Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
205  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
85 verdeling van goederen 04-jan-1610
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
04-jan-1610
Aktenummer:
85
Bladzijden:
082 t/m 083
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Dammis Jansz voor zichzelf, Willem Cornelisz Coon, een machtiging hebbend van Mathijs Pauwelsz, bloedvoogd over het nagelaten kind van Adriaen Pauwelsz, genoemde Dammis en Willem als gebruikers van Anthonia van Driel of namens haar Emanuel van der Steijn uit Dordrecht, zijn door een kaveling d.d. 18 februari 1609 in hun hoedanigheid eigenaars van 10 morgen land geworden, zijnde 2 percelen land van elk 5 morgen, de helft van de Cruijshoeve (de Zevende Hoeve), waarop Jan Antonisz nu woont. In de akte wordt uitgebreid beschreven welk stuk land van wie is, wie wat pacht of gebruikt en waar die percelen ten opzichte van elkaar liggen.
N.B. Zie ook de aktenrs. 83 en 84 van dit inventarisnummer.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
184
 
 
 
 
 
Notariële akte
84 verdeling van goederen 04-jan-1610 (nieuwe stijl)
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
04-jan-1610 (nieuwe stijl)
Aktenummer:
84
Bladzijden:
082 t/m 082
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Jop Dammisz van Slingelandt, mede namens het Weeshuis van Dordrecht, Jan Anthonisz en Pieter Woutersz, gezamenlijke eigenaars in de helft van de Zevende Hoeve, genaamd de Cruyshoeve, zijnde 10 morgen, komen tot een verdeling van 5 morgen van deze 10 morgen. Pieter Woutersz krijgt een morgen en 3,5 hont, Jop Dammisz in zijn hoedanigheid 2 morgen en Jan Anthonisz een morgen en 2,5 hont. De belendingen van deze percelen worden beschreven.
N.B. Zie ook de aktenrs. 83 en 85 van dit inventarisnummer.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
184
 
 
 
 
 
Notariële akte
83 verdeling van goederen 18-feb-1609 (nieuwe stijl)
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
18-feb-1609 (nieuwe stijl)
Aktenummer:
83
Bladzijden:
081 t/m 082
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Arendt (Arent) Dammert, als vader van het Armenweeshuis in Dordrecht, Jan Anthonisz, man van Jannechen Symons, en Pieter Woutersz aan de ene kant en Mathijs Pauwelsz, bloedvoogd van het nagelaten weeskind van Adriaen Pauwelsz, samen met de schout als oppervoogd, Dammis Jansz voor zichzelf en Willem Cornelisz Coon, die met Dammis een machtiging heeft van Emanuel van der Steyn, die een machtiging heeft van Antonia van Driell, zijn gehuwde moeije, allen in genoemde hoedanigheid eigenaars in de Zevende Hoeve van 20 morgen, genaamd de Cruijshoeve, aan de andere kant komen tot een verdeling van de genoemde 20 morgen.
Arendt Dammert, Jan Anthonisz en Pieter Woutersz krijgen gezamenlijk 2 percelen land van elk 5 morgen, zo ook Mathijs Pauwelsz, Dammis Jansz en Willem Cornelisz Coon 2 andere percelen van 5 morgen. In de akte wordt de ligging van de percelen beschreven.
Deze verdeling is tot stand gekomen door tussenkomst van Gijsbrecht Ariensz, schout van West-IJsselmonde, en Willem van Nuijsens, leden van de Hoge Vierschaar van Zuid-Holland.
N.B. Zie ook de aktenrs. 84 en 85 van dit inventarisnummer.

Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
184
 
 
 
 
 
Notariële akte
247 verdeling van goederen 16-jun-1656
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
16-jun-1656
Aktenummer:
247
Bladzijden:
227 t/m 230
Notaris:
Vitus Mustelius Woutersz
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Notaris werkt met Jan Boenes (voor zich en voor Anneken Dircxdr -weduwe van Melis Gijsbertsz- als administrateur de balans uit van nagelaten goederen van Melis Gijsbertsz ten behoeve van de erfgenamen/nagelaten kinderen. De balans is opgesteld door Paul Maeshouck, echtgenoot van Berber Melse (een van die kinderen).
De weergegeven post debiteuren heeft een totaal van 94.7189 gulden; waarvan de belangrijkste zijn: Jan Boenes met 41.121 gulden; Ary Neef Morre 4.305; Berber Melse 4.012; Dirck Melse 4.512; en Jan Ooms op de 4 kinderen 6.388 gulden. Evengroot is de post crediteuren.
Uiteindelijk komt het grote totaal ter verdeling op 97.200 gulden, verdeeld over 8 erven komt dit op 12.150 gulden per persoon. Deze zijn Anna Mels; Elisabeth Melse; Berber Maeshouck; Dirck Melse; Gijsbert Melse; Ary Melse; Janneken Melse en Grietgen Melse.
Opgenomen is een regeling inzake een schuld ad 7.000 gulden (rekening houdend met 1.451 gulden uit een erfenis van Grietgen Melse -weduwe van Ary Cornelisz Boenes) ten laste van Paul Maeshouck en vrouw Berbertge Melse, waarvoor een betalingsregeling. (zie volgende akte nr. 248).
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
507