Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
1.419  akten
 
 
 
 
Notariële akte
108 verkoop 25-Feb-1824
Aktesoort:
verkoop
Datering:
25-Feb-1824
Aktenummer:
108
Bladzijden:
66 t/m 68
Notaris:
Jacobus Johannes de Reus
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Op verzoek van Huig Pauluszoon Kranendonk, bouwman als gemachtigde van Huig Huigszoon Kranendonk senior, vlasboer en van Jannigje Kranendonk, huisvrouw van Willem Nolen, zonder beroep. Een boedelinventaris van de nalatenschap van wijlen Aart Kranendonk en zijn mede overledene weduwe Marijtje Vink is opgemaakt op 20 december 1823.
Op verzoek van Neeltje Kranendonk weduwe Wouter van Tuil, bouwvrouw. Huig Pauluszoon Kranendonk. Hendrik Pauluszoon Kranendonk, bouwman. Roos Roos, schipper getrouwd met Pietertje Kranendonk. Aart den Hoedt vlasboer getrouwd met Rijmpje Kranendonk. Voormelde Huig, Hendrik, Pietertje en Rijmpje Kranendonk zijn de enige kinderen van Paulus Huigszoon Kranendonk in leven bouwman, gewoond hebbende en overleden te Ridderkerk.
Op verzoek van Martinus van de Rotte, vlasboer voor zich, getrouwd met Neeltje van der Kulk en als gemachtigde van 1. zijn huisvrouw; 2. Jan Bravenboer, melkboer getrouwd met Pietertje van der Kulk en 3. Arie van der Waal, vlasboer getrouwd met Rookje van der Kulk. Voormelde Neeltje, Pietertje en Rookje van der Kulk zijn de enige kinderen en nakomelingen van wijlen Ariaantje Kranendonk, in leven huisvrouw van mede wijlen Arie van der Kulk, gewoond hebbende en overleden te Poortugaal en alle andere voorgenoemde personen waren de enige kinderen van en als zodanig erfgenamen van Huig Kranendonk overleden te Ridderkerk die een broeder was van na te noemen Aart Kranendonk en gezamenlijk of hun nakomelingen erfgenamen van drie vierde gedeelte van zijn nalatenschap of drie vierde in de helft van de gemene boedel van wijlen Aart Kranendonk en zijn mede overleden huisvrouw Marijtje Vink. Op verzoek van Jan van den Hoek, bouwman als voogd en van Paulus Arieszoon Kranendonk, mede bouwman als toeziend voogd over Jenneke Ariesdochter Lagendijk, zonder beroep. Van genoemde Jan van den Hoek, enige nakomeling en alzo erfgenaam van Ariaantje Lagendijk in leven huisvrouw van mede wijlen Jan van den Hoek senior, gewoond
Inhoud vervolg:
hebbende en overleden te Ridderkerk, die met de eerdergenoemde Jenneke Ariesdochter Lagendijk en Ariaantje Lagendijk, in leven huisvrouw van wijlen Jan van den Hoek senior, de enige kinderen waren van Rookje Aartsdochter de Hen, in leven huisvrouw van wijlen Arie Lagendijk. Rookje de Hen was een dochter van Neeltje van der Waal, in leven huisvrouw van Aart de Hen, die na diens overleden hertrouwd is met wijlen Paulus Kranendonk, van welke voormelde Huig Kranendonk mede een nakomeling was en alzo samen gerechtigd voor een vierde in de helft der nalatenschap wonende alle voormelde belanghebbenden te Ridderkerk met uitzondering van Arie van der Waal, die in Poortugaal woont.
Op verzoek van Simon Buizer, bouwknecht en getrouwd met Jannigje Vink, wonende te Poortugaal.
Op verzoek van Willem Nugteren, broodbakker te Ridderkerk als gemachtigde van de onderstaande belanghebbenden als: Wouter Moog, vlasboer te Ridderkerk; Geertruij Moog, huisvrouw van Pieter Sparreboom, arbeider te IJsselmonde; Maria Moog, huisvrouw van Jacob Corneliszoon Vink, vlasboer te Ridderkerk; Johannis Moog, vlasboer te Ridderkerk als vader en voogd over zijn minderjarige dochter Johanna Moog; van gemelde Jacob Corneliszoon Vink als toeziend voogd over gemelde minderjarige Johanna Moog; Lidewij Baas, weduwe van Pieter Moog, tapster te Ridderkerk als moeder en voogdes over haar minderjarige kinderen bij haar in huwelijk verwekt voor gemelde Pieter Moog, met namen: Ploontje, Arie en Geertruij Moog; Wouter Moog voornoemd als toeziend voogd over de gemelde minderjarige Ploontje, Arie en Geertruij Moog. Ploontje, Arie en Geertruij Moog zijn de enige nakomelingen van en dus erfgenamen van wijlen Pieter Moog, die met de voormelde Wouter Moog, Geertruij Moog huisvrouw van Pieter Sparreboom, Maria Moog huisvrouw van Jacob Corneliszoon Vink en de minderjarige Johanna Moog, de enige kinderen waren van en dus erfgenamen van wijlen Pleuntje van den Boogaardt, in leven huisvrouw van
Inhoud2:
voornoemde Johannis Moog, die enige kind was van wijlen Geertruij Vink, in leven huisvrouw van mede wijlen Pieter van den Boogaardt, gewoond hebbende en overleden te Ridderkerk, zuster van nagemelde Marijtje Vink en dus erfgename van een helft van haar nalatenschap of van de helft in de helft van de gemene boedel van wijlen Marijtje Vink en haar mede overleden man Aart Kranendonk.
De volgende personen hebben staan allen in relatie met voorgenoemde personen: Jacob Janszoon Vink, arbeider te Ridderkerk; Maaijke Vink, huisvrouw van Arie Corneliszoon Lodder, mede arbeider te Ridderkerk; Pleuntje Vink, huisvrouw van Theunis van 't Hoen, arbeider te IJsselmonde. De notaris bevindt zich in de herberg van Cornelis Slooff te Ridderkerk teneinde over te gaan tot de openbare veiling en verkoop van percelen land. Kopers zijn geworden: Pleun de Raadt, openbaar notaris te Barendrecht ten behoeve van de hoog welgebore vrouwe barones douairière van Leijden van West Barendrecht geboren van Pallandt, particulier te 'Gravenhage; Paulus Arieszoon Kranendonk, bouwman te Ridderkerk; Gerrit van der Giessen, vlasboer te Ridderkerk; Jan Dorsman, koopman te IJsselmonde; Wouter Aartszoon van der Waal, vlasboer te Ridderkerk.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
63
 
 
 
 
 
Notariële akte
750 machtiging 08-Dec-1829
Aktesoort:
machtiging
Aktenummer:
750
Datering:
08-Dec-1829
Bladzijden:
13 t/m 14
Notaris:
Jacobus Johannes de Reus
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
- Willempje de Snoo, laatst weduwe van Laurens Baas, arbeidster wonende te Ridderkerk
- Willem Dijksman, arbeider getrouwd met Annigje de Snoo beiden wonde te Hendrik Ido Ambacht
- Theunis Punt, arbeider getrouwd met Geertje Bakker, arbeidster, beiden wonende te Hendrik Ido Ambacht
- Bastiaan Bakker en Cornelis Bakker, beiden arbeiders wonende te Ridderkerk
- Maarten van ’t Hoff, arbeider getrouwd met Cornelia Bakker, beiden wonende te Ridderkerk.
Geertje, Bastiaan, Cornelis en Cornelia zijn de enige kinderen en nakomelingen van wijlen Aagje de Snoo in leven huisvrouw van Huibert Bakker, inlandse kramer wonende te Ridderkerk – zij machtigen Wouter Nugteren, leerlooier wonende te Ridderkerk, speciaal om hen te representeren als erfgenamen in de nalatenschap van wijlen Jan Corneliszoon de Snoo, in leven bouwman gewoond hebbende en overleden te Dubbeldam.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
66
 
 
 
 
 
Notariële akte
506 verkoop 14-Aug-1827
Aktesoort:
verkoop
Datering:
14-Aug-1827
Aktenummer:
506
Bladzijden:
77 t/m 80
Notaris:
Jacobus Johannes de Reus
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Gijsbert Visser, scheepmaker te Middelharnis, verkoopt aan Fop van Driel, bouwman te IJsselmonde een vierde deel van ruim vier bunder bouwland in de polder de Lage Nes in de gemeente Heinenoord bij Heerjansdam. Verkoper heeft een achtste deel geërfd van Neeltje van Driel, in leven rentenierster en gewoond hebbend te Utrecht en voor een achtste deel gekocht van Laurensje de Reus, vrouw van Willem Donkersloot, arbeider te Nieuwe Tonge. De rechten van de huurder Abram Bos, bouwman te Heerjansdam worden gewaarborgd tot 1835.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
65
 
 
 
 
 
Notariële akte
1036 diverse akten 19-Nov-1832
Aktesoort:
diverse akten
Datering:
19-Nov-1832
Aktenummer:
1036
Bladzijden:
33 t/m 35
Notaris:
Jacobus Johannes de Reus
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Beligje Hardam weduwe van Arie Verschoor, zonder beroep, royeert hiermede een hypothecaire inschrijving genomen op het kantoor te Gorinchem, gedateerd 9 juli 1812 ten behoeve van Margaretha Hendrieka Cruijs, ongehuwd, te Amsterdam op de Keizersgracht nummer 481 en bij vernieuwing op 23 november 1821 ten behoeve van de eerstgenoemde, ten laste van Huibert Hagenaar, bouwman, weduwnaar van Grietje Baardwijk, Arie Hagenaar mede bouwman en wonende te Giessennieuwkerk, Dirk Hagenaar, arbeider en zijn huisvrouw Geertje van 't Hof, thans wonende te Giessendam, Pieter Hagenaar, tegenwoordig meerderjarig in rijksdienst naar de koloniën vertrokken en Cornelis Hagenaar, mede nu meerderjarig, arbeider te Giessennieuwkerk krachtens een hypothecaire schuldbekentenis van 20 juni 1812 voor Pieter Huibertszoon Jongeneel ten behoeve van voornoemde Margaretha Cruijs gepasseerd, groot in kapitaal 2000 gulden. Eerstgenoemde heeft de hypothecaire schuldbekentenis verkregen bij akte van transport door genoemde Margaretha Cruijs op 17 mei 1816 voor Jan Jacob Blusse.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
68