Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

Filter: Schipperx
beacon
19  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
46 overeenkomst 13-sep-1743
Aktesoort:
overeenkomst
Aktenummer:
46
Datering:
13-sep-1743
Bladzijden:
768 t/m 783
Notaris:
Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Cornelis Maartense Versijde, woonachtig in het ambacht Hillegersberg, Arij van der Spuij, wonende te Capelle op den IJssel, gemachtigden door hun schoonmoeder Arjaantje Maartens Versijde, weduwe van Cornelis Hoogeboom volgens de akte gepasseerd voor twee schepenen van Capelle op den IJssel d.d. 7 augustus 1743 en Jan Claasse Koster, gehuwd met Neeltje de Heer, wonende in Bleiswijk, beide kinderen van Marijtje Maartens Versijde, Pieter Krijnen Broekhuijsen, wonende mede binnen deze heerlijkheid en gehuwd met Marijtje Leenders Versijde, de kinderen van Leendert Maartens Versijde, Court Everling, wonende onder het ambacht Hillegersberg en gehuwd met Neeltje Maartens Versijde en Martinus Versijde, schoolmeester binnen de stad Haarlem en zoon van Pieter Maartens Versijde en de genoemde Arjaantje Maartens Versijde, allen nakomelingen van Maarten Leenders Versijde enerzijds en anderzijds Arij van der Smijt, wonende in Keulen onder het ambacht Pijnacker. Zij geven te kennen dat Claas Leenderse Verzijde, hun oom en oudoom ten halven bedde en van moederszijde in zijn testament gepasseerd te Zoetermeer bij notaris Simon Berkel d.d. 24 ,juni 1720 tot zijn enige erfgenaam zijn zoon Cornelis Claas Versijde voor een derde deel en diens twee kinderen elke dochters Maartje en Arjaantje Versijde hun leven lang vruchtgebruik genieten. Voogden volgens dit testament zijn Jacobus Leenpaal, Cornelis Claasse Versijde en Pieter Maartens Versijde, zoals is gepasseerd bij notaris Simon Berkel d.d.15 oktober 1720. Genoemde Maartje Claas Verzijde op 4 december 1737 en Arjaantje Claas Verzijde op 13 april 1743 zijn overleden. Hierna volgen bij het overlijden van de erfgenamen opnieuw overeenkomsten gesloten tussen de zelfde personen. zie ook akte 46
Toegangsnummer:
1250 Archieven van de notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
40 [Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal)  
U kunt dit stuk raadplegen in de studiezaal van Stadsarchief Rotterdam.
U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:
Archiefnummer:1250
Inventarisnummer:40
]
 
 
 
 
 
Notariële akte
45 testament 2-sep-1743
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
45
Datering:
2-sep-1743
Bladzijden:
757 t/m 766
Notaris:
Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Het echtpaar Martinus Grasakker en Marijtje van der Poot, wonende aan den Bergschenhoek maakt een testament op de langst levende. Als bij het overlijden van een van hen wordt de boedel half en half gedeeld en gekloofd. Zijn halfbroer Paulus Grasakker en zijn halfzuster Weijntje Grasakker of hun nakomelingen voor de helft. Voor een derde deel nagelaten aan de diaconie van de kerk Bergschenhoek en een derde deel aan de armen van Hillegersberg en Rotteban. Zijn zoon Martinus Grasacker is geboren in Koudekerk aan de Rijn en krijgt het gebruik van huis en erf. Na het overlijden of opnieuw huwelijken van Marijtje van der Poot en niet eerder kan worden gevorderd door Gerrit Kooij en Willem Kooij, beide kinderen van Jan Kooij en Barbera Versijde; Hendrik Jongejan, zoon van Jan Jongejan en Zara Kooij; Barbara van der Poot, dochter van Jacobus van der Poot; Hendrikje Ravenstein, dochter van Leendert Ravenstein en Weijntje Grasacker, ieder een som van 100 gulden en haar zuster Eva van der Poot het vruchtgebruik. Bij het mogelijk opnieuw huwelijken van Martinus Grasacker kan worden gevorderd door Barbara Verzijde, weduwe van Jan Kooij, wonende te Hillegersberg 600 gulden. Als voogden over hun minderjarige erfgenamen benoemt hij Pieter van Straaten en zij benoemt Gerrit Jacobus van der Poot, beide wonende onder Hillegersberg. Een afschrift van het testament is opgevraagd d.d. 15 oktober 1755 voor Eva van der Poot en haar dochter Marijtje Everts van Mierloo.
Toegangsnummer:
1250 Archieven van de notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
40 [Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal)  
U kunt dit stuk raadplegen in de studiezaal van Stadsarchief Rotterdam.
U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:
Archiefnummer:1250
Inventarisnummer:40
]
 
 
 
 
 
Notariële akte
1 huwelijksvoorwaarden 9-jan-1732
Aktesoort:
huwelijksvoorwaarden
Aktenummer:
1
Datering:
9-jan-1732
Bladzijden:
5 t/m 7
Notaris:
Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Gerrit Willemsz van Rijn, weduwnaar van Marijtje Jans van den Berg, als bruidegom aan de ene zijde en Marijtje Leenders Noordermeer, weduwe van Cornelis Ariensz van Velsen, als bruid maken huwelijkse voorwaarden. De bruidegom brengt zijn bezit in het huwelijk in. De bruid brengt ook haar bezit in met een inventarislijst van goederen en er is geen gemeenschap van goederen in dit huwelijk. De winst of verlies tijdens dit huwelijk opgebouwd is voor de bruidegom en zijn erfgenamen.
Toegangsnummer:
1250 Archieven van de notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
29 [Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal)  
U kunt dit stuk raadplegen in de studiezaal van Stadsarchief Rotterdam.
U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:
Archiefnummer:1250
Inventarisnummer:29
]