Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
 
 
Notariële akte
121 verzoekschrift 11-okt-1758
Aktesoort:
verzoekschrift
Datering:
11-okt-1758
Aktenummer:
121
Bladzijden:
127 t/m 132
Notaris:
Weesmeesters van Oost-IJsselmonde
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Door schout en gerechten van Oost-IJsselmonde wordt in de vergadering van 9 augustus 1758 op het Regthuijs een verzoekschrift besproken. Teunis van Velsen, schoolmeester in Pernis, sinds 1 december 1746 weduwnaar van Anna Rollois, uit welk huwelijk 4 kinderen zijn geboren, nl. Marijtje, Jannetje, Jan en Sijtje, die op moment van overlijden van Anna resp. 4, 3, 2 jaar en ... dagen waren (Sijtje is intussen overleden) verklaart dat Jan Tijsse Rollois, gewoond hebbend en overleden in IJsselmonde, bij testament d.d. 9 februari 1753 bij notaris Pieter Tijken opgemaakt, heeft bepaald dat de genoemde kinderen, de kinderen van zijn dochter Anna, voor een legitieme portie zijn erfgenamen zijn. Er is verder bepaald dat de voogden Eeuwit van der Erk, Tijs van der Erk en Tijs Rollois binnen een maand na het overlijden van grootvader Jan kunnen kiezen voor een bedrag van 600 gulden ineens i.p.v. de legitieme portie, dat bij akte vastgelegd moet worden. Jan is 23 juni 1753 overleden, de voogden hebben d.d. 20 juli 1753 dit verzoek gedaan en de 600 gulden is met een obligatie t.l.v. van de voogd Tijs Rollois vastgezet.
Teunis van Velsen verzoekt de schout en gerechten of zij de voogden een machtiging willen geven om hem, omdat hij een gering vermogen heeft, voor onderhoud van de kinderen jaarlijks tot hun meerderjarigheid de rente van de 600 gulden te overhandigen.
De schout verzoekt aan de voogden d.d. 21 augustus 1758 op het Regthuijs te verschijnen voor nadere uitleg. De brief is gericht aan Tijs Rollois. Op 21 augustus zijn de voogden niet geweest. De bode is naar Tijs Rollois gegaan en hoort dan van hem dat in de brief niet 21 augustus maar 14 augustus stond vermeld. Hij is toen wel geweest. Het wordt Tijs kwalijk genomen toen niet bij de schout langs te zijn geweest, omdat hij zijn huis 2 x heeft moeten passeren.
Inhoud vervolg:
Vervolgens richten schout en gerechten van Oost-IJsselmonde aan de schout en gerechten van Pernis (woonplaats van Teunis) een verzoek om inlichtingen over Teunis, o.a. over zijn financiële omstandigheden. Het antwoord uit Pernis is dat Teunis een rechtschapen en zuinig man is en ijverig in zijn beroep. Hij heeft geen onroerend goed, heeft een zwaar huishouden en leeft sober. Zij hopen dat Teunis de genoemde rente zal mogen ontvangen. Hierna besluiten schout en gerechten van Oost-IJsselmonde als oppervoogden op 11 oktober 1758 dat de voogden gerechtigd zijn de rente van de 600 gulden jaarlijks aan Teunis van Velsen uit te keren tot de meerderjarigheid van de kinderen.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
234

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga