Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
49  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
146 boedelscheiding 08-dec-1653
Datering:
08-dec-1653
Aktesoort:
boedelscheiding
Aktenummer:
146
Bladzijden:
189 t/m 276
Notaris:
Bartholomeus Roose
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Deze akte bevat de inventaris van alle roerende en onroerende goederen, schulden, rentebrieven, scheepspartijen, dieren, grafsteden, huisraad, enz., die Cornelis Bosch, herbergier in het Swijnshooft, heeft nagelaten. Er is al eerder een inventaris gemaakt door notaris Adriaen van Aller op aanwijzing van Cornelia Adriaens, weduwe van genoemde Bosch.
Als onroerend goed wordt genoemd:
- een huis en erf genaamd Het Swijnshooft op de Groote Marckt,
- een huis en erf genaamd De Rooden Osch aan de noordzijde van het
Hangh, welk huis gekocht is door Symon Beyerman, en dat verhuurd is
geweest aan Jacob le Petit,
- een huis en erf aan de noordzijde van de Vischdijck, dat verhuurd is
geweest aan Cornelis Pietersz Kruyck, schipper op Breda,
- een huis en erf aan de westzijde van de Wijnbruggestraet,
- een huis en erf aan oostzijde van de Gaperstraet,
- een huis en erf aan de noordzijde van de Wijnstraet
- een tuin buiten de Goutsepoort, die verkocht is aan Dirck van Raeyen,
- een perceel land van 8 morgen in het land van Moerkercken
- een perceel land van 2 morgen en 515 roeden in Ruybroeck aan de
westzijde van de Crooswijksewech, en een perceel land van 3 morgen
weiland in de jurisdictie alhier welke 2 percelen verkocht zijn aan
Jacob van Vredenburch.
De akte bevat verder een lijst van rentebrieven, schuldenaren, lasten, enz. van de boedel.
De huwelijkse voorwaarden worden in acht genomen, waarin bepaald wordt welk bedrag de weduwe en de erfgenamen eerst zullen ontvangen.
Voorts wordt er een testament genoemd, dat d.d. 13 september 1628 bij notaris Jan van Aller door Quirijn Dircx is opgemaakt, waarin bepaald is dat Helena Henrix een legaat ontvangt, welk geld na het overlijden van Helena in de boedel terecht is gekomen. Cornelia Adriaens heeft hier als erfgenaam van Helena recht op.
Er wordt een opsomming gegeven wat voor elk van de erfgenamen vooruit bestemd is. Daarna volgt de verdeling na loting in deel A (de
Inhoud vervolg:
weduwe) en B (de andere erfgenamen).
Onverdeeld blijven de scheepspartijen en de huur van het land in Moerkercken, de weduwe voor de ene helft en de andere erfgenamen samen voor de andere helft. Over de borgtochten van wijlen Cornelis Bosch voor diverse personen worden afspraken gemaakt. Verder worden er afspraken gemaakt de betaling van de doodschulden, verteerde kosten, eventuele nagekomen rekeningen, vrijwaring, enz.

Hierna volgt de akte van de boedelscheiding:
Cornelia Adriaens, weduwe van Cornelis Bosch voor de ene helft en voor de andere helft Gijsbrecht (Gijsbert) Jansz Bosch, voor zich zelf en als oom en voogd over de onmondige kinderen van Dirck Bosch, waarvan Catharina Lobbrecht de moeder was, mede namens genoemde Catharina en zijn medevoogd Quirijn van Lobbrecht, Aert Jansz Bosch, Trijntgen Jans Bosch, weduwe van Jan Claesz van Overdam, Herman Bolnes, Claes Claesz van der Dussen, Magdaleentgen en Elisabeth Bosch, de 2 meerderjarige dochters van wijlen Dirck Bosch, verklaren dat zij de boedel zoals boven beschreven in vriendschap gescheiden te hebben en dat zij elk hun deel naar tevredenheid ontvangen hebben.

Gijsbrecht Jansz Bosch heeft een machtiging die door de schout en burgemeesters in Utrecht d.d. 4 september is opgemaakt.
Herman Bolnes heeft een machtiging van Cornelis Willemsz van Schayck, man van Meynsgen Mathijs Bosch, die d.d. 23 augustus 1653 bij notaris Gerrit van der Hout is opgemaakt.
Claes Claesz van der Dussen is de vervanger van Marijtgen Maertens Bosch, vrouw van Jan Woutersz, brouwer. Marijtgen heeft d.d. 4 juni 1653 voor notaris Gerrit Vastert in Utrecht een machting van haar man gekregen en volgens de clausule van substitutie heeft zij op haar beurt d.d. 22 augustus 1653 Van der Dussen voor notaris Roose een machtiging gegeven.
Zie ook de aktenrs. 148, 149, 150, 151, 153 en 154 van dit inventarisdeel.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
680
 
 
 
 
 
Notariële akte
26 machtiging 11-feb-1654
Datering:
11-feb-1654
Aktesoort:
machtiging
Aktenummer:
26
Bladzijden:
34 t/m 35
Notaris:
Bartholomeus Roose
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Cornelia Adriaens, weduwe van Cornelis Bosch, machtigt Harman Bolnes om namens haar van IJsbrant Pietersz de huur van een woning met 8 morgen land gelegen in het oude land van Moerkercken te innen.

N.B.Cornelia tekent met Neelgen Adriaens.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
681
 
 
 
 
 
Notariële akte
267 machtiging 23-okt-1654
Datering:
23-okt-1654
Aktesoort:
machtiging
Aktenummer:
267
Bladzijden:
483 t/m 484
Notaris:
Jacobus Delphius
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Pieter Egbertsz van der Heul, out-capiteyn van een compagnie burgers, is op 14-07-1654 gemachtigd door Mattheus van der Velden en Barnhardus van Outheusden, voogden over de nagelaten kinderen van Maria van de Velde, die verwekt zijn door Jan Dapper en Heinderick Jacobsz de Wees, beiden overleden, om de goederen van de kinderen te beheren. Hij draagt de machtiging nu over aan Gerard van de Velde, procureur voor de Hooge en Provinciale raden, ten einde het nog hangende proces uit te voeren tegen Lourens Cornelisz Moerkercken, die getrouwd is met Neeltgen Aryensdr, weduwe van Lourens Crijnen van Dijck.
Het betreft 2 margen land, gelegen in Charlois, dat toekomt aan Louris Cornelisz Moerkercken, dat voorlopig met de uitgang van de Brandende Kaerse verkocht is.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
384
 
 
 
 
 
Notariële akte
128 attestatie of verklaring 12-jun-1657
Datering:
12-jun-1657
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
128
Bladzijden:
221 t/m 223
Notaris:
Leonard van Zijl
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Christiaen Maeskant, secretaris van Godschalksoord en Mijnsherenland van Moerkercken, legt een verklaring af op verzoek van Leendert Grool, wonend op het ...huis. Hij is enkele maanden geleden met Pieter Jansz Winter, Aelbrecht Jansz Winter, Claes Coenen uit Barendrecht en Grool in den Haag geweest, voor de zaak die Grool en zijn broers en zusters heeft tegen Claes Coenen en Aelbrecht Jansz de Winter als gemachtigde van de weduwe van Jan Pietersz Winter. Hun zaak werd voorgelegd aan de volgende arbiters: de Mrs.Johan van den Andel, Merten van der Goes, Abram Pandelaert en Rochus Moleschot. Na de verhoren zijn ze weer naar Rotterdam vertrokken, naar het huis van Mees Cornelisz van der Houck. Ze hadden het nog steeds over de zaak en hij heeft toen Claes Coenen horen zeggen, dat hij een dag of twee geleden voor deze zaak al in den Haag was geweest, en daar gesproken had met de advocaten Pandelaert en Strijen, en dat de eerste had gezegd, dat de weduwe van Jan Pietersz Winter wel gelijk zou krijgen. Hierover was de tegenpartij niet te spreken.
Eveneens compareerde Dieuwertgen Dircx, de vrouw van Mees Cornelisz van der Houck, 43 jaar oud, die verklaarde dat de bovengenoemde lieden inderdaad 's avonds laat bij haar thuis waren gekomen en daar ook gelogeerd hadden. Ze had gehoord dat die dag uitspraak gedaan was en dat Claes Coenen en Aelbert Winter zeiden dat zij de onderwerping aan het oordeel van de advocaten niet hadden gedaan, zonder vooraf te weten welk advies er uit zou komen. Hierop zei de tegenpartij dat de advocaten dus omgekocht waren, hetgeen Claes Coenen toegaf, er bij voegende, dat het iedereen vrijstond zulke praktijken uit te oefenen en dat ze dat zelf ook hadden mogen doen.
Verscheen ook Pieter Jans Winter, wonend in Mijnsherenland van Moerkerken, 38 jaar oud, die, na aanhoren van de verklaring van Dieuwertgen, verklaart het daarmee eens te zijn.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
452