Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
 
 
Notariële akte
31 overeenkomst 13-mei-1645
Datering:
13-mei-1645
Aktesoort:
overeenkomst
Aktenummer:
31
Bladzijden:
60 t/m 60
Notaris:
Johan van Weel de Oude
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Maria Aernouts Pryvine, weduwe van Jan Cappel, coordewercker, en haar zoon Gillis Cappel, schilder wonend te Dordrecht, hebben een geschil over het eigendom van het huis en erf aan de oostzijde van de Vranckestraet.
Buren zijn Jan Stampioen ten noorden, Casper Joris en de gang van de verkoper ten zuiden. Het huis heeft een vrije uitgang in de Vranckestraet.
Jan Cappel heeft het huis gekocht en overlijdt voor de overdracht.
Maria zegt haar zoon gelast te hebben het huis in haar naam te aanvaarden en de schuldbrief te passeren. Niet beter wetende heeft zij de lasten op het huis betaald, behalve 400 gulden die nog betaald moeten worden.
Gillis heeft echter op 26-7-1639 het eigendom van het huis ontvangen en op eigen naam laten passeren.
Gillis verzoekt nu zijn moeder, daar zij oud is en geen kinderen meer zal krijgen, het huis op zijn naam te laten, zij mag er levenslang wonen, hij zal het goed onderhouden en de rente van de 400 gulden betalen. Bovendien zal hij een schuldbrief ten behoeve van zijn moeder laten verlijden voor een samen overeengekomen bedrag.
Gillis zegt dat zijn moeder hem een inventaris van zijn vaders goederen zou geven en hem zijn legitieme portie volgens het testament d.d. 15-6-1639 bij notaris Jacob Duijfhuijsen zou uitkeren.
Hij is in het geheel niet tevreden met de 6 gulden die hij als legitieme portie heeft genomen.
Maria en Gillis komen overeen dat huis en erf op naam van Gillis blijven staan, Maria mag er levenslang wonen, Gillis moet het huis onderhouden en jaarlijks de rente van 400 gulden betalen.
Hij moet tevens een schuldbrief t.b.v. zijn moeder ad 900 gulden passeren, waarover hij levenslang geen rente zal betalen, het huis en erf worden daaraan verbonden.
De kwestie is hiermee beeindigd.
Olivier Janssen, coordewercker, heeft getolkt voor Maria, die de Walsche taal spreekt en verstaat.
Gillis tekent als Gille de la Chapelle.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
492

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga