Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
578  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
135 diverse akten 16-okt-1707
Datering:
16-okt-1707
Aktesoort:
diverse akten
Aktenummer:
135
Bladzijden:
896 t/m 897
Notaris:
Nicolaes Kruyt
Akteplaats:
Hillegersberg
Standplaats:
Hillegersberg
Inhoud:
wijlen Sijtje Arijsz Zeeuw, gehuwd met Roelant Versloot (blz. 896)
Annetje Roelantsz Versloot, gehuwd met nn te Capellen (blz. 897)
Arij Roelantsz Versloot (blz. 896)
Jan Harmensz van Vliet, gehuwd met Marrigje Versloot (blz. 896)
Maartje Jansz van Vliet (blz. 896)
Maghteltje Roelantsz Versloot (blz. 896)
Marrigje Roelantsz Versloot, gehuwd met Jan Harmens van Vliet (blz. 896)
Pieter Jansz van Vliet (blz. 896)
Roeland Pietersz Versloot, gehuwd met Sijtje Zeeuw (blz. 896)
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
131 veiling 20-dec-1715
Datering:
20-dec-1715
Aktesoort:
veiling
Aktenummer:
131
Bladzijden:
513 t/m 529
Notaris:
Nicolaas van der Vaart
Akteplaats:
Delfshaven
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Veiling van de huizen van Nicolaes Tavenaar nl.
-een ter nering staand huis en erf met pakhuis, van ouds een nering-rijke herberg genaamd Het schild van Vranckrijk, gelegen aan de westzijde van de Oude Haven alhier, belend ten zuiden o.a. aan Maarten Florisz Dewith, ten noorden en voor aan Tys Jansz van den Tempel en achter aan van Eck, met een ingang op de Schans.
-een huis en erf aan de zuidzijde van de H. Geestpoort, aan de westzijde van de Oude Haven alhier, belend ten oosten aan de weduwe van Isbrant Schilperoort, ten westen aan Judith Gerritz, strekkende van de voornoemde poort tot aan de weduwe van Roelant van der Bloek.
Koper is Willem Swaneveld alhier voor 50 gulden d.d. 23 december 1715,
Barber Jacobz van der Wal, weduwe van Jan Jansz Boon, is zijn borg.
N.B. Willem Swaneveld tekent als Willem Luicassen Swaneveldt.
-een huis en erf aan de noordzijde van de H. Geestpoort, belend ten westen aan Heyltje Harmensz en ten oosten aan Maria Claasz, strekkende van de voornoemde poort tot aan het eerst geveilde huis.
Koper is Cornelis Blom voor 10 gulden.
N.B. Nicolaes Tavenaar tekent als Nick Taverners.
-een huis en erf aan de noordzijde van de Nol de Cox-poort, belend ten oosten aan Willem Pol, ten westen aan de Kreecksloot en strekkende van de voornoemde poort tot aan Dirk Ligthart.
-een bockinghang, gebouwd op stadsgrond, op de Schans alhier, belend ten oosten aan de glasblaserye van de verveylder.
Koper is Cornelis Blom voor 15 gulden plus een maaltijd van een tonnetje oesters op kosten van de verkoper met wijn op kosten van de koper.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
110 boedelinventaris 15-apr-1719
Datering:
15-apr-1719
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
110
Bladzijden:
489 t/m 520
Notaris:
Nicolaas van der Vaart
Standplaats:
Delfshaven
Akteplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Inventaris van de boedel en goederen van Adriaan Conijn of Konijn en zijn op 24 maart 1719 overleden vrouw Stijntje Abrahams van der Kooij. Erfgenamen in de nalatenschap van voornoemde echtgenote zijn Jacob van der Kaag, Annetje Vegters van der Kaag, vrouw van Jacob Pietersz Schieveen te Rotterdam, Abraham van der Kaag te Overschie, tezamen kinderen van Hilletje Abrams van der Kooij, in haar leven vrouw van Vegter Jacobz van der Kaagh zaliger, die een zuster was van de Stijntje Abrahams van der Kooy, voor een vierde part.
Annetje Cornelis van der Kooij, vrouw van Pieter Sonneveld aan de Maasdijk; Abraham Cornelis van der Kooij, wonende in het ambaght van Maaslandt; Neeltje Cornelis van der Kooy, vrouw van Ary Jansz van der Houdt; de vier minderjarige kinderen van Martijntje Cornelisz van der Kooij, in haar leven vrouw van Cornelisz Joosten van der Enden, namelijk Cornelis Cornelisz van der Enden, 23 jaar, Joost van der Enden, Maartje van der Enden en Pieter van der Enden; de zes minderjarige kinderen van Maartje Cornelis van der Kooy, in haar leven vrouw van Thomas Jansz van Beijen, genaamd Jan Thomasz van Beijen, 13 jaar, Cornelis Thomasz, Lysbet, Elsje, Barent en Abraham: Cornelis Cornelisz van der Kooy te Vlaardingh, alsook nog de drie minderjarige kinderen van Lysbet Cornelisz van der Kooij, in haar leven vrouw van Leendert Isaacx van Eyck, genaamd Elsje van Eyck, Martijntje van Eyck en Hilletje van Eyck, tezamen kinderen en kindskinderen van Cornelisz Abramsz van der Kooij, die een broer was van de voornoemde Stijntje Abrams van der Kooij, voor het tweede vierde part.
Cornelis Caspertz Verbeecq te Maassluys, zoon van Trijntje Abrams van der Kooij, in haar leven vrouw van Casper Verbeecq, die een zuster was van Stijntje Abrams van der Kooij, voor het derde vierde part.
Abraham Joppen van der Kooij, Jannetje Joppen van der Kooy, vrouw van Ary Heyndrix Staalman, Isaac Fransz Brederveld, wonende buiten de Goutse Poort van Rotterdam, de drie
Inhoud vervolg:
minderjarige kinderen van Neeltje Frans Brederveld, in haar leven vrouw van Gijsbregt Abrams de Naane, te weten Josijntje Gijsbregts, Jop en Annetje de Naane, waarvan de reeds genoemde Isaack en Neeltje Frans Brederveld, kinderen van Annetje Joppen van der Kooy, in haar leven vrouw van Frans Brederveld zaliger. De drie minderjarige kinderen van Lysbet Joppen van der Kooij, in haar leven vrouw van Reyer Jans Lelieveld, met namen Jan Reyers Lelieveld, 24 jaar, Jop Lelieveld, 22 jaar en Jacob Lelieveld, 15 jaar, tezamen kinderen en kleinkinderen van Jop Abramsz van der Kooy, die een broer was van de overleden Stijntje Abrams van der Kooy, voor het laatste vierde part in de ene helft van de nalatenschap, onder overmaking van een legaat van 1.200 gulden aan haar man.
Bovendien:
Gerritje Klaver, vrouw van Gillis Plaijsier, en Jacoba Claver, vrouw van Mattijs Plaijsier, beiden te Rotterdam, kinderen van Annetje Mengels, in haar leven vrouw van Abram Claver, in haar leven een zuster van Pieter Mengels vooroverleden echtgenoot van voornoemde Stijntje Abrams van der Kooy, voor de ene helft, alsmede Dirck Jans Nagtegael en Anna Jans Nagtegael, weduwe van Frans Jansz de Rongh te Rotterdam, alsook nog de regenten van de Diaconije Armen te Rotterdam als onderhoudende het nagelaten minderjarige kind van Margarita Nagtegael, in haar leven vrouw van N.N., tezamen kinderen en kindskinderen van Racgel Mingels, in haar leven vrouw van Jan Nagtegael, en een zuster van voornoemde Pieter Mengels, voor de andere helft in de wederhelft van de nalatenschap van de voornoemde Stijntje Abrams van der Kooy, op grond van het door Pieter Mengels en Stijntje Abramsz van der Kooij overeengekomen testament op aangeven van Adriaan Konijn ten overstaan en in presentie van Abraham Joppen van der Kooij en Reyer Jansz Lelieveld, als voogden over de minderjarige erfgenamen van de overledene en nog als procuratie hebbende benevens Pieter Sonneveld, procureur van de gezamenlijke
Inhoud2:
meerderjarige erfgenamen van de overledene, alsook ten overstaan van Gillis Playsier en Mattijs Playsier, procuratie hebbende van Dirck en Anna Nagtegael of Nagtegaal in tegenwoordigheid van Isaac de Lepelaer en Michiel Smunx als diaconen van de Gereformeerde Gemeente te Rotterdam.
Bovengenoemde Adriaen Conijn en Stijntje Abrahamsz van der Kooij hebben op 19 juli 1712 een contract van huwelijkse voorwaarden gesloten voor notaris Jean de Clouw of Du Clou te Rotterdam. Bovendien hebben voornoemde Pieter Mingels en Stijntje van der Kooij elkaar op 19 augustus 1702 voor notaris De Clouw tot enige erfgenaam benoemd.
Stijntje Abrahams legateert bij beschikking op 23 maart 1719 door notaris Van der Vaart gepasseerd, een bedrag van 1.200 gulden aan haar man Adriaen Conijn.
De boedel omvat:
1. Een huis en erf in de Leeuwestraat of Leuwestraat te Rotterdam, verhuurt aan Benjamin Conijn;
2. een huis en erf in de Raamstraat te Rotterdam, verhuurt aan Roelant Stamper;
3. een huis en erf aan de noordzijde van het Haringvliet te Rotterdam, verhuurt aan Jan van der Zant, Dirck Diert, Jochem Drakenburgh en Adriaen van Steynsel;
4. Een huis, erf en poort aan de zuidzijde, gelegen aan de westzijde van de Nieuwehaave.
Als belenders bij genoemde huizen worden genoemd Jacobus Broekman Pieter Danielsz, Elisabeth van Leeuwen, Trijntje Salomons, Jan N.N. Willem van Briemen of Breemen, het pakhuis van Gerrit Brakel, Heijndrick Coel en Cornelis Walingh.
Pieter van der Linde, voogd over kinderen van Magdalena Burggraeff, heeft voor het huis op het Haringvliet bij Adriaen Conijn 1.600 gulden geleend bij een schuldbrief van 1 mei 1710, welk bedrag inmiddels is afgelost.
Adriaen Conijn heeft 100 gulden betaald aan Cornelis Conijn. Aan notaris Jan Swijnas is betaald een som van 200 gulden als aflossing van een schuldbrief voor het huis en erf in de Raamstraat.
Diverse obligaties.
Contant geld, verschillende kostbaarheden.
Stijntje Abrahamsz van der Kooij heeft
Inhoud3:
ingebracht een rentebrief, een obligatie ten laste van Abraham Claver, caaskoper en borger der stad Rotterdam, een maandcedulle ten laste van de Admiraliteijt op de Maze ten behoeve van Stoffel Pietersz en een dito ten behoeve van Theunis Pietersz Wegtemans. Kleding, verschillende kostbaarheden en contanten.
Schulden van de boedel aan:
Michiel Plomp
Abraham Keijzer
Mattijs Playsier te Rotterdam
Donis Vroudemont te Rotterdam
Justinus Havensberg, meesterchirurgijn
Louwis Crijgsman
Jacob Tijt
Lourens Silo
Pieter van Kampen
Dirk Post
Mattijs de Coo
J. Leenhouder
Simon Brammer
Josep van der Kooij.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
100 boedelinventaris 16-jan-1721
Datering:
16-jan-1721
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
100
Bladzijden:
429 t/m 432
Notaris:
Nicolaas van der Vaart
Standplaats:
Delfshaven
Akteplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Inventaris van de in gemeenschap bezeten boedel van de op 10 mei 1719 alhier overleden Jacob Roelants van der Wall en zijn vrouw Aarjaantje Melserts Campman/Kampman, nagelaten aan zijn erfgenamen, hun 2 kinderen, Roelant Jacobsz, meerderjarig, en Melchert Jacobsz van der Wall, 18 jaar. Voogden zijn Aarjaantje Melsers, Jan Campman te Rotterdam en Fredrik Pieters van Elst alhier.
Effecten van de boedel bedragen totaal 101 gulden en 9 stuivers.
De lasten zijn o.a. schulden aan Lambregt Keetwijk voor geleverd schoeisel, aan Fredrik Pietersz wegens huishuur en aan Annetje Blanken voor geleverde eetwaren, totaal 29 gulden.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer: