Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
578  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
67 testament 08-sep-1668
Datering:
08-sep-1668
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
67
Bladzijden:
271 t/m 274
Notaris:
Christiaan van Vliet
Akteplaats:
Delfshaven
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Baertgen Jans, wed. van Claes Cornelisz, Backer benoemt tot haar erfgen. haar kinderen nl. Cornelis, Jan, Gerrit, Heyndrick en Claes Cornelisz Backer. Met uitsluiting van de weeskamer.

Zij benoemt tot voogden.
Roelant Aerts Vonck, grootschipper en Adriaen Pieters Vijgh, mr. cuyper.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
202 testament 08-03-1669
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
202
Datering:
08-03-1669
Bladzijden:
582 t/m 584
Notaris:
Dirck Block de Jonge
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
IJfge Cornelisdr, weduwe van Jacob Teunisse en tegenwoordig gehuwd met Roelant Creeft, weduwnaar van Weijtge Cornelisdr, bekrachtigt het testament, gepasseerd voor notaris Leonard van Zijl op 16-02-1666 met haar voorn man Roelant Creeft.
Tevens doneert donatrice 2.800 gulden uit haar beste goederen aan haar voorn man boven hetgeen is vermeld in het testament.
Roelant Creeft neemt de schenking aan.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
732
 
 
 
 
 
Notariële akte
101 verdeling van goederen 01-mei-1669
Datering:
01-mei-1669
Aktesoort:
verdeling van goederen
Aktenummer:
101
Bladzijden:
1296 t/m 1303
Notaris:
Jacobus Delphius
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Staat van de goederen van Jacobmijntge Jansdr van de Swalue zoals die door haar testamentaire executeurs Robbert Heymansz Melisdijck, Jan Hubert Rijckewaert en Willem Beyerus (in de plaats van Adriaen Gruterus na het overlijden van Jeronimus Jacobsz de Leuteringe) is ontvangen en de verdeling daarvan.
De inventaris bevat o.a.:
- de helft van het huis en erf, voorheen pakhuis, genaamd de Pau aan de oostzijde van de Oude Delff te Delff.
- de helft van de woning en land in Oud en Nieu Putten dat eigendom was van Jeronimus Jacobsz de Leuteringe.
- ontvangsten o.a. van:
* de verkoop van de helft van het huis en erf aan de Oude Delff te Delff, verkocht voor 1312 gulden 10 stuivers aan Pieter van der Dussen, raedt en schepen van Delff, voor hemzelf en zijn zusters Alida en Bartha van der Dussen volgens de koopcedule d.d. 2-11-1668.
* de verkoop van de helft van de woning en land in Oud en Nieu Putten, verkocht aan Jan Hubert Rijckewaert voor 10.050 gulden voor het geheel.
* Willem van Assendelfft als gemeene erfgenaam in een deel van de huur van de woning en landen sedert het overlijden van Jeronimus Jacobsz de Leuteringe.
Lasten van de boedel o.a.:
- een obligatie van 350 gulden die Jeronimus de Leuteringe pretendeerde te hebben op Jacobmijntge Jansdr van de Swalue.
- 387 gulden 16 stuivers voor collaterale successie wegens door Jacobmijntge nagelaten goederen volgens de staat van secretaris Arent van der Dussen.
- 164 gulden waarvoor de overleden Jeronimus en zijn vrouw stonden aangeslagen in de 1000e en 200e penning van 1664 tot 1668, die Jeronimus als vruchtgebruiker moest betalen.
- de helft van de onkosten voor de veilig van woning en land + de vertering daarbij, waarvan de andere helft komt voor rekening van Willem van Assendelff.
- salaris aan notaris Willem van Assendelfft.
- geldlening aan Robbert Heymansz Melisdijck.
- het gelag bij de afrekening en liquidatie op 7-12-1668 met de executeurs van Delft.
Totaal is er 5158
Inhoud vervolg:
gulden en 5 stuivers te verdelen in 2 delen, te weten de erfgenamen aan vaderszijde en de erfgenamen aan moederszijde van Jacobmijntge Jansdr van de Swaluw.
De erfgenamen van vaderszijde zijn:
- de nakomelingen van de overleden Andries Stoffelsz voor 1/3 deel, te verdelen door Hubert Rijckewaert.
- de nakomelingen van de overleden Barbara Stoffels voor 1/3 deel, te verdelen door Willem Beyersz.
- de nakomelingen van de overleden Gerritge Stoffels voor 1/3 deel, te verdelen door Robbert Heymansz Melisdijck.
De erfenis aan moederszijde gaat voor de ene helft naar:
* Jan Cornelisz Calff te Schiedam.
* de 3 kinderen van Lysbeth Cornelis Calff, genaamd Cornelis Jacobsz de Buck (gehuwd), Gillis Jacobsz Calff (gehuwd) en Job Jacobsz die in Oostindien is.
* Roelant Cornelisz Labberdaen, gehuwd met Grietge Joppen, de enige dochter van Job Cornelisz Calff, die door de diaconie van Schiedam is onderhouden.
en voor de andere helft naar:
* Pietertge Aelbrechs, meerderjarige dochter te Delff.
* Cornelis van Schaick, gehuwd met Ariaentge Aryens Calff of Kalff, Heindrick Ariensz Calff en de gerechtigden van Aechien Ariens Calff, voor wie de kost gekocht is in 't pesthuis.
De verdeling van de goederen van vaderszijde wordt gedaan door Robbert Heymansz Melisdijck, Jan Hubert Rijckewaert en Willem Beyerus in de plaats van Adriaen Grutterus, die door Jacobmijntge van der Swaluw in haar testament d.d. 22-3-1653 bij notaris Willem van Assendelfft te Delft tot executeurs en administrateurs zijn benoemd.
De erfgenamen van moeders zijde hebben nog geen verdeling gedaan.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
400
 
 
 
 
 
Notariële akte
1 boedelinventaris 01-Jun-1669
Aktesoort:
boedelinventaris
Datering:
01-Jun-1669
Aktenummer:
1
Bladzijden:
1 t/m 16
Notaris:
Pieter van Gilst
Standplaats:
Rijsoord
Inhoud:
Rekeningen, bewijs en overschot van de boedel en goederen gedaan door Arijen Cornelisse Soeteman, getrouwd met Maeijken Willemsdr, als testamentaire voogd over de minderjarige kinderen en kindskinderen van Willem Pietersz de Waert en Pleuntie Leendertsdr, zijn vrouw, beiden in 't Volgerland van Sandelingenambacht overleden.
Van de volgende personen zijn bedragen ontvangen:
Leendert de Cramer te Alblasserdam
Cornelis Danckersz Cunst
Jan Willemsz den Hoet
Anthonij Molier burger te Dordrecht
Cornelis Jansz van der Pols inzake een afgeloste obligatie ten laste van Cornelis Cornelisz te Dubbeldam
Cornelis Cornelisz te Lekkerland inzake een afgeloste obligatie ten laste van Cornelis Sijmonsz te Kinderdijk
Pieter Cornelisz
Herman Ariensz
Frans Jansz
Aelbert Hogeveen, brouwer in de Dissel te Dordrecht
Leendert de Cuijper
Jan Coenen aan de Steenplaat
Schalck Ariensz
Wouter Jansz van den Gijsendam
de weduwe van Cornelis Gieke
Joost Ariensz
Arij Schauke
Herman Arijsz
Aan de volgende personen zijn bedragen betaald:
Abraham Versteegh (betreffende het opstellen van deze inventarislijst)
Arij Jacobsz Ros - Schout van Sandelingen Ambacht
Willem Hardincx - secretaris
Arien Samuelsz
Willem van Dijk
Pieter van Gilst, secretaris van Rijsoord en Strevelshoek
Minderjarige kinderen van Cornelis Cornelisz Truije en Leentie Pietersdr.
Pieter van Gilst
Aldus gedaan, gehoord, gerekend en gesloten bij Hermen Ariensz Decker getrouwd met Leentie Willemsdr en Hendrick Teunisz als voogd van de weeskinderen van Roelant Teunisz (verwekt bij Ariaentie Willemsdr).
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
5