jacob Pieterse van Leeuwen, ten Zuiden Pellenaar van Alenburg, ten Noorden Hermanus Coenraats en een huis gelegen aan het Zuid-Oost einde van het dorp Berkel van de weg tot Jan Gerritse van Velsen met uit pad, ten Noorden Floris van der Mark en diverse partijen land en water en een huis gelegen van de weg tot Cornelis Bastiaanse Noordermeer, ten Zuiden de weduwe Swemkoop, ten noorden Huijg de Bruijn. 20 paginas roerende goederen en de inventaris van de winkel en de lijst van doodschulden: Pieter Joppen van Dijk, geleverde doodmaal; Ans van Winkel, koster en doodgraver; Lot Fiot, doodskist; Paulus Ammerlaan, geleverd bier; de pastoor te Berkel, Johan Baptista van Elsakker en boete aan de officier van Berkel voor het houden van een doodmaal; B. Verbrugge voor de geleverde stof en Fredrik Helmans voor het naaien van rouwkleren voor de kinderen; Chirurgijn Enekin, geleverde medicamenten. zie akte 37, 38.
Toegangsnummer:
1250 Archieven van de notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
39 [Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal)  
U kunt dit stuk raadplegen in de studiezaal van Stadsarchief Rotterdam.
U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:
Archiefnummer:1250
Inventarisnummer:39
]