Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

Filter: arbitragex
beacon
1.503  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
91 arbitrage 03 jun-1662
Aktesoort:
arbitrage
Aktenummer:
91
Datering:
03 jun-1662
Bladzijden:
150 t/m 153
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Op 13 mei 1662 laten Quirijn van Swieten, die een machtiging heeft van Noe van Barnevelt, koopman te Bayonne, en Paulus Timmers de Jonge, koopman alhier, bij deze notaris een akte opmaken. Er is tussen hen een geschil ontstaan over de leverantie van 125 stukken honing door Barnevelt. Timmers vindt dat de honing niet voldoet aan de kwaliteit, die hij gevraagd heeft, en wil ze niet voor zijn rekening nemen. Van Swieten vindt dat Timmers de honing moet betalen. Om dit op te lossen stellen zij de advocaten Carolus van Aller en Adriaen Paets en verder de kooplieden Willem Teunemans, schepen van Schieland, en Adriaen Emmersael als arbiters aan met macht eventueel een vijfde arbiter aan te wijzen. De partijen zullen zich aan de uitspraak houden.
Op 3 juni 1662 komen de arbiters tot een uitspraak. Timmers moet de honing voor zijn rekening nemen en krijgt van Van Barnevelt een vat honing als vergoeding voor schade en rente. Verder wordt een bedrag van 1000 gulden Hollands geld genoemd. Hiermee is de zaak beëindigd en ook hetgeen Van Barnevelt aan kosten en schaden geleden heeft ter zake van een herwisselbrief d.d. 20 januari 1662, door hem op Timmers getrokken betreffende een gedeelte van de koopsom van de honing.
Op 3 juni 1662 verklaren Timmers en Van Swieten bovenstaande uitspraak goed te keuren.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
63 arbitrage 22-apr-1662
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
22-apr-1662
Aktenummer:
63
Bladzijden:
108 t/m 110
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Tussen Paulus Timmers de Jonge, koopman, enerzijds en Bartholomeus van Heel en Abraham en Claes Jansz Ritsert, kooplieden, anderzijds is verschil van mening over de schade van de goederen en koopmansschappen, die geladen waren op het schip de Gulde Poort met schipper Bertram Bichon en op het schip de Roode Leeuw met schipper Jacob Harel, welke schepen in Terra Nova door een Engels oorlogsschip zijn ingenomen, in Engeland zijn opgebracht en daar weer vrijgegeven. Volgens Timmers zijn Van Heel en Abraham en Claes Ritsert volgens de verzekeringspolis van 30 april 1661 schuldig de geleden schade te betalen, elk voor hun deel, wat de laatste 3 tegenspreken. Om moeite, onlusten en grote onkosten te voorkomen stellen zij als arbiters Francoijs Verse, oud president-schepen, de advocaten Carolus van Aller en Adriaen Paets en Joan Pedij, koopman, aan met macht om een superarbiter aan te stellen.
N.B. Zie verder voor deze kwestie aktenr. 66 van dit inventarisnummer.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
37 arbitrage 14-mrt-1662
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
14-mrt-1662
Aktenummer:
37
Bladzijden:
60 t/m 69
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Er is onenigheid over de inventaris van de goederen van wijlen Annetge Huijgen, die zij aan Jan Adriaensz Minne, man van Annetge Jacobs, dochter en erfgenaam van genoemde Annetge Huijgen, heeft overgeleverd en is overgegeven aan de schepenen van Rotterdam, hetgeen gebeurd is namens Jan Theunisz Appel voor zichzelf en een machtiging hebbend van Jacob Lucasz, geelgieter te Amsterdam, man van Marijtge (Martge) Teunis, mede erfgenamen van genoemde Annetge Huijgen. Genoemde Appel en Lucasz zijn de ene kant in de onenigheid en Jan Adriaensz Minne is de andere kant.
Annetge Huijgen heeft bij testament Annetge Jacobs en Martge Teunis tot haar universele erfgenamen benoemd, welk testament d.d. 17 juli 1653 bij notaris Jacob Duijfhuijsen is opgemaakt. Jan Teunisz heeft boven zijn vaderlijk goed nog 50 gulden ontvangen als zijn moederlijke legitieme portie. Er volgt een opsomming van posten, waar verschil van mening over is, wat er ontbreekt en veranderd moet worden.
De partijen besluiten op 10 maart 1662 tot een arbitrage met als arbiters Carolus van Aller en Jacob Paets, ondertekend door Jan Adriaensz Minne en Jacob Lucasz mede namens Jan Teunisz Appel. Zij zullen zich aan de uitspraak houden. Op 14 maart 1740 doen de arbiters uitspraak, waarbij ingegaan wordt op de diverse posten.
N.B. Zie ook de aktenrs. 35 en 42 van dit inventarisnummer.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
6 arbitrage 09-jan-1662
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
09-jan-1662
Aktenummer:
6
Bladzijden:
8 t/m 12
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Er is een kwestie ontstaan tussen Pieter Punt, koopman, als eiser en Claes Cornelisz en als het nodig is Jannetje Tijssen als gedaagden. Pieter Punt laat beslag leggen op 30 kasjes appelen van Sijna of orangienappelen (sinaasappelen), gelost uit het schip de Drie Haringen, welke sinaasappelen bij Jannetje Tijssen liggen, waar Claes Cornelisz, schipper op genoemd schip, woont.
Pieter zegt dat hij Claes Cornelisz met genoemd schip naar Lisboa (Lissabon) in Portugal heeft laten afvaren met enige goederen en dat hij die daar zou verkopen en vervolgens zout en sinaasappelen voor hem zou inladen. Enkele dagen geleden is het schip in Rotterdam aangekomen. Dertien kasjes met sinaasappelen zouden naar het woonhuis van Pieter gebracht worden. Claes Cornelisz heeft die in beslag laten nemen. Pieter Punt wil dat hij als eigenaar van de kasjes gezien wordt of als de kasjes verkocht het geld hiervan ontvangen.
Voor deze notaris en notaris Servaes Hannot worden de advocaten Karolus van Aller en Adriaen Paets als arbiters aangesteld. De partijen komen niet tot overeenstemming en Cornelis van Pelt wordt als superarbiter aangesteld.
Op 9 januari 1662 geven de 3 arbiters bij de 2 genoemde notarissen hun uitspraak. Claes Cornelisz moet 450 gulden aan Pieter Punt betalen en Claes Cornelisz moet verder voor de schepenen het en een ander verklaren, hoe met een koopman in Lisboa over de prijs onderhandeld is.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664