Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
387  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
34 verkoop 15-Mrt-1680
Aktesoort:
verkoop
Datering:
15-Mrt-1680
Aktenummer:
34
Bladzijden:
130 t/m 132
Notaris:
Pieter van Gilst
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Pieter Cornelisz Velthoen, wonende aan de Koedoot te Carnisse, ter ene en Coenraet Claesse Welboorn getrouwd met Leentie Matheus Velthoen, wonende te Ridderkerk en Hendrick Arijense Outraet notaris getrouwd met Joossie Matheus Velthoen wonende in Barendrecht ter andere zijde. Voornoemde P.C. Velthoen verklaart voor hemzelf en zijn erfgenamen getransporteerd en verkocht te hebben aan voornoemde Welboorn en Outraet alle hem toekomende roerende goederen, nagelaten door Arij Pietersz Bouwman, bejaarde vrijer te Ridderkerk overleden, voor 200 gulden.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
19
 
 
 
 
 
Notariële akte
14 boedelinventaris 07-feb-1680
Datering:
07-feb-1680
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
14
Bladzijden:
126 t/m 149
Notaris:
Johannes Waerts
Akteplaats:
Delfshaven
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Inventaris van de goederen nagelaten door Cornelis Jacobs van Petten, oud-schipper, en weduwnaar van Lijsbet Gerrits Elderman, die op 05.02.1680 overleden is.
Volgens testament van 10.12.1673 voor notaris Christiaen van Vliet opgemaakt, zijn erfgenamen:
1. Dirk Cornelisz van der Plas, 24 jr.,
2. Jacob Cornelisz van der Plas, 22 jr.,
3. Niesge Cornelisdr van der Plas, 14 jr., die in het weeshuis van Delft verblijft.
Alle drie zijn kinderen van wijlen Lijsbet Cornelisdr van Petten, dochter van de overledene, die gehuwd was met wijlen Cornelis Huygen van der Plas. Eén van de kinderen is overleden.
4. Gerritgen Gerrits van Petten, 19 jr. en zoon van wijlen Gerrit Cornelis van Petten en Geertruyd Adriaens Waling.
De inventaris is door Dirk Cornelisz van der Plas opgemaakt.

Voogden zijn Adriaen Gerrits Boxhoorn, stuurman, neef van de overledene, Bankeris Gerrits Span, die reeds overleden is, en Dirk van der Thol, koopman als voogd van de vaderszijde voor Gerritgen Gerrits van Petten.
Goederen in de boedel:
h.e.e. op Delfshaven aan de oostzijde van de Delftsche Schie, belend door Jacob Claasz en Jan Hendriks Cops.
Schuldbrief t.l.v. Bankeris Gerrits Span, bouwman, verzekerd op een huis en erf, gelegen op Delfshaven aan de oost-zijde van de Delftsche Schie en belend aan
Abraham Joppe van der Koy, de Poort en Adriaen van de Paen.
Vorderingen op: Jop Verhart, koopman, Aryen Robbregts Kijn en Cornelis Goudswaert.
Schulden van de boedel zijn de rekeningen van:
Willem Coele, bakker, Jan Hendriks Schouten, kramer, Ariaen Boom, metselaar, Jacob Cornelisz van der Plas, ontvanger Fijk, notaris Christiaen van Vliet, Kniertgen Frederix en Ariaen Westerhey voor bier, Aerjaentge Pieters, dienstmaagd, Johan Dijkman, chirurgijn, Anthony de Ronde voor de lijkkist, Adriaen Barents Corenhart, boekhouder van de diaconie van de kerk op Delfshaven, Jan Jans Coelemey voor bier, Antheunis van der Hoef, vleeshouwer.
De boedelscheiding volgt op blz. 348, akte nr. 40.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
48 testament 31-jul-1680
Datering:
31-jul-1680
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
48
Bladzijden:
480 t/m 482
Notaris:
Johannes Waerts
Standplaats:
Delfshaven
Akteplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Ary Jansz van Dijk bouwman, wonende aan de 's Graefweg in Nieuwerkerk bepaalt dat niet Jan Dammasz van Dijk, zoon van wijlen Dammas Jansz van Dijk, broer van testateur, van hem erft, maar dat Jacob van Campen, mr. schoenmaker en zoon van de zuster van testateur, diens erfdeel krijgt, boven hetgeen hem in het voorgaande testament reeds was vermaakt. Hij stelt tot voogden genoemde van Campen en diens broer Maerten van Campen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
33 boedelinventaris 27-aug-1681
Datering:
27-aug-1681
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
33
Bladzijden:
67 t/m 234
Notaris:
Johannes Waerts
Standplaats:
Delfshaven
Akteplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Inventaris van de goederen van wijlen Christiaen van Vliet, notaris, secretaris van Schoonderloo.
Erfgenamen elk voor 1/3 deel;
zijn zonen bij zijn eerste vrouw Marytgen Aelbregts van Natteveld, t.w. Eewout van Vliet, notaris, en Daniel van Vliet, verblijvende in Oostindïë en zijn weduwe: Marya Verburg.
Executeurs testamentair: Dirk Verburg, stadsrentmeester, Hermanus Groen, mr. stadstimmerman en zijn weduwe ook genaamd Marytgen Adriaensdr Verburg.

ERFENIS:
Roerende goederen en een huis aan de westzijde van de Oude Haven, belend ten noorden de Steeg of Vas Janspoort; een huis aan de westzijde van de Culk naast het voormelde huis en ten zuiden Adriaen Westrick, gerechtsbode, drie grafsteden in de kerk van Delfshaven, waarvan een ten name van Eewout van Vliet wordt gesteld. Een losrentebrief ten laste van Jan Jacobs Sluys ad 100 gulden.
Obligaties ten name van :
a) Marytgen Adriaens ad 100 gulden,
b) de voogden van de kinderen van Cornelisz Pieters Cop en aan de boedel getransporteerd door diens zoon Jan Cornelis, ad 100 gulden,
c) zijn weduwe, Marytgen Adriaensdr,
d) Matthijs Jansz van den Tempel,
e) de twee kinderen van Bastiaen Maertens de Gruyter.
Schuldbrieven ten laste van: Hendrik Maertensz Weyland, hypotheek op zijn huis, genaamd van oudsher de Pynas, nu genaamd het Schildt van Vrankrijk, gelegen aan de westzijde van de Oude Haven ad 600 gulden, en 400 gulden, verzekerd op zijn huis aan de oostzijde van de Oude Haven ad 400 gulden, Marytgen Jacobs Sluys, wed. van Engel Leendertsz Boxhoorn ad 400 gulden op haar huis beneden de Opporel; Adriaen Paen, bouwman, ad 200 gulden op zijn huis beneden de Opporel aan de Delfsche Schie.
Aerjaentje Pieters, wed. van Adriaen Dirksz Leversteyn ad 100 gulden op de twee huizen aan de westzijde van de Culk.
Adriaen Willemsz Staelman ad 150 gulden op zijn huis in den Groenedael, Rochusjen Jans, wed. van Theunis Cornelisz ad 100 gulden op haar huis aan de westzijde van de Culk aan de noordzijde van de
Inhoud vervolg:
Bossenpoort.


Dirk Michielsz van Dolen, 200 gulden op zijn huis aan de oostzijde van de Nieuwe Haven en zijn huis aan de westzijde van de Culk.
Marytgen Cornelisdr, weduwe van Pieter Pietersz Post en haar schoonzoon Pieter Jacobsz Hereman als borg ad 100 gulden op haar huis aan de zuidzijde van de Kerkestraat.
Jan Jansz Boshoven te Rotterdam ad 300 gulden op zijn huis aan de noordzijde van de Hoogen Zeedijk ten oosten van de Lijnbaan.
Obligaties ten laste van:
Jan Jacobsz van de Velde, mr. grofsmid ad 200 gulden, Leendert Simonsz Hereman, coopman ad 100 gulden, gepasseerd ten behoeve van Jannetgen Willems, laatst weduwe van Jan Jansz Mout ad 600 gulden. Eewout van Vliet ad 198,40 gulden.
Ordonnaties tot last van de Staat der Nederlanden ten name van Jasper Smith en Cornelis Cornelisz, schippers te Rotterdam, Pieter Jacobs Jongtijd, en Jan Broek te Vlaardingen.
Onderhandse akten ten laste van:
a) Pieter Gerrits Vree en Cornelis Leenderts de Raad,
b) Hendrik Ahasverusz van Cleef, lyndraeyer en Sara Dirks van der Zijde,
Boudewijn Claesz Roos, als houder van de schuldbrief van Pietertgen Gerrits van der Meer.
Vorderingen op:
=============
Leenderd Ariensz van Vliet te Rijswijk, Jacob Cornelisz Does en Gerritgen Benjamins, Adriaen Paen en Claes van Rhenen, Johan de Mey, Machteld Pieters Boele - Willemtgen Arents - Pleun Joppen Berkel, Maartgen Arents Peuyt, Willem Robbrechts Kijn, Simon den Danser, commandeur Job Verhart, Cornelis Goudswaert, Simon Jansz van Boshoven, wegens goederen gekocht van Govert Jansz Bax, met Jan Jansz van Boshoven als borg, Cornelis Gerrits Barendregt, Cornelis van Noy wegens vendu van Jan Jorisz de Graef, Hendrik Maertens van Boekhoven, Jacob van den Ende, Jan Meesz van Buytene, Aart Goudentak, Roeland Vonk, erven Hendrik Meesz Coel, Maartgen Jansdr te Schoonderloo, Pietertgen Theunisdr de Vlaming.


VORDERINGEN WEGENS GEPASSEERDE AKTEN

TESTAMENTEN
Teunis Adriaensz Snoeyen en zijn vrouw Marijtgen Imants Rus, vrouw van
Inhoud2:
Dirk Coning, Jan Cornelisz Schouten, Leendert Arentsz Stomper en zijn vrouw Neeltgen, Maartens Lucas Jansz Meuwen, Jan Claesz Scheuyer, Joris Jansz Coppert en zijn vrouw te Schiedam, Pieter Cornelisz Oukees en zijn vrouw, Cornelis Jacobs van Noordwijk, Adriaen Theunisz Staelman en zijn vrouw, Adriaen Fransz Casteleyn en zijn vrouw, Jasper Jansz van Beek, j.m., Aagjen Stevens, j.d., Egmond van Diest, schout, Arent Willems Sluys, Gerrit Jansz Schilperoort, alias Nagtegaal en zijn vrouw Aerjaentge Abrahams van der Burg, Neeltgen en Marytgen Dirks Schakenbos, bej. dr., Neeltgen Adriaens van Dijk Christiaen Andriesz, Aafjen Hendrixdr Roos, huwelijkse voorwaarden, Anthony Adriaens Tritons te Amsterdam en Jannetgen Willems.

OVERIGE AKTEN
De voogden over het kind van Cornelis Groenrijs, procuratie van deze voogden op Cornelis Boom, insinuatie van capitein Gillis de Knuyt tegen de weduwe van Gerrit Groenrijs, contract tussen erven Groenrijs en Job Verhart, huurcedulle tussen Nicholaes Overheul en Symon Willems Morgendael, zes attestaties ten verzoeke van Cornelis van Hout en Henricus Groenewegen, procuratie van Ewout van Vliet op Jacob Heyn, kwijtschelding van de erven van Annetgen Foppen obligatie t.b.v. Claes Meesz van Buytenen, huwelijkscontract van Claes Willems Buyns en Marytgen Haek; kwitantie van Aafjen Arents Denis; huurcedulle Jan Gerrits Optenhorst; insinuatie van Trijntgen Peters tegen Judith Goosens; inventaris Esauw Jans den Boer.

RESTANTEN VAN DE BOEL HUYSEN
Adriaen Cruykman, borg: Maertge Daniels; Fennetgen Knap, borg: Hester Matroos; Arentgen de Wereld te Delft, borg Marya Stoffels; De Reus te Rotterdam.
Uit de vorderingen op blz. 155, blijkt dat de overledene ook sluiswachter was te Delfshaven.
RESTANTEN VAN DE VERPONDINGEN
Erven Weyntgen Meusdr; Van der Meer, burgemeester, rentmeester van de universiteit Leiden; jufr. Van Zoelen; Pieter Dirksz, capiteyn; Jacob Cornelisz Cortendijk; Joost Jansz Ridder; Immetgen Jans, wed. van Pieter
Inhoud3:
Bijl; universiteit te Leiden.
Goud en zilverwerk getaxeerd door Abra Verschuyer, zilversmid te Rotterdam.
Schuld van Jannetge Willemsdr Gijsenburg (blz. 169). Een vordering als houder van de boedel van Adriaen Coelemey ten laste van de wed. van Ary Pietersz Vijg, Cornelis Jans Oosterbaan en Jan Jacobs Sonnevelt, wantreeders te Noordwijk.
LASTEN VAN DE BOEDEL AAN
Gijsbert van Beresteyn; Adriaen Paen; Celytge Peters Waling.

De waarde van de gehele nalatenschap bedraagt 14.526 -18 - 13 gulden.

In de afsluiting op blz. 231 verklaren partijen zich akkoord met de boedelscheiding.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer: