Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
2.138  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
100 boedelscheiding 24-Apr-1862
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
24-Apr-1862
Aktenummer:
100
Bladzijden:
44 t/m 48
Notaris:
Reinier Hendrik van der Waijfort
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
- Adriana Hoeijenbosch, weduwe van Govert Terlouw (in leven arbeider te IJsselmonde en overleden op 8 februari 1862), zonder beroep te IJsselmonde.
- Arie Terlouw arbeider te Delfshaven.
- Johannes Donker arbeider gehuwd met Neeltje Terlouw, zonder beroep, te IJsselmonde.
- Isaac Pieter Knegt metselaar gehuwd met Adriana Terlouw, zonder beroep te IJsselmonde.
- Filippus Terlouw arbeider te IJsselmonde.
Genoemde personen zijn erfgenamen volgens het testament van Terlouw gedateerd 8 oktober 1861. Men gaat thans over tot scheiding en verdeling van de nalatenschap.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
102
 
 
 
 
 
Notariële akte
58 boedelscheiding 21-Mrt-1862
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
21-Mrt-1862
Aktenummer:
58
Bladzijden:
30 t/m 39
Notaris:
Reinier Hendrik van der Waijfort
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
- Willem Franszoon van Gilst, bouwman te Groote Lindt, voor zich en als wettige voogd over de minderjarige kinderen uit zijn tweede huwelijk met nu wijlen Maria de Bruijn, genaamd Christina, Marijgje, Teuntje en Wilhelmina Maria van Gilst.
- Jan van Gilst, bouwman te Groote Lindt.
- Willem Willemszoon Labrijn, bouwman gehuwd met Francina van Gilst, zonder beroep, te Oost en West Barendrecht.
Genoemde Jan en Francina zijn de enige kinderen van eerstgenoemde uit zijn eerste huwelijk met nu wijlen Janna Dekker.
- Arie de Bruijn, bouwman te Geervliet als toeziend voogd in de voogdij over voormelde minderjarigen.
Adriana van Gilst, dochter van eerstgenoemde en wijlen voormelde de Bruijn, in leven zonder beroep, heeft gewoond te Groote Lindt en is aldaar op 1 september 1861 in de ouderdom van ruim tien jaren overleden.
Men gaat over tot scheiding en verdeling van de nalatenschappen.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
102
 
 
 
 
 
Notariële akte
7 boedelscheiding 23-Jan-1862
Aktesoort:
boedelscheiding
Aktenummer:
7
Datering:
23-Jan-1862
Bladzijden:
20 t/m 22
Notaris:
Reinier Hendrik van der Waijfort
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
- Pieternella Visser, weduwe van Bastiaan Visser (in leven vlasboer en bouwman, te Ridderkerk overleden op 9 mei 1847), de bouwerij en melkerij uitoefenende te Ridderkerk.
- Pieter Visser, zonder beroep te Ridderkerk.
- Jacob Leeuwenburg, bouwman gehuwd met Pietertje Visser, zonder beroep te Groote Lindt.
- Jan de Zeeuw, bouwman gehuwd met Maria Visser, zonder beroep te Ridderkerk.
- Leendert Visser, bouwman te Oost en West Barendrecht.
- Hendrik Willemszoon Huijser, bouwman gehuwd met Adriana Visser, zonder beroep te Oost en West Barendrecht.
- Jan Visser, zonder beroep te Ridderkerk.
Op 15 september 1849 is een boedelbeschrijving gemaakt van de gemeenschappelijke boedel van wijlen Bastiaan Visser en de comparante Pieternella Visser. Het testament van Bastiaan Visser is gedateerd 11 april 1825 en opgemaakt door notaris Pleun de Raadt, geresideerd hebbende te Barendrecht. Men gaat thans over tot scheiding en verdeling van de nalatenschap.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
102
 
 
 
 
 
Notariële akte
250 boedelscheiding 14-Dec-1861
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
14-Dec-1861
Aktenummer:
250
Bladzijden:
56 t/m 73
Notaris:
Reinier Hendrik van der Waijfort
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Bastiaan Blok, bouwman.
Maartje Speelman, weduwe van Gijsbert Blok, zonder beroep.
Ludolf Diederik Bekker, timmerman en zijn huisvrouw Jacoba Maria Blok, zonder beroep.
Arie Verhoef, koopman en zijn huisvrouw Maria Blok, zonder beroep.
Arie Blok, koopman en vlasboer.
Jan Diederik Hirschman, broodbakker en zijn huisvrouw Elisabeth Blok, zonder beroep. Allen wonende te Charlois.
Voormelde Jacoba Maria, Maria, Arie en Elisabeth Blok zijn de enige nagelaten kinderen en erfgenamen in de nalatenschap van hun vader, voormelde Gijsbert Blok.
Jacobus Kooij, timmerman en zijn huisvrouw Bastiaantje Blok, zonder beroep te IJsselmonde.
Pieter Adrianus van Ree, deurwaarder bij de directe belastingen en zijn huisvrouw Gerritje Blok, zonder beroep te Charlois.
Geertruij Sloof, de zadelmakerij uitoefenende te Charlois; eerst weduwe van Jan van Nus en laatst van Jan Niemantsverdriet - beiden overleden te Charlois; eerstgenoemde op 25 mei 1849 en laatstgenoemde op 29 december 1860. Voogdes over de twee minderjarige kinderen door haar tweede echtgenoot aan haar verwekt, genaamd Hendrik en Arie Niemantsverdriet.
Aart Sloof, koopman en winkelier te Charlois voor zich en als voogd over het enig en nog minderjarig kind van de hiervoor genoemde Geertruij Sloof uit haar eerste huwelijk met nu wijlen Jan van Nus, genaamd Jan van Nus.
Bastiaan Sloof, bouwknecht te Oost en West Barendrecht.
De voornoemde Geertruij, Aart en Bastiaan Sloof zijn de enige nagelaten of nog overgebleven kinderen van Maria Blok overleden te Charlois in de maand juni 1848, aan haar in echt verwekt door Hendrik Sloof en aangezien Geertruij Sloof voornoemd na de ontbinding van haar eerste huwelijk met Jan van Nus niet heeft voldaan aan de verplichting voorgeschreven bij artikel 182 van het burgerlijk wetboek, zo is uit krachte van de slotbepaling van dat artikel het aan haar na de ontbinding van het huwelijk opgekomen aandeel in de bij deze akte ook te verdelen nalatenschap van wijlen
Inhoud vervolg:
Maria Kleijngeld gekomen in de voortgeduurde gemeenschap van Jan van Nus en Geertruij Sloof, tengevolge waarvan het kind uit dat huwelijk, meergenoemde Jan van Nus, de enige erfgenaam ab-intestato is in de nalatenschap van zijn vader, terwijl de twee nagelaten kinderen van Geertruij Sloof uit haar tweede huwelijk met Jan Niemantsverdriet, genaamd Hendrik en Arie, tijdens het bestaan van welk huwelijk de nalatenschap van Maria Kleijngeld is opengevallen, als enige erfgenamen ab-intestato de nalatenschap van hun vader gerechtigd zijn tot dat gedeelte van de nalatenschap van Maria Kleijngeld als daarin door Jan Niemantsverdriet uit krachte van de gemeenschap tussen hem en Geertruij Sloof bestaan hebbende, is nagelaten.
Frans Punt, werkman en zijn huisvrouw Adriaantje Kruidenier, zonder beroep te Charlois.
Arie Kruidenier, koopman te Charlois.
Jacobus Kruidenier, koopman te Charlois als wettige voogd over het minderjarig kind uit zijn huwelijk met nu wijlen Cornelia Blok, genaamd Margrieta Kruidenier.
Voormelde Adriaantje, Arie en Margrieta Kruidenier, zijn de enige nagelaten kinderen van wijlen Cornelia Blok, overleden te Charlois op 1 maart 1853.
Krijn Niemantsverdriet, zadelmaker te Hazerswoude als toeziend voogd in de voogdij over de hiervoor genoemde Hendrik en Arie Niemantsverdriet.
Pieter van Vliet, metselaar te Berkel als toeziend voogd in de voogdij over de minderjarige Jan van Nus, hiervoor genoemd.
Cornelis Blijdorp, bouwman te Charlois als toeziend voogd in de voogdij over de minderjarige Margrieta Kruidenier.
Zij geven te kennen dat Arij Blok en Maria Kleijngeld, gewoond hebbende te Charlois en aldaar zijn overleden; eerstgenoemde op 30 januari 1861 en laatstgenoemde op 29 december 1857. Een boedelbeschrijving is gemaakt op 1 maart 1861. Men gaat thans over tot scheiding en verdeling van de nalatenschap.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
101