Uw zoekacties: Notariële akten
Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
120  zoekresultaten
 
 
 
 
Notariële akte
10 boedelinventaris 13-feb-1687
Datering:
13-feb-1687
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
10
Bladzijden:
26 t/m 230
Notaris:
Jan van der Hoeven
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De boedelinventaris van capitein Dirck Hoogerwaart en Tanneke Jans van Steenhuijzen, beide overleden in 1684.

De slaaplakens is ten behoeven van Meutje Lijsbeth, ontvangen in 15-09-1683, uit handen van Catharina Bom, een gouden ring en bestek van zilver.

Obligaties:
Maria Adriaens, Cornelis Paats, Dirck Reijnsen Hoogerwaart, Clara Lucas, overgedragen aan Isaak van den Bergh op 12-01-1682, Jan Dircksen Steenhuijsen, gepasseerd bij Pieter van Leeuwen, notaris, Gillis Coppel, schoenmaker, ten behoeve van Dirk Hoogerwaart, Jan Claes Loef, kleermaker, gepasseerd bij Pieter van der Licht, notaris, Cornelis Mattheus van Alpen, gepasseerd bij Gijsbert van Rossum, notaris, Gerrit Hoogerwaart, gepasseerd bij Vitus Mustelins, notaris, Harman Gerritsen Legerbant, gepasseerd bij Arent van der Graaff, Cornelis Hendricksen van Vianen, gepasseerd bij Johannes van Weel, notaris, Pieternella Oosterhoff, weduwe van Pieter Vos, Eva Hendriks van Oosterhoff, weduwe van Lambert van Bolenge, Lena Cornelis van Alpen, Dhr Dublet, Hartog Ozij en Dirkje Joris, weduwe van Hendriks de Bruijn, Dirk Jansen van Steenhuijsen, Maria Palm en Jan van der Hoeven, Quirijn van Es, Wouter Wouterse van den Bel, stadsmetselaer, de weeskinderen van Jacob Jansen Platenaer, Adrien de Coninck, Jan Claes Loef en Jan Adriaensen van Hagen, Gerrit Romeijn, ten behoeve van IJsbrant de Wit, een schuldbrief op een loods, staande buiten de Delfsepoort, belend aan Frans Teunissen in 't Hout en Leendert Geerlofse van der Borstel.

Schuldbrieven ten laste van:
Arij Cornelisse en zijn vrouw Teuntje Jans, op een huis en erve, staande aan de westzijde van de Santstraet, belend te noorden aan Willem Lambertsen, ten zuiden aan de weduwe van Jacob Vastense.

Cornelis Mattheus van Alpen, ten behoeve van de erfgenamen van Dirk Jans van Steenhuijsen, op een huis en erve, staande aan de westzijde van de Santstraet, belend ten noorden aan Jacob Jansen Ketelaer, ondertekend door Hendrick Houtoom.
Inhoud vervolg:

Cornelis Mattheus van Alpen, ten behoeve van Jan Dircksen Steenhuijsen en zijn vrouw, die weduwe is van Hans Pietersen.
2 huizen en erve, staande aan de westzijde van het Roode Santstraet, en nog 3 huisjes of loodsjes uitkomende in de Peperstraet, belend ten zuiden aan Jacob Jansen, ten noorden aan Abraham Ariaensen, voor Maertje Ariaens, en de weduwe van Huijbert Dircksen.

Dirck de Coning, ten behoeve van Pieter Bonnefay, op een huis en erve, staande aan de oostzijde van de Nieuwe Roode Santstraet, belend ten zuiden aan Willem Hendriksen.

Een rentebrief van Pieter de Zeeuw, op een huis en erve, staande ten zuiden van de Bierkaeij in 's Gravenhage, belend ten noorden van de Heereweg, ten oosten aan Cornelis Jansen, biervoerder, ten zuiden aan de erfgenamen van Anna Schrevelt, ten westen aan David Crinen van Cingelshoek.

Dirkje Joris van Bremen, weduwe van Pieter de Bruijn, ten behoeve van Tanneke Jans van Steenhuijsen, weduwe en boedelhoudster, een huis en erve aan de westzijde van de Bootersloot, belend aan de noordzijde aan Johan Versijde, ten zuiden aan Leendert de Voogt.

Obligaties:
Abraham de Swaen, te Middelharnis, Hendrik Houtoom ten behoeve van Joost Wittert, koopman, Hendrik Houtoom heeft nog een rentebrief ontvangen van Geertje Jans van Steenhuijsen. Jacob Pietersen Swart als commandant, krijgt nog salaris uirbetaald.

Gemene middelen van Leijden op naam van Jochum Oudaan, geregistreerd door Jan Virulij, Dirck Pieters Bouwman, Maartje Adriaens, weduwe van Leendert Janse Cool, te Ouderkerk op den IJssel, Pieter Willemsen, vaendrager, Adriaentje Jacobs.

Den Grafstenenplaats in de St. Laurenskerk, rond de nooddeur.

Jan Dirksen, brandewijnbrander, een huis en erve aan de oostzijde van de Roode Santstraet, belend ten noorden van Frans Aernoutsen, ten zuiden aan de weduwe van Deonijs Aertsen, tot aan de Wijngaartstraet toe.

Verkocht aan Jan Dircksen, een grafsteen in de Princekerke, Nog een huis en erven,
Inhoud2:
staande aan de oostzijde van de Westerstraet, belend ten noorden aan Joris Jansen Krooswijk, ten zuiden aan Jacob van Diemen en achter Jan Joppen.

Een huis en erve aan de noordzijde van de Korte Speijvaert, belend ten oosten aan Jan Krooswijk, ten westen aan de weduwe van Jan Joppen.

Een huis en erve, staande aan de oostzijde van de Westerwagenstraet, belend ten zuiden aan de weduwe van Meester Isaak, tijkmaker.

Een huis en erve, staande aan de noordzijde van de Princestraet, belend ten oosten aan de erfgenamen van doctor Rijkwaart, ten westen aan de erfgenamen van den Schout Verelse.

Een huis en erve aan de zuidzijde van de Peperstraet, ten westen van de Swaensteegh, strekkende tot Cornelis Theunissen toe.

Een huis en erve, staande ten westen de Swaensteegh, belend ten zuiden aan Bartholomeus Willemsen, kuijper, ten noorden aan Leendert de Jonge.

Een huis en erve, staande in een steeg, uitkomend ten oosten aan de Roode Santstraet, belend aan Jan Cijfea, ten westen aan Jan Pietersen.

Een huis en erve, staande aan de noordzijde van de Vierwindestraadt, belend ten oosten aan Claes Wesselsen, ten westen aan Willem Willemsen, strekkende tot de erfgenamen van Neeltge Ariens toe.

Schulden uit het sekerboeck.
Jacob Beijerman, Pieter Roos, Leonard van Zijl, Job Gerritsen van der Velden, Jacob Buertman, Dirk Hoogendorp, Cornelia Engebrecht te Bergen op Soom, de vrouw van Jan Pietersen van Steijn te s'Gravenhage, Hendrik Driesen, Passchier Durij te Leijden, Jacob van Poortugaal, Gerrit van Steijn te Gornichem, Jan van der Nuijgt in de Hage, Rogier Groen te Dordrecht, de vrouw van Jochem Bastiaensen, de vrouw van Hendrik van Naste, de vrouw van Seger Vonck te Leusden, Jan Stevensen van Hanten te Den Briel, Pieter Prins, tapper aan de Rietdijckpoort te Dordrecht, Schepen Kolster, Willem Nieupoort te Delft, Jacob Boumans te Delft, de weduwe van Jan van den Burgh, Menij Barbara, vrouw van Gerrit Hoogerwaart, Cornelia, vrouw van
Inhoud3:
Michiel Hoogerwaart, Jan Jansen Berkom, Aart Aertsen, Lodewijk Frans Messelaer, Leendert Baltensen,

Schulden:
De vrouw van Hendrik Vegens, de vrouw van Arij Doop, Willem Dingemansen, Arij Claesen de Hoog, Pieter van Bemmel, Mattheua Nesscher, Sander Jansen, Carel Jansen, Anna de Lorme en Maartje Maertensen, Jan Jacobsenm Jacobus de Waert, draettrecker, Sieur van Metelen, Cornelis den Draijer.

obligatie ten laste van:
Carolus Hoogerwaart, Maria Palm en Jan van der Hoeven, haar zoon, Theunis Bastiaensen de Munnick, Neeltge Ariens, weduwe van Jan Dirksen van Steenhuijsen.

Schulden:Elisabeth Jacobi, Gerrit Peijnsen, Michiel en Louis Hoogerwaart, Jan Jansen Visser, Jannetje Leenders Verbeek en haar kinderen, de regenten van het oude mannenhuis, overgedragen aan Gerard Hoogerwaart, Cornelis Theunissen van de Valk te Leijden en zijn vrouw Cornelia, Geertruijd Carpentier, weduwe van Adam Munniq, Samuel Lansbergen, Aeltge Lontom, Maria de dienstmeid.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
70 testament 31-mrt-1691
Datering:
31-mrt-1691
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
70
Bladzijden:
165 t/m 169
Notaris:
Johan van Lodenstein
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Op 31 maart komen Jacob Reinier de Wit, en zijn vrouw Susanne de Cassel, bij de notaris om hun laatste wil te laten beschrijven.
Zij verklaren eerst dat alle voorgaande testamenten en codicillen vervallen.
Verder verklaren zij dat de langst levende en hun kinderen elk een gelijk deel uit de nalatenschap ontvangen, als zij bijde komen te overlijden en hun kinderen zijn nog minderjarig dan krijgt hun voogt en verzorger daarvoor een vergoeding.
De weeskamer sluiten zij uit.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
102 testament 23-apr-1691
Datering:
23-apr-1691
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
102
Bladzijden:
224 t/m 228
Notaris:
Johan van Lodenstein
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Bij de notaris veschijnen op 23 april 1691, Francois Bargeau en Judith le Soif zijn vrouw.
Zij geven te kennen, dat zij hun laatste wil, willen laten beschrijven en wel volgens het Hollands erfrecht (Het Aasdom versterfrecht), alle voorgaande testamenten en codicillen verklaren zij als vervallen.
Verder verlangen zij dat de langstlevende voogt wordt over hun kinderen, en de weeskamer sluiten zij uit.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
149 machtiging 14-jun-1691
Datering:
14-jun-1691
Aktesoort:
machtiging
Aktenummer:
149
Bladzijden:
343 t/m 343
Notaris:
Johan van Lodenstein
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Op 14 juni 1691 komen bij de notaris, Gilles van Bramen, Johannes Dusing, Hendrik Elsburg en Jan Sijnemans die voogt is over de kinderen van Pieter van der Have, alsmede Pieter Delfgaeu, zij machtigen Isaac Verdoes, koopman, om het schip "De Pieter", te verkopen en over te dragen aan Pieter Reijne wonende te Amsterdam.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer: