Uw zoekacties: Notariële akten
Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
120  zoekresultaten
 
 
 
 
Notariële akte
27 overeenkomst 01-jan-1696
Datering:
01-jan-1696
Aktesoort:
overeenkomst
Aktenummer:
27
Bladzijden:
113 t/m 116
Notaris:
Daniël de Olyslager
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Ottho van Voorst, gemachtigd door Anthonetta Clara van Coppenolle en Jan van Coppenolle, haar broer, komen volgende overeen.
Anhonetta Clara is weduwe van Jaques Hoppenaer, zij woont te Amsterdam.
De debetpost uit de boedelrekening van wijlen Yda Voogt,hun zuster en in haar leven weduwe van Gerrit de Vooght, wordt t.b.v. Anthonetta
Clara verminderd met 478 gulden.
Tevens zal Jan aan Anthonetta Clara een bedrag van 150 gulden voldoen. Jan zal geen aanspraak maken op de in/verkoop van tapijten(in dit verband wordt de naam van Balthazar Bosman genoemd).
Op verzoek van Jan zal het aan hem door zwager Jaques Hoppenaer ver- kochte stuk land, 3 morgen groot en gelegen in de polder Noortsij van Noordeloos, worden getransporteerd.
Overeenkomst wordt afgerond op 06/12/1695.
Note: actedatum is fictief. Genoemde data in contract zijn: 12/03/1695 -
28/04/1695 en 06/12/1695.
Zie tevens actes nos. 25, 26, 28, 30, 32, 38, 40, 42, 81, 84, 93 en 115
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
16 testament 21-mrt-1696
Datering:
21-mrt-1696
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
16
Bladzijden:
37 t/m 39
Notaris:
Daniël de Olyslager
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jan Oosterbaen en zijn vrouw Margrieta/Margareeta Otto maken langstlevende testament. Jan staat op vertrek om als schrijver met het schip 'de Veleu' naar zee te gaan. Kapitein hierop is Jan van Convent.
Testateuren benoemen elkaar tot voogt over evt. na te laten kinderen, die universeel erfgenaam zijn. Akte vindt plaats ten huize van Mar- grieta's moeder.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
118 boedelinventaris 30-jun-1696
Datering:
30-jun-1696
Aktesoort:
boedelinventaris
Aktenummer:
118
Bladzijden:
389 t/m 402
Notaris:
Gerrit Post
Akteplaats:
Delfshaven
Standplaats:
Delfshaven
Inhoud:
Arij Euwoutse de Lange is te Delfshaven overleden. De boedel wordt aangegeven door: zijn dochter Annetje Ariensdr de Lange, Anna de Lange, Agnes Jacoba Gerlin of Grelin, weduwe van Jacobus de Lange, hertrouwd met Johannes Krebbers de Jonge, Barbara Euwoutsdr de Lange, weduwe, dochter van Euwout Ariensz de Lange, Adriaen Westrigh en Claes Jansz Blommendael, executeurs testamentaire en voogden over minderjarige kinderen, aangesteld 30-06-1696. Arij Euwoutse de Lange heeft testament opgemaakt 31-07-1687 voor deze notaris waarbij hij tot erfgenamen heeft benoemd: Pieter Ariensz de Lange, Ariensdr de Lange, de kinderen van Euwout Ariensz de Lange, die alleen een dochter Barbara heeft, de kinderen van Jacobus de Lange te weten Jacob en Barbara de Lange. De Weesmeesteren te Delft worden uitgesloten. Nagelaten wordt: 2 huizen en erven gelegen aan de Oprel te Delfshaven, 1 huis en erf aan de Langendijckstraat, 1 huis aan de Langedijckstraat, 1 huis en erf aan de oostzijde Nieuwe Have, 1 huis en erf aan de Korte Middelstraat.


Belendingen: Marijtje Jacobsdr, Walingh Cornelisz Walingh, Jan Maertense van't Hoff, Jan Schaep, Aerjaentje Jansdr Verdaegh, Arij Claesz Banck, Aerjaentje Maertensdr, Stadswerff, Gerrit Krimpen, Cornelis Aelbrechtsz Voorstad, Jacob Jansz, Dirck Jacobsz de Voogt, Jan Rijcke, Thijs Jacobsz.
Huurders = Wouter Jansz, Pieter Wouterse, Carel Daalhuise, Lijsbeth Jacobsdr weduwe van Jacob Pietersz Krieck, Trijntje Jansdr, Jan Cornelisz van Dort, Pieter Dircxsz Visser, Pieter Arentse, Maerten van Gijssenburgh. Vorderingen en obligaties: Ysaacq Wolff, Maertje Pietersdr, weduwe van Euwout Ariense de Lange, Neeltje Basteaensz, Annetje Bastejaensdr, Isaacq Rus, Daniel Jochemse, Annetje Jansdr van Breen, Willem van der Lee.
Ten laste van de boedel komt: Rentmeester van der Dussen, Maritje Pietersdr de Lange, Secretaris Post, Jan Maertense van't Hoff, Lourens Sijloo, Dick Post timmerman, Diaconie van Delfshaven.
Zie ook akte no. 190.
Inhoud vervolg:
boedelrekening en akte no. 193 machtiging en no. 194. testament.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
91 schuldbekentenis 18-jul-1697
Datering:
18-jul-1697
Aktesoort:
schuldbekentenis
Aktenummer:
91
Bladzijden:
315 t/m 317
Notaris:
Daniël de Olyslager
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Emmerencia de Carpentier verklaart schuldig te zijn aan Guilhelmo Bitlo 4.000 gulden. Zij wordt geassisteerd door haar man Johan Borgaert Meschert/Metzger, coopman te Dordrecht. De som zal na een half jaar gerestitueerd worden. Bitlo is Out-Schepen en tegenwoordig Commissaris van Cleyne Saecken te Rotterdam. Als onderpand geeft Emerentia een obligatie van 6.000 gulden t.l.v. het Gemeene Lant van Hollant en Westvrieslant te Dordrecht van dato 04/05/1645. Zij heeft dit bedrag verkregen uit erfenis van wijlen haar grootvader Pieter de Carpentier, Oudt Raet te Dordrecht, uit handen van Out Burgemeester en voogt Muijs van Oly dd. 14/11/1694. Voor ontvangst van de obligatie door Bitlo is onder de hand een 'recignisse' gepasseerd.
12.04.1699 wordt door notaris Dolyslager onderaan akte vermeld dat in 3 gedeelten in 1698 en 1699 het totale bedrag aan Bidloo betaald is.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer: