Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
599  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
53 schuldbekentenis 14-mei-1655
Datering:
14-mei-1655
Aktesoort:
schuldbekentenis
Aktenummer:
53
Bladzijden:
99 t/m 100
Notaris:
Johan van Weel de Oude
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Thielman Verdonck, koopman, is 2000 gulden schuldig als geleend geld aan zijn neef Jan Doense van den Heuvel, minderjarige zoon van Doen Jansse van den Heuvel, die overleden is, en Maria Rochus van Steenhusen. Voogd over Doen is zijn oom Jan Jansse van den Heuvel, zwager van genoemde Verdonck.
Harman Jansse van den Heuvel, koopman, stelt zich borg voor zijn zwager Verdonck.

In de kantlijn staat vermeld dat deze schuldbekentenis op 4 september 1658 is afgelost en op 12 januari 1663 door notaris Servais Hannot geroyeerd.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
479
 
 
 
 
 
Notariële akte
207 testament 15-mei-1655
Aktesoort:
testament
Datering:
15-mei-1655
Aktenummer:
207
Bladzijden:
238 t/m 239
Notaris:
Vitus Mustelius Woutersz
Inhoud:
Claes Claesz de Jongh, wantslager, wonend op de Leuvehaven, legateert:
- 100 gulden aan Jannetge Gerbrants te Alckmaer, dochter van Jannetge Jans, bij haar vooroverlijden gaat het geld naar het weeshuis alhier.
- 200 gulden aan Samuel Lansbergen, predikant van de Remonstrantse gemeente, voor de armen.
- de jaarlijkse huur van hun woonhuis aan de westzijde van de Leuvehaven aan zijn vrouw Neeltge Pieters.
Hij benoemt de kinderen van Aechje Cijten, dochter van zijn broer Cijt Claessen, tot enig erfgenaam. Als de kinderen voor hun meerderjarigheid overlijden dan benoemt hij Jan Ariensz Korenkray voor de helft en zijn naaste familie voor de andere helft, mits de erfgenamen gedogen dat de administrateur uit zijn goederen 2700 gulden uitkeert aan zijn vrouw Neeltge of haar erfgenamen, die hij ontvangen heeft uit de nagelatan goederen van Claes Rochussen, Neeltges vader, volgens diens testament bij notaris Arnout Hoflant.
De kinderen van Aechjen moeten haar jaarlijks 100 gulden uitkeren, als Aechjen hiertegen protesteert krijgt zij niets.
Hij benoemt Arend Sijmonsz van der Mij, of bij diens overlijden capteijn Pieter van den Heuvel , tot executeur van zijn testament en administrateur van de goederen van de kinderen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
506
 
 
 
 
 
Notariële akte
89 testament 20-jul-1655
Datering:
20-jul-1655
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
89
Bladzijden:
287 t/m 290
Notaris:
Jacob Duyfhuysen jr
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jan Jorisz Roos, cuyper en zijn vrouw Lijsbet van den Heuvel wonend in de Breggestraet bij de Boomtgis, benoemen elkaar tot erfgenaam. Aan de kinderen worden gelden gelegateerd.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
215
 
 
 
 
 
Notariële akte
110 boedelinventaris 21-jul-1655
Datering:
21-jul-1655
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
110
Bladzijden:
1231 t/m 1254
Notaris:
Jacobus Delphius
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Inventaris van de goederen die Pieter van Eyck, chirurgijn en zijn vrouw Mayken Jansdr Mom bezaten en door overlijden van Pieter is nagelaten.
Goederen en kostbaarheden, waaronder juwelen, schilderijen, boeken, huisraad, instrumenten en winkelgereedschappen en een bedrag aan kontant geld.
Aan onroerende goederen worden genoemd twee huizen staande in de Nieuwe Baenstraet, die grenzen aan de weduwe van Pieter Lambrechtsz, een huis staande buiten de Goutsepoort in Ruybrouck dat grenst aan Job Jacobsz en Jan Jansz Sluytter.
Obligaties ten laste van het Gemeene Lant, Johan van Berckel, ontvanger van Hollant en Westvrieslant, Cornelis van Hoogeveen, ontvanger te Dordrecht, 1300 gulden ten laste van Jan Marcusz Mom en een afrekening van huur van een huis genaamd de Witte Valck.
Nog tegoed aan huur en andere tegoeden van Carel Adamsz, timmerman, Jan Colet, Mercelus de schoemacker, Phillipus van den Heuvel, Jacob Delphius, Andries Heindericxz, cleermaecker, Jan Gerritsz van Hetsroy, Tijs Jacobsz, metselaer, Steven Claesz de Jonge, schoenmacker, Jan Proons, Ott Heindericxz, droogscheerder, Tielman Jacobsz, Harman Pleunen, Heindrick Goversz, schilder, Rut Aertsz ,molenaer, Jan Willemsz, zoon van Willem Jansz, schipper op Amsterdam, Jan Hubert Rijckwaert, Gerrit Jansz Vergoes, Arent Fransz, Willem Prest, Cornelis Jansz Cocquet, Cornelis Dircxz, goudsmid, Cristoffel en Pieter Cosijn, Arien Claesz, Isaack Barensz, Willem Donijs, Jan Ariensz, wonende in de Langelijnstraet, Joost Jansz Mus, molenaer, Isaack Braemsz, Jan Gerritsz, backer, Cornelis Heindericxz, Cornelis Riemen, Isaack Isaacksz, backer, Nehemia van Hetsroy, Jan Leendersz, drayer, Engel Lucasz, Jan Pouwelsz, cuyper, Crijn van Dijck, Jacob Cornelisz Eleman, Willem Pietersz, koockermaecker, Claes Claesz de Jonge, Jan Jansz de Walde, Bijvanck en Adryaen Dedel, Joost Willemsz wonende in Charloos, Isaack Heindricxz, kelderknecht.
Tot last van de boedel wordt genoemd een schepenbrief van de weduwe
Inhoud vervolg:
van Willem Jansz van Bergen, 250 gulden van verkoop van een tuin aan Heindrick Jansz van Tomputten, voordochter Petronelle Pietersdr van Eyck uit haar moeders testament 600 en 500 gulden, 50 gulden aan Heindrick Deynoot en begrafeniskosten.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
399