Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
577  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
217 attestatie of verklaring 10-06-1664
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Datering:
10-06-1664
Aktenummer:
217
Bladzijden:
365 t/m 366
Notaris:
Dirck Block de Jonge
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Machiel Pauwelse, gewezen schipper op het schip genaamd 't Blauwe schaap, 28 jaar, verklaart op verzoek van Paulus Pelt, koopman te Amsterdam, dat hij, attestant met het voorn schip en lading op 23 mei 1662 van Texel gevaren is om te zeilen naar IJsland. Doch op de 6e juni 1662 bij Leytland gekomen is en 2 kapers het voorn schip en de lading hebben genomen en op 8 juni aan de noordkant van Schotland hebben opgebracht.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
738
 
 
 
 
 
Notariële akte
61 overeenkomst 18-apr-1662
Aktesoort:
overeenkomst
Datering:
18-apr-1662
Aktenummer:
61
Bladzijden:
105 t/m 105
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Gerrard Gerrartsz (Gerret Gerretsz) van der Smack, Cornelis Barentsz Rees, Jan Jansz Maes, Pieter Korff, Jan van Son (Jean van Zon), Abraham Mulier, Fredrick (Frederic) Roelesz? Aerdichman (Aeryeman), allen kooplieden, zijn met Bastiaen Maes, schipper op het Land der Beloften, overeengekomen, dat hij met de eerste goed wind naar Bordeaux zal vertrekken, waar hij voor rekening van de kooplieden 80 vaten wijn zal inladen. De order om ze in te laden ligt bij Jasper van Pelt, koopman aldaar. Met Van Son, de andere kooplieden en Van Pelt wordt het een en ander over de betaling afgesproken.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
6 arbitrage 09-jan-1662
Aktesoort:
arbitrage
Datering:
09-jan-1662
Aktenummer:
6
Bladzijden:
8 t/m 12
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Er is een kwestie ontstaan tussen Pieter Punt, koopman, als eiser en Claes Cornelisz en als het nodig is Jannetje Tijssen als gedaagden. Pieter Punt laat beslag leggen op 30 kasjes appelen van Sijna of orangienappelen (sinaasappelen), gelost uit het schip de Drie Haringen, welke sinaasappelen bij Jannetje Tijssen liggen, waar Claes Cornelisz, schipper op genoemd schip, woont.
Pieter zegt dat hij Claes Cornelisz met genoemd schip naar Lisboa (Lissabon) in Portugal heeft laten afvaren met enige goederen en dat hij die daar zou verkopen en vervolgens zout en sinaasappelen voor hem zou inladen. Enkele dagen geleden is het schip in Rotterdam aangekomen. Dertien kasjes met sinaasappelen zouden naar het woonhuis van Pieter gebracht worden. Claes Cornelisz heeft die in beslag laten nemen. Pieter Punt wil dat hij als eigenaar van de kasjes gezien wordt of als de kasjes verkocht het geld hiervan ontvangen.
Voor deze notaris en notaris Servaes Hannot worden de advocaten Karolus van Aller en Adriaen Paets als arbiters aangesteld. De partijen komen niet tot overeenstemming en Cornelis van Pelt wordt als superarbiter aangesteld.
Op 9 januari 1662 geven de 3 arbiters bij de 2 genoemde notarissen hun uitspraak. Claes Cornelisz moet 450 gulden aan Pieter Punt betalen en Claes Cornelisz moet verder voor de schepenen het en een ander verklaren, hoe met een koopman in Lisboa over de prijs onderhandeld is.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
664
 
 
 
 
 
Notariële akte
182 overeenkomst 24-mrt-1666
Aktesoort:
overeenkomst
Aktenummer:
182
Datering:
24-mrt-1666
Bladzijden:
412 t/m 415
Notaris:
Gijsbrecht van Rossum
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Heijndrick van den Ende (Eijnden), vader van wijlen drogist Pieter van den Ende, en Jan van Baren, man van Maria van Aelst, dochter van Willem van Aelst en Uersula van den Ende, voor zich zelf en een machtiging hebbend van Johan (Jan) van den Enden, suikerbakker, en Beatris van Aelst, verder de genoemde Jan van den Ende en Dirck van Aelst als voogden over de andere onmondige kinderen van Willem van Aelst en Uersula van den Ende, beiden overleden, nl. Elisabeth en Doretea van Aelst, allen kinderen en erfgenamen van genoemde Willem en Uersula, en daardoor allen erfgenamen van genoemde Pieter van den Ende, verklaren dat zij met Anna Pelt, weduwe van genoemde Pieter van den Ende, een overeenkomst hebben gesloten. Anna mag de hele nagelaten boedel behouden. Zij zal aan de comparanten 2000 gulden in delen uitkeren. Er worden afspraken gemaakt als Anna overlijdt, voordat alles betaald is. In de akte wordt verder Magdalena van Honkop, overleden te Gorkum, genoemd. Pieter van den Ende en Anna Pelt hebben bij notaris Bartholomees Rose? een testament opgemaakt.
De genoemde machtiging is d.d. 3 maart 1666 opgemaakt bij Gerard Vastert, notaris te Utrecht.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
720