Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
205  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
347 verdeling van goederen 30-mei-1657
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
30-mei-1657
Aktenummer:
347
Bladzijden:
248 t/m 249
Notaris:
Vitus Mustelius Woutersz
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Hubrecht van Belle (Bele), weduwnaar van Rebecca Hespel, verklaart dat Rebecca in haar testament bepaald heeft dat hij de macht heeft om aan haar in haar testament genoemde erfgenamen de helft van de tijdens haar huwelijk ontvangen winsten of in plaats daarvan 14000 gulden te geven. Om moeilijkheden van inventariseren, deling, enz. te voorkomen heeft Hubrecht gekozen voor de genoemde 14000 gulden, waarvan d.d. 10 oktober 1655 bij deze notaris een akte is opgemaakt. Dit geld is echter nog onderdeel van zijn onverdeelde boedel. In het testament is bepaald dat dit bedrag op rente belegd moet worden, wat nog niet gebeurd is. Hubrecht bepaalt nu welke obligaties en rentebrieven dat zullen zijn, nl. rentebrieven van resp. 4000 gulden, van 4300 gulden op naam van zijn moeder Clara Fenits, van 650 gulden op naam van Anna la Febre, vrouw van Pauls de Kempenaar, van 500 gulden eveneens op naam van Anna la Febre, 2 van elk 2000 gulden en nog 2 bedragen van 66 en 483 gulden.
De erfgenamen zijn Samuel Hespel of zijn kinderen voor een vierde deel, Anna la Febre, vrouw van Pauls de Kempenaer, voor een vierde deel, Catalina Hespel, dochter van wijlen Daniel Hespel, voor een vierde deel en Franchois en Rebecca la Via, kinderen van Elisabeth Hespel, voor het resterende vierde deel. Na het overlijden van Hubrecht zullen deze rentebrieven aan de erfgenamen gegeven worden. Hubrecht heeft volgens hem voldaan, wat er hieromtrent in het testament van Rebecca Hespel bepaald was, verzoekende aan de erfgenamen hiermee akkoord te gaan en daarmee af te zien van verdere aanspraken. Een notaris zal dit aan de erfgenamen aanzeggen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
508
 
 
 
 
 
Notariële akte
326 verdeling van goederen 12-mei-1657
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
12-mei-1657
Aktenummer:
326
Bladzijden:
235 t/m 235
Notaris:
Vitus Mustelius Woutersz
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jacobus van Hoochstraten (Hoogstraeten), weduwnaar en universeel erfgenaam van Sophia van der Horst, aan de ene kant en Adamus van der Horst aan de andere kant verklaren dat zij tot een scheiding van alle goederen, geld, crediten, enz. die zij nog niet gedeeld hadden, zijn gekomen. De nog onbetaalde boekschulden van wijlen hun grootvader Pieter Eeuwoutsz van der Horst en van wijlen hun vader Adamus van der Horst blijven nog gemeenschappelijk. Aan Adamus van der Horst is een begraafplaats met zerk, genummerd 221, in het middengedeelte van de St. Laurenskerk toegekomen en aan Jacobus van Hoochstraten eenzelfde begraafplaats in hetzelfde gedeelte van de kerk, genummerd 187.
N.B. Zie aktenr. 327 van dit inventarisnummer.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
508
 
 
 
 
 
Notariële akte
265 verdeling van goederen 14-jul-1634
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
14-jul-1634
Aktenummer:
265
Bladzijden:
199 t/m 199
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Pietertgen Willemsdr, weduwe van Aert Eeuwoutsz Verschoor, wonende in Charlois, geassisteerd door haar zoon en voogd Willem Aertsz Verschoor, aan de ene kant en Johan van Beverwijck en Gijsbrecht van Haerlem, wonende in Dordrecht, als mede erfgenamen van Maria Schiltmans, laatst weduwe van de heer Wissenberch, volgens de akte van verdeling d.d. 7 december 1633 aan de andere kant komen een eeuwige grondkaveling overeen van 15 morgen land, die zij samen zijn toebedeeld, gelegen in de Eerste Hoeve van het Oudelant, strekkende van de Hordijck aan de westeinde ten oosten tot aan het land van de weduwe van Claes Robben. Het land wordt ten zuiden begrensd door het Willaertsdijcxken en ten noorden door Lauwerijs Aertsz en Pieter van Golen, dijkgraaf, c.s. De kavel (7,5 morgen) van het westen van de Zeedijck of Hordijck af over de gehele breedte van het land zal Pietertgen behouden, zoals zij die tot heden in bezit had. De andere helft blijft zoals die in bezit of verhuurd is.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
184
 
 
 
 
 
Notariële akte
144 verdeling van goederen 27-dec-1617
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
27-dec-1617
Aktenummer:
144
Bladzijden:
117 t/m 119
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Bij blinde loting zijn er percelen grond verdeeld tussen Maertgen Huijgen Craennendoncq, weduwe van Cornelis Cornelisz Jongen, geassisteerd door haar broers Geeraert Huijgen Craennendoncq, en Pieter Huijgen Craennendoncq, aan de ene kant en Willem Jaecobsz, geassisteerd door Cornelis Cornelisz Rooman, als bloedvoogd over Pietertgen Cornelisdr, weeskind van genoemde Jongen, van wie Maertgen de moeder is, aan de andere kant. Dit volgens de vertichting d.d. 12 augustus 1603.
Kavel A, toebedeeld aan Pietertgen Cornelisdr, bevat:
- 3 morgen land in Dircksmeetslant bij Cornelis Robbrechtsz, ten oosten begrensd door Dirck Dircxsz Clootwijck, ten westen door Ploen Dircxsz Verschoor, ten noorden door de Smeetlantschen Ouden Noortdijck en ten zuiden door de Gemeenelantse Watermoellenswech.
- 2 morgen land, gelegen bij Louw Adriaensz in Smeetslant, ten oosten begrensd door Bastiaen Pietersz Craennendoncq, ten westen door Adriaen Cornelisz Aan de Hordijck en ten noorden de genoemde Craennendoncq met de erfgenamen van Dammis Jansz.
- de ene helft (1,5 hont) van het Grientcampgen, gelegen in Smeetslant, gemeen gelegen met Pietertgen Adriaensdr, wees van Adriaen Pauwelsz, gelegen aan de westkant van de Smeetlantschen breedenweg bij het huis, waarop Pieter Pietersz Hupsen woont.
- 700 roeden land, gelegen in het Oudelant in de Hoogen Camp in de Tweede Hoeve, waaraan aan de westkant 800 roeden land gelegen is, die deze partij ook toekomt; ten oosten begrensd door Geerit Adriaensz Mijnlieff, ten zuiden door de erfgenamen van Dammis Jansz en ten noorden door Jan Joris Dammisz.
Deze percelen grond zijn in totaal 6 morgen en 250 roeden. Deze kavel zal nog 25 pond ontvangen van kavel B.

Inhoud vervolg:
Kavel B, toebedeeld aan Maertgen Huijgen Craennendoncq, bevat:
- een perceel van 2 morgen, 450 roeden, gelegen in Smeetslant bij de Coockermoellen, ten oosten begrensd door de weduwe van Huijgo Pietersz Craennendoncq, ten westen door Adriaen Aertsz Hacke, schout, ten noorden door de Smeetlantschen Noortdijck en ten zuiden door de Moellenwech.
- een perceel land van één morgen, 500 roeden, gelegen in het Buijtenlant van Barendrecht, ten oosten begrensd door Geerit Aertsz, ten westen door Cornelis Tonisz in Barendrecht, ten zuiden door de Zeedijck en ten noorden door Willem Jacobsz c.s.
- 375 roeden, gelegen in Varckensoort in het 5e achtste part gemeen met Willem Jacobsz, ten oosten begrensd door de gemeenelantse doorgaande weg en ten westen door Jan Aertsz.
- 800 roeden land, gelegen in de Tweede Hoeve in het Oudelant, die onder Kavel A genoemd zijn, ten noorden begrensd door Jan Jorisz, ten zuiden door Aert Eewoutsz, ten oosten door de 700 roeden onder kavel A genoemd en ten westen door de weduwe van Huijgo Pietersz Craennendoncq.
Het totaal van deze percelen bedraagt 6 morgen, 325 roeden land.
Verder maken de partijen afspraken wie welke lasten, die op de percelen land staan, zullen betalen.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
184