Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
1.742  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
86 testament 24-jul-1648
Datering:
24-jul-1648
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
86
Bladzijden:
238 t/m 240
Notaris:
Jacob Duyfhuysen jr
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Elsge Henricxdr, 15 jr., benoemt haar moeder Grietge Flipsdr wonende in de Jongmansstraat en diens man Oloff Tijssen, brouwersknecht, tot haar universele erfgenaam.
Voorn. Grietge, eerder getrouwd met wijlen Henrick Barentsz Prins, moet uit de nalatenschap aan Mathijs Gerritsz, cleermaker, en zijn vrouw Elsge Geurts, zijnde de neef en nicht van Elsge, 170 gulden legateren of het tegoed dat Elsge heeft staan in Gelderland.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
228
 
 
 
 
 
Notariële akte
117 testament 06-aug-1648
Datering:
06-aug-1648
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
117
Bladzijden:
428 t/m 429
Notaris:
Jacobus Delphius
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Margarita van Bancken, weduwe van Eeuwout van Bijlwerff, ontfanger van des gemenen Lants middelen, wonend op de Hoochstraet, benoemt haar dochter Lijsbeth Eeuwouts Prins tot universeel erfgenaam, die jaarlijks 1500 gulden moet uitkeren aan Margarita's zoon Jan Eeuwoutsz van Bijlwerff zolang Jan leeft, als legitieme portie waarvoor hij benoemd wordt als mede-erfgenaam, daar Jan geen lust vertoont om te werken.
Jan verklaart zich akkoord met deze regeling.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
356
 
 
 
 
 
Notariële akte
80 schuldbekentenis 06-sep-1648
Datering:
06-sep-1648
Aktesoort:
schuldbekentenis
Aktenummer:
80
Bladzijden:
286 t/m 290
Notaris:
Adolf Gommelraet
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Chaerles Roeland, Baron de Suijs, Heere van Montguintije, Vileers, Lens etc. is 16.000 gulden schuldig aan Catharina Keijsers, weduwe van Ewout Eewoutsz Prins, en 2.000 gulden aan Elisabeth en Margaretha Visch, jongedochters, voor geleend geld.
Voor de nakoming van de betaling verbindt hij voor de gerechten van Oude en Nieuwe Tonge, gezegd Grijsoirdt, diverse partijen land in 's Heerenpolder.
Belendingen zijn onder meer: Magdaleene polder, heer van Laere, Jan Oem Hermansz, de nieuwe Zeedijck, heer van der Stock, Jacoba polder, de erfgenamen van de heer van der Werve, jonkheer Phlips van Steelandt, drossaerd van Bueren, de Oudedijck, polder van Battenoord, en de Suijspolder.
Landmeters; Jan Jansz Stampioen en N.N. Spanjolet.
Caveling o.a. bij notaris Willem Rietraet te 's-Gravenhage op 27-9-1647.
Land is deels gekomen door vererving van jonkheer Pieter Suijs op Daniel Suijs (de vader van Chaerles Roeland), na diens overlijden op Chaerles Roeland en zijn broers de heren van Laer en van der Stock.
Hij machtigt zijn rentmeester Cornelis Coopmans, secretaris van Oude Tonge, om betalingen te doen.
De akte is opgemaakt in de herberg van De Dubbele Sleutels.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
586
 
 
 
 
 
Notariële akte
127 testament 12-sep-1648
Datering:
12-sep-1648
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
127
Bladzijden:
470 t/m 474
Notaris:
Jacobus Delphius
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Margarieta van Bancken, weduwe van Eeuwout van Bijlwerff, ontfanger van des Gemene Lants middelen, verklaart vorige testamenten ongeldig.
Zij benoemt haar dochter Elisabeth Eeuwouts van Bijlwerff tot universeel erfgenaam, bij vooroverlijden van Elisabeth haar schoonzoon Pieter Cristeaensz Prins (tot zijn eventuele hertrouwen) of hun kinderen. Zij moeten aan haar zoon Jan Eeuwoutsz van Bijlwerff, mede-erfgenaam, zo lang hij leeft, jaarlijks 1500 gulden uitkeren als legitieme portie. Jan gaat accoord met deze regeling.
Hetgeen Maria en Elisabeth van Berckel, de kinderen van de overleden Elisabeth Prins en Johan van Berckel, ontfanger-generael, van haar erven moet van het ene kind op het andere vererven en eventueel naar testatrice's zijde gaan, evenals hetgeen zij nalaat aan Maria en Willem van vredenburch, kinderen van Margrieta Prins en Willem van vredenburch.
Indien haar dochter Elisabeth Eeuwoutsdr Bijlwerff en haar man Pieter Christiaens Prins beiden voor haar vader overlijden, dan legateert zij haar woning in Crooswijck met huis, barch, schuur, boomgaard, beplanting en inboedel aan hun oudste zoon Cristiaen Prins, die geen vergoeding daarvoor hoeft te betalen aan de erfgenamen.
Tevens wil zij dat Christiaen Prins, als hij dat wil, na taxatie haar land in Achter Ruijbroeck, de Spiegelnissepolder en de Bospolder aanneemt en Eeuwout Prins, de jongste zoon van haar overleden dochter,
in voornoemd geval en anders niet, haar woning met huis, barch, schuur, boomgaard en beplanting in Blommersdijck als prelegaat en als hij dat wil, na taxatie, het land in Blommersdijck en de Berchpolder.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
356