Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
72  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
150 testament 10-sep-1602
Datering:
10-sep-1602
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
150
Bladzijden:
492 t/m 492
Notaris:
Jacob Symonsz
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jan Leendertsz Beesemer en zijn vrouw Sophia Jorisdr, wonend aan de westzijde van de Buttersloot, verdelen hun nalatenschap in 2 delen:
Deel A inhoudende:
- 2 huizen en erven naast elkaar aan de westzijde van de Buttersloot, belend door de Buyersteege ten noorden, Egbert Jansz, cuijper, ten zuiden en achter Dirck Anthoenisz, glaesmaecker.
- land onder Ouwerkerck in het Ambacht van Crimpen op Dijsel genaamd Gerrit Reijers landt, zoals Jan Leendertsz dat bij zijn huwelijk voor 9/10 deel van zijn ouders heeft gekregen en waarvan 1/10 deel
eigendom is van Jan Michielsz, wonend in de Stormspolder.
- 1/4 deel van land in Sijmonshaeven in den lande van Putten, waarvan Dominicus Jansz, coopman , eveneens 1/4 deel bezit en de kinderen van Anthonis Adriaensz van der Goedereede het resterende 2/4 deel.
Deze landen zijn geerfd door het overlijden Van Quirijntge Balthensdr, moeder van Sophie Jorisdr.
- een rentebrief, verzekerd op het huis, erf, loods en haringplaats van Henrick van der Cloot, gelegen in 't Westnieuwelandt alhier, destijds bezit van Adriaen Adriaensz van Aeckermonde.
- een rentebrief, verzekerd op de woning en het land van Cunyertgen N.N., weduwe, in de Ambachte van Craelingen aan de dijk
- een rentebrief, sprekend op de woning en het land dat destijds eiegendom was van Adriaen Jansz Thooft in Ommoorden.
- een rentebrief, sprekend op de woning en het land van Gerrit Pier Louwen in Ommoorden.
- een rentebrief, sprekend op de woning en het land van Bouwen Cornelisz, wonend in Ommoorden op de Rotte.
- een rentebrief, sprekend op het land van Maerten Jansz Versijden, gelegen in Ommoorden.
- een rentebrief, sprekend op het huis en erf van Joris Adriaensz, backer, op de hoek in Hillegaertsberch, westelijk van alle percelen van renten.
Deel B inhoudende:
- het huis te Crooswijck met erf, cingel, elsenbosch, 2 boomgaarden en land met behuizingen, barch, schuur en beplanting, gelegen in de polder van Spiegelnisse, belend door Cornelis
Inhoud vervolg:
Adriaensz ten oosten, het land van het gasthuis van Rotterdam ten westen, voor uit de Rotte tot achter aan de Ruijbroexschewech, zoals de comparant het heeft gekocht.
- land in de Spiegelnissepolder, vanaf de weg tot aan het land van IJsbrandt Aerentsz, brouwer, belend door de erfgenamen van de oude Hueijters, nu in gebruik door Adriaen Pietersz Cruijck, ten oosten en ten westen Eeuwout Adriaensz, brouwer, en Cornelis Adriaensz in Crooswijck.
- land in Achter Ruijbroeck, strekkend van het land van de Ambacht van Berkel tot aan den bosch toe, belend door Jan Pietersz Bijen ten oosten en Eeuwout Adriaensz, brouwer, ten westen.
- de helft van 2 percelen land in Voer Ruijbroeck waarvan Dominicus Jansz de andere helft bezit, het ene perceel belend door Jacob Pietersz van Neck ten zuiden, Pieter Jansz Kyviet ten noorden en achter de weduwe van Sijmon Pietersz Couwael, het andere perceel belend door Joris Aeriensz Smout ten zuiden en Adam Verduijn ten noorden en aan de achterkant.
Er rust erfpacht op de landen in Spiegelnisse.
De langstlevende heeft de keus tussen deel A of B, het andere deel valt toe aan de kinderen.
N.B. Sophia Jorisdr tekent als Fiegen Joris.
N.B. In de marge:
De akte is geroyeerd door Jan Leendertsz en Sophia Jorisdr op 2-2-1608.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
8
 
 
 
 
 
Notariële akte
87 verhuur 26-nov-1635
Datering:
26-nov-1635
Aktesoort:
verhuur
Aktenummer:
87
Bladzijden:
343 t/m 344
Notaris:
Anthony Huysman
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Marcelis Verbeecq, schoolmeester, en Joris Verduijn, backer, verhuren hun tuin en kelder of woning aan de westzijde van de Schiedamschedijck voor 7 jaren aan Cornelis Jansz.
De huur bedraagt het eerste jaar 12 gulden en de resterende jaren 50 gulden per half jaar, met eventuele belastingen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
348
 
 
 
 
 
Notariële akte
22 uitkoop 20-mrt-1637
Aktesoort:
uitkoop
Datering:
20-mrt-1637
Aktenummer:
22
Bladzijden:
026 t/m 028
Notaris:
Weesmeesters van Oost-IJsselmonde
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Dit is dezelfde akte als nr. 14 van dit inventarisdeel.

Willem Leendertsz Arijswager, weduwnaar van Maertgen Huijgen Craennendoncq, aan de ene kant en Jacob Arensz Vinck, man van Pietertgen Cornelis, die de eerste voordochter is van genoemde Maertgen en wijlen Cornelis Cornelisz, samen met Cornelis Jansz Int Velt, die mede als voogd over zijn zuster Lijntgen Jansdr optreedt, en Willem Jansz Int Velt met de schout als oppervoogd aan de andere kant komen tot uitkoop. Cornelis, Lijntgen en Willem zijn kinderen uit het eerder huwelijk van Maertgen en Jan Jansz Int Velt de Jonge. Cornelis Jansz treedt ook op als voogd over Volcxken Willemsdr en Grietgen Willemsdr, zijn halfzusters uit het 3e en laatste huwelijk van Maartgen en genoemde Willem Leendertsz Arijswager.
Willem Leendertsz Arijswager behoudt het huis, erf, enz. en percelen land gelegen in de Vierde Hoeve van het Oudelant van IJsselmonde, alsmede
-een perceel land in Dircksmeetsland aan de oostzijde van de opgaande vliet, strekkende van de Oude Noortdijck tot aan de Moelenwech, aan de oostzijde begrensd door de weduwe en kinderen van Pieter Huijgen Craennendoncq,
- een perceel land in de 68 Morgen van de Oude Smeetslantsen noortdijck tot aan de Zeedijk van de 68 Morgen, ten oosten begrensd door Pieter Dirksz Wittens en ten westen door Ploen Ploenen Verschoor,
- een perceel land in Varckensnoort in het achtste achtste part.
De 6 genoemde kinderen krijgen het volgende toebedeeld:
- een perceel land in Nieuwrijerwaert in de hoeve waar Pieter Arijen Robben woont, in gemeenschappelijk bezit met de schutterij van Dordrecht cum suis, aan de Hogeweg aan het zuideinde, ten noorden begrensd door Maertgen Arijswager, ten oosten door Cornelis Leeuwenburg en ten westen door Cent Fransz Danckaert,
Inhoud vervolg:
- een perceel grond in het Oudelant van IJsselmonde in de Derde Hoeve, strekkende van de Zeedijk in het westen tot het land van Cornelis Jansz Int Velt, ten oosten en ten noorden door de genoemde woning met een stuk land en ten zuiden door Cornelis Louwen cum suis,
- een perceel land in de hoge camp in het genoemde Oudelant in de Tweede Hoeve, ten zuiden begrensd door de weduwe van Aert Eeuwoutsz, ten noorden door Cornelis Jansz Int Veld, ten westen door Pieter van Golen en ten oosten door Jacob Vinck,
- een perceel land in Dircksmeetslant, strekkende van de Noortdijck tot aan de Moelenwech, ten oosten begrensd door de weduwe van Willem Jacobsz Dijckgraeff en ten westen door de weduwe van Pieter Huijgen Craennendonq,
- een perceel land met de naam Creecxken in het achtste achtste deel in Varkensnoort, strekkende van het noordeinde van de dijk tot aan het land van Jan Stoffelsz Cleijnnen aan de zuidkant, ten oosten begrensd door Cornelis Woutersz Verduijn en ten westen door Adriaen Geerritsz Boots,
- een perceel land in Varckensnoort in het genoemde achtste achtste deel aan het oosteinde aan de doorgaande weg.
Verder worden er bepalingen gemaakt over het gebruik van het land, waar de ongehuwde kinderen mogen wonen. De vader moet 900 gulden in de gemene boedel storten. De Armen van IJsselmonde ontvangen een rijksdaalder.

N.B. Zie ook de aktenrs. 14 en 15 van dit inventarisdeel.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
234
 
 
 
 
 
Notariële akte
14 uitkoop 20-mrt-1637
Aktesoort:
uitkoop
Datering:
20-mrt-1637
Aktenummer:
14
Bladzijden:
015 t/m 017
Notaris:
Weesmeesters van Oost-IJsselmonde
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Dit is dezelfde akte als nr. 22 van dit inventarisdeel.
Willem Leendertsz Arijswager, weduwnaar van Maertgen Huijgen Craennendoncq, aan de ene kant en Jacob Arensz Vinck, man van Pietertgen Cornelis, die de eerste voordochter is van genoemde Maertgen en wijlen Cornelis Cornelisz, samen met Cornelis Jansz Int Velt, die mede als voogd over zijn zuster Lijntgen Jansdr optreedt, en Willem Jansz Int Velt met de schout als oppervoogd aan de andere kant komen tot uitkoop. Cornelis, Lijntgen en Willem zijn kinderen uit het eerder huwelijk van Maertgen en Jan Jansz Int Velt de Jonge. Cornelis Jansz treedt ook op als voogd over Volcxken Willemsdr en Grietgen Willemsdr, zijn halfzusters uit het 3e en laatste huwelijk van Maartgen en genoemde Willem Leendertsz Arijswager.
Willem Leendertsz Arijswager behoudt het huis, erf, enz. en percelen land gelegen in de Vierde Hoeve van het Oudelant van IJsselmonde, alsmede
-een perceel land in Dircksmeetsland aan de oostzijde van de opgaande vliet, strekkende van de Oude Noortdijck tot aan de Moelenwech, aan de oostzijde begrensd door de weduwe en kinderen van Pieter Huijgen Craennendoncq,
- een perceel land in de 68 Morgen van de Oude Smeetslantsen noortdijck tot aan de Zeedijk van de 68 Morgen, ten oosten begrensd door Pieter Dirksz Wittens en ten westen door Ploen Ploenen Verschoor,
- een perceel land in Varckensnoort in het achtste achtste part.
De 6 genoemde kinderen krijgen het volgende toebedeeld:
- een perceel land in Nieuwrijerwaert in de hoeve waar Pieter Arijen Robben woont, in gemeenschappelijk bezit met de schutterij van Dordrecht cum suis, aan de Hogeweg aan het zuideinde, ten noorden begrensd door Maertgen Arijswager, ten oosten door Cornelis Leeuwenburg en ten westen door Cent Fransz Danckaert,
Inhoud vervolg:
- een perceel grond in het Oudelant van IJsselmonde in de Derde Hoeve, strekkende van de Zeedijk in het westen tot het land van Cornelis Jansz Int Velt en ten noorden door de genoemde woning met een stuk land en ten zuiden door Cornelis Louwen cum suis,
- een perceel land in de hoge camp in het genoemde Oudelant in de Tweede Hoeve, ten zuiden begrensd door de weduwe van Aert Eeuwoutsz, ten noorden door Cornelis Jansz Int Veld, ten westen door Pieter van Golen en ten oosten door Jacob Vinck,
- een perceel land in Dircksmeetslant, strekkende van de Noortdijck tot aan de Moelenwech, ten oosten begrensd door de weduwe van Willem Jacobsz Dijckgraeff en ten westen door de weduwe van Pieter Huijgen Craennendonq,
- een perceel land met de naam Creecxken in Varkensnoort in het achtste achtste deel, strekkende van het noordeinde van de dijk tot aan het land van Jan Stoffelsz Cleijnnen aan de zuidkant, ten oosten begrensd door Cornelis Woutersz Verduijn en ten westen door Adriaen Geerritsz Boots,
- een perceel land in Varckensnoort in het genoemde achtste achtste deel aan het oosteinde aan de doorgaande weg.
Verder worden er bepalingen gemaakt over het gebruik van het land en waar de ongehuwde kinderen mogen wonen. De vader moet 900 gulden in de gemene boedel storten. De Armen van IJsselmonde ontvangen een rijksdaalder.

N.B. Zie ook de aktenrs. 15 en 22 van dit inventarisdeel.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
234