Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
205  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
167 verdeling van goederen 01-nov-1664
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
01-nov-1664
Aktenummer:
167
Bladzijden:
378 t/m 379
Notaris:
Gijsbrecht van Rossum
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Lucija (Lucia) van Sticht, weduwe en erfgenaam van Fredericus van Schoonhoven, wonende in de Lombertstraet, verklaart dat zij aan haar zoon Jacobus van Schoonhoven, 10 jaar en 7 maanden oud, ter voldoening van zijn legitieme portie in zijn vaderlijke goederen, een vijfde deel toekent in de volgende huizen en landerijen. Een huis en erf, gelegen aan de Korenmart naast het Gasthuys te Delft, en landerijen, gelegen in Nieuwenhoven, verhuurd in 4 delen van verschillende oppervlakten. De huurders zijn Cornelis Claesz Kouwenoort, Jan Arijensz Quack, Bastiaen Jansz en Jacob Leendersz Sneldert. Voorts een woning, gelegen bij Voorburg met een perceel land, dat gebruikt wordt door Jacob Jansz Verhorst en tenslotte een perceel land, gelegen in Delfgauw (Delfgau), met biesland, dat gebruikt wordt door Maertge Jans. Lucia behoudt het vruchtgebruik voor onderhoud van haar zoon tot zijn mondigheid of huwelijkse staat.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
720
 
 
 
 
 
Notariële akte
160 verdeling van goederen 15-apr-1664
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
15-apr-1664
Aktenummer:
160
Bladzijden:
363 t/m 365
Notaris:
Gijsbrecht van Rossum
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jan Cornelisz Boer, man van Trijntje Pieters Doncker, aan de ene kant en Cornelis Pietersz Doncker, jongman, die volgens de akte van schout en schepenen van Kralingen d.d. 9 april 1664 meerderjarig is geworden, aan de andere kant, allen wonende aan de Hogendijck van Kralingen, verklaren dat Jan Pietersz Doncker, hun zwager en oom, op 9 januari 1664 voor notaris Pieter van der Licht zijn testament heeft opgemaakt. Jan is intussen overleden. Om allerlei processen voor te zijn verklaren zij, dat door tussenkomst van hun naaste bloedverwanten Willem Pietersz Zeeu (Seeu) en Claes Willemsz Zeeu, wonende aan de Sgravenwech in Capelle, genoemde Cornelis Pietersz Doncker belooft volgens de inhoud van het testament aan Joost en Cornelis de Vliger samen 1000 gulden te betalen en aan de Armen de helft van 1500 gulden. Verder zullen Jan Cornelisz Boer, zijn vrouw en erfgenamen de helft van 3 morgen en 40 roeden leenland mogen behouden. Verder komt genoemde Jan Boer de helft toe van hetgeen Jan Pietersz Doncker toegekomen was van de andere helft van genoemd land. Het land is gelegen in Kralingen, ten oosten begrensd door Cornelis Splinter en ten westen door Cornelis Ploonen Crijsman met de kinderen van wijlen Maria en Anna van der Wilde, strekkende van de genoemde Hoogendijck af noordwaarts tot de zuidzijde van de watering van de Sgravenwech bij genoemde wijlen Jan Pietersz Doncker. Comparanten doen afstand van hetgeen zij uit kracht van het testament nog zouden toekomen, mits dat zij samen half om half 15 morgen, 3 hont en een aantal roeden met een huis, hof, berging en schuur zullen delen, samen gelegen met 31 morgen en een aantal roeden land, die genoemde Jan Boer toekomt. Dit land is gelegen aan de Hoogendijck in Kralingen, ten oosten begrensd door Claes Egbertsz en ten westen door Meus Arijensz c.s., strekkende van de genoemde dijk tot aan de Sgravenwech, met nog 15 hont ernaast gelegen.
Inhoud vervolg:
Cornelis Pietersz Boer mag het land, huis, hof, enz. niet verkopen, delen of kavelen, zolang Jan Cornelisz Boer en Trijntje Pieters Doncker of hun kinderen leven. Zij mogen het altijd voor een redelijke prijs blijven huren. Er worden afspraken gemaakt als de partijen het niet eens zijn over de huur of als Cornelis Pietersz Boer zijn deel wil verkopen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
720
 
 
 
 
 
Notariële akte
159 verdeling van goederen 06-apr-1664
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
06-apr-1664
Aktenummer:
159
Bladzijden:
361 t/m 362
Notaris:
Gijsbrecht van Rossum
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jannitje Mathijssen Verelst, laatst weduwe van Gijsbert Cornelisz van der Veen, Pieter Corstijaensz Bacqx (Bacx), Corstijaen Corstijaensz van der Lelij en Mathijs Gijsbertsz van der Veen, molenaars, verklaren dat zij op 1 augustus 1655? met elkaar bij loting de nagelaten goederen van hun vader hebben verdeeld. Aan Matthijs Gijsbertsz van der Veen is een huis en erf toegekomen, gelegen aan de oostzijde van het Roodesant, ten zuiden begrensd door Marten Jansz Plemp en ten noorden door Neeltjen Fransen, strekkende voor van de straat tot achter aan de gang van genoemde Marten.
Aan de akte is toegevoegd dat Matthijs Gijsbertsz van der Veen verklaart dat hij zijn vaderlijke goederen ontvangen heeft.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
720
 
 
 
 
 
Notariële akte
153 verdeling van goederen 18-jan-1663
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
18-jan-1663
Aktenummer:
153
Bladzijden:
348 t/m 349
Notaris:
Gijsbrecht van Rossum
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Catelijntje Lambrechtsdr, weduwe van Huijbert Huijbertsz Dotrem, aan de ene kant en Pieter Schevijn, man en voogd van Maria Huijberts Dotrem, en Coenraet Huijbertsz Dotrem aan de andere kant, kinderen en erfgenamen van genoemde Huijbert, die d.d. 16 november 1648 overleden is en waarvan de nalatenschap hen nog niet is toegekomen, komen nu tot een verdeling. Pieter Schevijn is nu eigenaar van een huis en erf, gelegen aan de zuidzijde van de Kordewagestraet, ten westen begrensd door Frans Willemsz en ten oosten door Sijmon van Dou, strekkende voor van de straat tot achter aan de muur van Cornelis Corstiaensz. Het huis is belast met 2 rentebrieven van samen 900 gulden. Coenraet Dotrem verklaart van zijn moeder 1000 gulden ontvangen te hebben ter voldoening van zijn legitieme portie. Catelijntje behoudt de resterende boedel. De partijen zijn tevreden met deze verdeling.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
720