Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
987  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
113 schuldbekentenis 28-apr-1658
Aktesoort:
schuldbekentenis
Datering:
28-apr-1658
Aktenummer:
113
Bladzijden:
082 t/m 083
Standplaats:
IJsselmonde
Inhoud:
Pieter Leendertsz Arijswager, heemraad, is 1350 gulden schuldig aan Isbrant Roos, wonende in Rotterdam, als geleend geld. Als verzekering brengt Pieter zijn woning, berging, schuur, enz. en 19 morgen, 300 roeden land in, gelegen alhier, strekkende van de dijk zuidwaarts tot het Oudedijcxken, ten oosten begrensd door Cornelis Geerritsz Lijster en ten westen door Cornelis Voppen van Driel.
N.B. In de kantlijn staat vermeld dat deze schuld op 8 augustus is afgelost.
Toegangsnummer:
8 Archieven van de ambachten Oost- en West-IJsselmonde en de gemeente IJsselmonde, en de ambachtsheerlijkheden
Inventarisnummer:
185
 
 
 
 
 
Notariële akte
191 testament 16-aug-1658
Datering:
16-aug-1658
Aktesoort:
testament
Aktenummer:
191
Bladzijden:
653 t/m 655
Notaris:
Jacobus Delphius
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Aeltge Harmansdr van der Vult, weduwe van Reynier van Driel, burgermeester, vult het testament aan dat zij samen met haar man op 30-07-1656 voor de notaris heeft laten passeren. Als aanvulling worden Ulrick van Zoelen en Harmanus Cock, neven van de testatrice, aangewezen als administrateurs over de erfenis van Diewertge van Driel, testatrice's dochter.
Op 08-10-1658 doet testrice opnieuw een aanvulling waarmee zij bepaalt dat alle door haar vanaf deze datum opgestelde en ondertekende bepalingen gelden als zijnde een voor de notaris gepasseerde wilsbeschikking.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
360
 
 
 
 
 
Notariële akte
19 boedelscheiding 21-sep-1658
Datering:
21-sep-1658
Aktesoort:
boedelscheiding
Aktenummer:
19
Bladzijden:
252 t/m 263
Notaris:
Adriaen van Aller
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Rekening, staat en scheiding van de nalatenschap van Doen Jansz van den Heuvel, gemaakt door de erfgenamen Jan van den Heuvel en Thielman Verdonk en de voogden van het weeskind van Doen Jansz van den Heuvel.
Bevattende o.a. een staat van nagelaten goederen van Emmetge Doene van Driel d.d. 4-3-1650.
Jan Jansz van den Heuvel en Thielman Verdonk, gehuwd met Jannetge Jans van den Heuvel, zijn beiden oom en voogd over Jan Doensz van den Heuvel, de nagelaten zoon van Doen Jansz van den Heuvel. Zij zijn met Joannes Weerts, pontgaarder en makelaar, en voogd over Doen Jansz van den Heuvel, elk voor 1/3 deel erfgenaam van Emmetgen Doenen, weduwe van Jan Harmansz van den Heuvel, hun moeder, resp. schoonmoeder en grootmoeder, volgens haar testament bij de inmiddels overleden notaris Pieter Pelt d.d. 8-10-1644.
Zij zeggen de staat, rekening en scheiding goed te keuren en hun deel ontvangen te hebben.
De nalatenschap bevat de volgende obligaties:
- ten laste van de Admiraliteijt op het kantoor van Adriaen van Berkel d.d. 27-5-1656
- ten laste van Harman Jansz van den Heuvel d.d. 22-10-1651
- ten laste van Klaas Teunisz Ram te Haarlem d.d. 9-5-1639
- een rentebrief d.d. 22-11-1637 ten laste van Arent Willemsz, verzekerd op zijn huis
- ten laste van Basteaan Dirksz van Driel, schout te Hoogvliet, d.d. 1-5-1648
- ten laste van Sander Tobiasz van Vlierde d.d. 2-3-1652
- ten laste van Willem Pietersz Stolwijk, d.d. 11-11-1656, bij deze notaris met Pieter de Bloot als borg.
- ten laste van Heijndrik Verdonk d.d. 29-7-1652
- ten laste van Harman Jansz van den Heuvel en Thielman Verdonk d.d. 1-3-1658
- ten laste van Jan Harmensz van den Heuvel te Amsterdam d.d. 12-8-1654
- ten laste van Thielman Verdonk d.d. 30-3-1658
- ten laste van Jan Jansz van den Heuvel d.d. 30-3-1658

Inhoud vervolg:
- ten laste van Goossen Dammisz, bakker, d.d. 22-5-1652 bij de inmiddels overleden notaris Willem Sonnevelt, met Catharina van Droesbeeke als borg
- ten laste van Maria Steenhuijse, weduwe van Doen Jansz van den Heuvel, d.d. 5-12-1654 bij notaris Joannes van Weel.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
640
 
 
 
 
 
Notariële akte
174 attestatie of verklaring 25-okt-1658
Datering:
25-okt-1658
Aktesoort:
attestatie of verklaring
Aktenummer:
174
Bladzijden:
306 t/m 310
Notaris:
Jacob Duyfhuysen jr
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Laurens Pietersz Austrate, vlascoper, Jacob Pietersz Austraete, schilder, en Johannes Pietersz Austrate, schilder, allen kinderen en erfgenamen van Pieryntge Gillisdr, vlascoopster weduwe van Pieter Austraete waarvan de akte is gepasseerd op 30-01-1657 voor Maerten Couwenhoven notaris te Schiedam. En mede Pieter Lievensz, cleermaker en lakencoper, die samen met Johannes Pietersz Austrate voogd is over Josijntge Pietersdr Austrate en over Nelletge, Jacomijntge en Pieter van Dalen alle drie weeskinderen van Pieternella Pietersdr Austraete en Pieter van Dalen, allen mede erfgenamen van Pieryntge Gillisdr, hun moeder en grootmoeder verklaren op verzoek van hun zuster Martyntge Pietersdr Austrate, vlascoopster, weduwe van Denijs van Vijven en mede erfgename, dat hun moeder, resp. grootmoeder mondeling heeft meegedeeld Martyntge te laten delen in de erfenis van het huis en erf waarin zij woont genaamd de Twee Gecroonde Vlasbloemen, staande in de Hoochstraet. Het huis is belast met 5700 gulden waarvan Aernout Hoflant notaris en secretaris van de Vredemakerscamer de rente daarop heeft die Martyntge tot haar last neemt. Laurens Pietersz Austrate en zijn broers tekenen als: Housstraet i.p.v. Austrate. Het huis de Twee Gecroonde Vlasbloemen is belend, het huis genaamd de Twee Hardebollen dat aan Jacob Roch, schepen behoort en belend aan Angnita van Driel, Mathijs van Rossen pasteybacker, strekkende tot aan Johan Sourij, burgemeester.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
232