Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
1.419  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
527 overeenkomst 10-Okt-1827
Aktesoort:
overeenkomst
Datering:
10-Okt-1827
Aktenummer:
527
Bladzijden:
30 t/m 33
Notaris:
Jacobus Johannes de Reus
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Er is een geschil tussen verkoper Jan Bastiaanszoon Bakker, vlasboer te Ridderkerk en koper Cornelis van der Kulk over de verkoop van een huis te Ridderkerk, getekend nummer 117. De verkoopvoorwaarden worden nog eens op papier gezet. De bewoonster van het huis, Adriaantje Roos, weduwe van Abram Plaisier, behoudt het recht op het gebruik van de pomp en van het secreet. De koop wordt alsnog geëffectueerd.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
65
 
 
 
 
 
Notariële akte
217 overeenkomst 22-Jan-1825
Aktesoort:
overeenkomst
Datering:
22-Jan-1825
Aktenummer:
217
Bladzijden:
18 t/m 21
Notaris:
Jacobus Johannes de Reus
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Willem van der Staaij, Arij van der Staaij, beiden vlasboeren; Arie Franszoon van der Staaij, Pieter van der Staaij, Adriaantje van der Staaij, Jan van der Staaij, Maaijke van der Staaij, allen arbeiders en wonende te Ridderkerk; Pietertje Bakker, weduwe Frans van der Staaij, zonder beroep wonende te Ridderkerk als moeder en wettige voogdes over haar minderjarige zoon Maarten van der Staaij door genoemde Frans van der Staaij in huwelijk bij haar verwekt; Arij van der Staaij, melkboer wonende te IJsselmonde; Frans van der Staaij, particulier, Cornelis van der Staaij, arbeider, beiden wonende te Rijsoort; Johannis van der Staaij, arbeider wonende onder Ridderkerk; Jacob Schippers, schoolmeester wonende te Rijsoort als vader en wettige voogd over zijn minderjarige kinderen met namen Trijntje, Leendert, Geertruij, Willem, Dammis, Jacob, Cornelia, Hendrik, Adriana, Lena en Johanna Cornelia Schippers, door hem in huwelijk verwekt bij wijlen zijn huisvrouw Cornelis van der Staaij; Gijsbert Visser, melkboer te Zwijndrecht als vader en wettige voogd over zijn minderjarige kinderen met namen Wouter en Lijntje Visser, door hem in huwelijk verwekt bij zijn huisvrouw Adriaantje van der Staaij; Willem van Gilst, bouwman te Strevelshoek voor zich en getrouwd met Adriana van der Staaij en als gemachtigde van Meeuwis Uiterlinden getrouwd met Lijntje van der Staaij; Pieter van der Staaij, melkboer wonende onder Aarlanderveen; Cornelis Verseveld, bouwman te IJsselmonde getrouwd met Neeltje van der Staaij; Pietertje van der Staaij zonder beroep, meerderjarig en ongehuwd te Ridderkerk, Bastiaan Plaisier, bouwman te Ridderkerk getrouwd met Jacomijntje van der Staaij; Cornelis Karsseboom, timmerman te Ridderkerk getrouwd met Trijntje van der Staaij; Arie van der Staaij, arbeider te Charlois en Leendert Zuidam, arbeider te Ridderkerk getrouwd met Adriaantje den Hoedt. Alle voornoemde comparanten in privé als kwaliteit zijn de enige erfgenamen van wijlen Maarten van der
Inhoud vervolg:
Staaij in leven vlasboer gewoond hebbende en overleden te Ridderkerk. Zij verklaren te hebben ontvangen:
- van Mattheus de Zeeuw, vlasboer te Ridderkerk 770 gulden
- van Olof van Pelt, winkelier 390 gulden
Een en ander ter voldoening van de percelen gekocht op 3 juli 1824.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
64
 
 
 
 
 
Notariële akte
619 verkoop 14-Aug-1828
Aktesoort:
verkoop
Datering:
14-Aug-1828
Aktenummer:
619
Bladzijden:
50 t/m 52
Notaris:
Jacobus Johannes de Reus
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
- Pieter Adriaanszoon Streefkerk, bouwman
- Pieter Corneliszoon Streefkerk, bouwman getrouwd met Jannigje Streefkerk en beiden wonende te Strevelshoek
- Arie Nugteren, winkelier getrouwd met Lijntje Streefkerk
- Simon van 't Zelfde, arbeider getrouwd met Cornelia Streefkerk
- Maria Streefkerk, zonder beroep, huisvrouw van Arie Corneliszoon Kuiper, vlasboer en beiden wonende te Charlois.
De voormelde Pieter Adriaanszoon, Jannigje, Lijntje, Cornelia en Maria Streefkerk zijn gezamenlijk de erfgenamen van wijlen Adriaan Pieterszoon Streefkerk en van zijn voor overleden huisvrouw Adriaantje Bravenboer, beiden overleden te Ridderkerk.
Zij verkopen aan de heer David van Poelien van Nuland, heer van Rijsoord enz. wonende te Dordrecht, hier vertegenwoordigt door zijn gemachtigde de heer Pleun de Raadt, burgemeester en notaris wonende te West Barendrecht die deze koop, cessie en transport accepteert, voor een bedrag van 31.200 gulden:
1. een bouwmanswoning bestaande uit een woonhuis met annex schuur, zomerhuis, wagenkeet en verder getimmerte, bekend onder nummer 335 met het erf, de boomgaard en daarachter en naast in de polder Oud Reijer-waard gelegen bouw- en weilanden, tezamen met een gedeelde boomgaard daarvoor aan de Waalzijde gelegen, alles staande en gelegen onder Ridderkerk genaamd Burghoeve van ouds Guldemient.
2. een perceel weiland mede gelegen onder Ridderkerk in de polder Oud Reijerwaard, strekkende van de grote weg nummer zeven tot aan de Oude-landseweg belend ten oosten Jan van der Ven, de buitenarmen van Ridder-kerk en de hoogwelgeboren vrouwe douairière van Leijden van West Baren-drecht en ten westen Johannis Lagerwerff
3. een perceel weiland mede gelegen onder Ridderkerk in de polder Nieuw Reijerwaard belend ten oosten de lage Grasdijk, ten westen en noorden Jan van den Hoek en ten zuiden Huig van Tuil
4. een huis, schuurtje en erf staande en gelegen onder Ridderkerk aan de Waalzijde van de grote weg nummer 7, getekend nummer
Inhoud vervolg:
336 belend ten oosten Jan van der Ven, ten westen het eerst gemelde perceel en Jan van der Ven en hebbende ten zuiden de Waal en ten noorden de voornoemde grote weg.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
66
 
 
 
 
 
Notariële akte
377 veiling 16-Aug-1826
Aktesoort:
veiling
Datering:
16-Aug-1826
Aktenummer:
377
Bladzijden:
27 t/m 29
Notaris:
Jacobus Johannes de Reus
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
- Huig Leeuwenburg, bouwman wonende te Hendrik Ido Ambacht als vader en wettige voogd over de minderjarigen door hem in huwelijk verwekt aan zijn huisvrouw Cornelia van den Berg, overleden te Hendrik Ido Ambacht met namen Jan, Maaike en Pieter Leeuwenburg. Gezamenlijk de enige nakomelingen van hun overleden moeder.
- Reinier van den Berg, bouwman wonende te Hendrik Ido Ambacht als toeziend voogd over de genoemde minderjarige kinderen, tevens voor zichzelf.
Genoemde Cornelia en Reinier van den Berg zijn de enige kinderen van wijlen Gerrit van den Berg.
- Lammert van den Berg, melkboer wonende te Ridderkerk als gemachtigde van Maarten Buitendijk, rijkstolgaarder getrouwd met Cornelia van den Berg, zonder beroep, beiden wonende te Lakerveld gemeente Lexmond.
- Huig Leeuwenburg voornoemd als gemachtigde van Hendrik van den Berg, arbeider wonende te Nieuwe Tonge in Over Flakkee.
- Lammert van den Berg voornoemd voor zichzelf.
- Pieter Eliza van Es, heelmeester wonende te Ridderkerk als gemachtigde van:
1. Inge Streefkerk, arbeider wonende te Alphen getrouwd met Jacomijntje van den Berg
2. genoemde Jacomijntje van den Berg, zonder beroep, huisvrouw van Inge Streefkerk.
- Genoemde Pieter Eliza van Es en Reinier van den Berg als gemachtigden van:
Cornelis van der Ven, arbeider getrouwd met Geertruij van den Berg, beiden wonende te IJsselmonde.
- Gerrit Punt, arbeider getrouwd met Pietertje van den Berg.
- Jacob Kool, arbeider getrouwd met Bastiaantje van den Berg.
De voornoemde Cornelia van den Berg huisvrouw van Maarten Buitendijk, Hendrik van den Berg, Lammert van den Berg, Jacomijntje van den Berg huisvrouw van Inge Streefkerk, Geertruij van den Berg huisvrouw van Gerrit Punt en Bastiaantje van den Berg huisvrouw van Jacob Kool zijn de enige in leven zijnde kinderen of nakomelingen van wijlen Wijnand van den Berg overleden te Hendrik Ido Ambacht.
- De genoemde Pieter Eliza van Es en Reinier van den Berg zijn tevens gemachtigde van
Inhoud vervolg:
Maaike van Nes, bouwvrouw weduwe van Fleuris van den Berg overleden te IJsselmonde, thans huisvrouw van Simon van Driel, vlasboer wonende te IJsselmonde. Maaike van Nes als moeder en voogdes over haar minderjarige kinderen aan haar in huwelijk verwekt door Fleuris van den Berg, met namen Jacob, Theuntje, Katelina, Jan en Pietertje van den Berg.
- Arij Pors, bouwman wonende te IJsselmonde als toeziend voogd over de gemelde minderjarige kinderen. Arij Pors, gehuwd met Janneke van den Berg. Fleuris van den Berg en Janneke van den Berg, zijn de enige kinderen en nakomelingen van Jacob Fleuriszoon van den Berg, gewoond hebbende en overleden te IJsselmonde.
* Genoemde Pieter Eliza van Es en Reinier van den Berg als gemachtigden van:
- Fleuris van den Berg, melkboer wonende te Ridderkerk.
- Jan van Gameren, arbeider, getrouwd met Adriaantje van den Berg, beiden te Ridderkerk.
- Johannis van der Staaij, arbeider getrouwd met Janneke van den Berg, beiden te Ridderkerk.
- Pieter van den Berg, vlasboer te Barendrecht.
- Mels Leenheer, vlasboer getrouwd met Lijntje van den Berg.
- Pleuntje van den Berg, meerderjarige en ongehuwde dienstmeid te Rijsoord.
- Trijntje van den Berg, meerderjarige en ongehuwde dienstmeid te Ridderkerk.
Genoemde Fleuris - Adriaantje echtgenote van Jan van Gameren - Janneke huisvrouw van Johannis van der Staaij - Pieter van den Berg - Lijntje huisvrouw van Mels Leenheer - Pleuntje en Trijntje van den Berg, zij zijn de enige kinderen en nakomelingen van Arij Fleuriszoon van den Berg, gewoond hebbende en overleden te Rijsoord.
* Genoemde Pieter Eliza van Es en Reinier van den Berg als gemachtigden van:
- Frans van der Graaff, metselaar getrouwd met Stijntje van der Giessen.
Deze Stijntje is de enige nakomeling van Adriaantje Fleurisdochter van den Berg aan haar in huwelijk verwekt door Pleun van der Giessen overleden te Ridderkerk.
Gezamenlijk zijn zij de erfgenamen in de nalatenschap van Thomas Lammertszoon van den
Inhoud2:
Berg ingevolge het testament met zijn huisvrouw Trijntje Fleurisdochter van den Berg, gepasseerd voor notaris Hendrik Verhoeff d.d. 19 oktober 1791, geregistreerd te Dordrecht op 20 januari 1826. Geveild worden:
1. een huis, schuur, woon- en zwingelkeet, drooghut, boomgaard, tuin en erf bekend onder nummer 274 met een stuk wei- en griendland daarachter gelegen staande en gelegen onder Ridderkerk aan de Pruimendijk. Belend ten oosten Jan Luks, ten westen Arie den Hartog, ten zuiden de Waal en ten noorden de Pruimendijk.
2. een perceel palmen en weiland gelegen onder Ridderkerk in de polder Oud Reijerwaard. Belend ten oosten het volgende perceel, ten westen Anthonij van den Berg, ten zuiden de Pruimendijk en ten noorden Bastiaan Oosthoek.
3. een perceel weiland gelegen als voren. Belend ten oosten Leendert Pieterszoon Visser, ten westen het vorige perceel, ten zuiden de Pruimendijk en ten noorden Arie Duizer.
4. een perceel bouwland gelegen als voren. Belend ten oosten de weduwe en erven van Cornelis Plaisier, ten westen de heer Pieter Blussé van Zuidland, ten zuiden Arij Pors en ten noorden de weduwe Huig van der Waal.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
64