Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
50  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
2237 schadevergoeding 29-Sep-1873
Aktesoort:
schadevergoeding
Datering:
29-Sep-1873
Aktenummer:
2237
Bladzijden:
29 t/m 30
Notaris:
Jean Louis Raoul le Rutte
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Anthonie George Joseph Weerpas, eigenaar en schipper van het aakschip genaamd Mercur, wonende te Amsterdam, bevracht door Ferdinand Faber, expediteur te Duisburg in Pruissen, bevracht voor G.I. Ketjen en Compagnie chemische fabrikanten te Amsterdam, verklaart dat gisteren zondag de 28e september 1873 's morgens om 11 uur toen hij met gemeld schip Mercur de Noord van Dordrecht kwam afzeilen en op de Maas onder Ridderkerk aankwam, geladen met zwavelkies op de hoogte van de blinde zaag op de Zuider en Noorder boei op de hoogte van het huis Ten Donck, is vastgeraakt op de blinde of kleine zaag, tengevolge dat de boeien niet op hun behoorlijke plaatsen waren gelegen waardoor het schip is vastgeraakt en hij genoodzaakt is geworden om met assistentie van twee stoomboten die het zelf niet vlot hebben kunnen brengen en noodzaak is geweest een lichter schip en manschappen aan te schaffen om het schip boven water te houden en een derde stoomboot tot assistentie bij zich te hebben gehouden, tot het water weer wassende was en toen het schip op een veilige ankerplaats heeft gebracht over de werf van de heer Jan Smit te Ridderkerk alwaar hij het schip tot thans nog niet noch met behulp van pompers boven water houdt en dat de schade thans te zien bestaat uit het doorbreken van het schip en hetzelfde met planken heeft dichtgemaakt en door behulp van manschappen kan boven water gehouden worden en dat de verdere schade beoordeeld kan worden als het schip gelost is en hij reeds genoodzaakt is geworden om een gedeelte der lading over te laden in de lichter en met assistentie van die lichter en met behulp van manschappen de reis naar Amsterdam hoopt te volbrengen na goedkeuring van de verzekeringsmaatschappijen. Al het bovenstaande is bij toeval gezien door de heren Johannes Smit, Leendert Smit, Cornelis Smit en Pieter Smit, die zelf hebben geassisteerd. De comparant protesteert tot teruggave van alle schaden en kosten die hij reeds heeft gehad en nog heet te lijden
Inhoud vervolg:
tegen diegenen die zulks zal aangaan.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
119
 
 
 
 
 
Notariële akte
1069 schadevergoeding 06-Jul-1867
Aktesoort:
schadevergoeding
Datering:
06-Jul-1867
Aktenummer:
1069
Bladzijden:
76 t/m 78
Notaris:
Jean Louis Raoul le Rutte
Standplaats:
Ridderkerk
Inhoud:
Carl Hartmann kapitein op de sleepboot Rhenes Vier varende voor de sleepmaatschappij Maintz en wonende te Bingen bij Maintz verklaart dat hij, toen hij met zijn sleepboot op de Oude Maas voor anker lag bij het Slikkerveer door schipper J.G. ?, varende op het schip Elisabeth naar Rotterdam, is aangevaren waardoor hij veel schade heeft opgelopen. Met deze akte verlangt hij een vergoeding van de kosten der schade. Veerman Cornelis Adriaan van Driel en Martinus Mak knecht, beiden te Ridderkerk, verklaren het bovenstaande te hebben gezien.
Toegangsnummer:
1277 Archieven van Notarissen te Ridderkerk en Rijsoord
Inventarisnummer:
113