Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
205  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
145 verdeling van goederen 16-dec-1662
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
16-dec-1662
Aktenummer:
145
Bladzijden:
334 t/m 335
Notaris:
Gijsbrecht van Rossum
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Cornelis Jansz van Leeuwen, wonende aan de Havense Binnenwech in Cool, en Matthijs Ghijsbertsen van der Veen, mede wonende aldaar, verkavelen door loting een aantal tuinen of warmoeziersland, samen 2 morgen en 2 hont groot, gelegen in Cool. Het deel voor Van Leeuwen is gelegen voor van de Koolsewegh (Coolsewegh) af tot over het slootje van genoemd land, zoals het nu afgepaald is. Van der Veen zal het een en ander aan heiningen moeten bekostigen. Het resterende land, achter tot aan de dijk gelegen, komt Van der Veen toe met daarboven nog 45 roeden, gelegen aan de noordwestkant voor van de Coolsewegh tot achter aan het land van Van Leeuwen. Er worden afspraken gemaakt o.a. over een brug, een molen, allerlei hekken, een scheidingsheining, een laan en het beplanten van het land.
Aan de akte is toegevoegd dat Van Leeuwen en Van der Veen d.d. 28 december 1662 overeenkomen dat ook de toekomstige eigenaars van de genoemde tuinen of warmoeziersland zich zullen houden wat over laan of hekken in bovenstaande akte is afgesproken.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
720
 
 
 
 
 
Notariële akte
56 verdeling van goederen 24-mrt-1661
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
24-mrt-1661
Aktenummer:
56
Bladzijden:
99 t/m 99
Notaris:
Cornelis Maes
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Michiel Baelde, gehuwd met Catarina Crosewijck, optredend voor hemzelf en namens Nicolaes Croosewijck, medicine doctor, en Joannes Crooswijck, predikant te Korendijk, beiden voogden van hun minderjarige broer Otto Crooswijck, tezamen kinderen en mede-erfgenamen van wijlen Franck Claese Croosewijck en Trijntje Otte, geeft te kennen dat bij de verdeling van de goederen van hun genoemde vader en moeder, toegevallen is aan Nicolaes du Chemin, koopman, gehuwd met Maria Croosewijck, hun mede erfgenaam: een huis en erf, staande en gelegen aan de oostzijde van de Lommerstraet (Lombardstraat), belend ten zuiden door de erfgenamen van Harman Vogelsang, ten noorden door Maertje Herommus, en achter door de tuin van Jasper Coningh.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
663
 
 
 
 
 
Notariële akte
423 verdeling van goederen 20-jul-1657
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
20-jul-1657
Aktenummer:
423
Bladzijden:
307 t/m 308
Notaris:
Vitus Mustelius Woutersz
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Elisabeth (Lijsbet) Joris, Maertge Joris en Geertge Joris, nagelaten kinderen en erfgenamen van Neeltge Pieters, weduwe van Joris Cornelisz Starreman, komen tot een verdeling van de goederen, die hun ouders hebben nagelaten. Aan Elisabeth en Geertge zijn elk voor de helft een rentebrief van 3000 gulden ten laste van het Gemeenelant van Holland en West-Friesland toebedeeld en een tuin en erf, gelegen aan de noordzijde van de Kruiskaij, ten westen begrensd door dokter Furnerius en ten oosten door de gemene laan, strekkende voor van de Kruiskaij tot aan de scheidingsheining met Dirck Cornelisz van Poortugael. Aan Maertge is een obligatie van 2000 gulden, d.d. 21 april 1656 voor deze notaris gepasseerd, toebedeeld, die zij aan de boedel schuldig was, en zij verklaart dat zij verder uit de nagelaten boedel van haar ouders voor haar erfdeel voldaan is.
N.B. In de kantlijn staat vermeld dat Arien Jorisz Korenkraij, man en voogd van Maertge Joris, d.d. 14 augustus 1657 verklaart dat hij de verdeling goedkeurt en geen verdere actie tegen Lijsbet en Geertge Joris zal ondernemen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
508
 
 
 
 
 
Notariële akte
370 verdeling van goederen 17-jun-1657
Aktesoort:
verdeling van goederen
Datering:
17-jun-1657
Aktenummer:
370
Bladzijden:
265 t/m 266
Notaris:
Vitus Mustelius Woutersz
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Matthias van der Graef (Graaff), oud schepen, Elisabeth van de Graef (Elijsabeth van de Graeff) en Jan Hennekin (Jean Hennekijn), man van Catharina van de Graef (Catarina van de Graeff), van wie Matthias tevens optreedt als voogd over de kinderen van wijlen Maria van der Graef, van welke kinderen Boudewijn Onderwater, raad en vroedschap van Dordrecht, vader en mede voogd is, allen kinderen en kleinkinderen van Anna van Neercassel, weduwe van Hendrick van der Graef, gewezen kapitein van de Burgerij, zijn elk voor een vierde deel erfgenaam in de nalatenschap van Anna. Zij komen tot een verdeling van de rentebrieven en de percelen grond, die Anna nagelaten heeft. Matthias ontvangt 5 rentebrieven ten laste van het Gemeenelant van Holland en West-Friesland, kantoor Gorinchem of van de stad Gorinchem met een waarde van 2 x 3000, van 2000, 500 en 200 gulden en verder nog 17 morgen, 2 hont land in Poederooijen. Elisabeth ontvangt 2 rentebrieven van 4600 en 1100 gulden ten laste van het genoemde Gemeenelant, kantoor Dordrecht en Gorinchem. Catharina ontvangt een rentebrief ten laste het genoemde Gemeenelant, kantoor Gorinchem, van 1000 gulden en 5 morgen land in Sandwijck. Aan de kinderen van Maria wordt de helft van 4 morgen land in Sandwijck toebedeeld, gemeen gelegen met Adriaen Drinckvelt, brouwer in Breda. De partijen verklaren dat de nalatenschap van percelen grond, rentebrieven, obligaties en contant geld nu onder hen verdeeld is. Als gemeenschappelijk bezit blijft het huis en erf, genaamd de Meelbael, aan de oostzijde van de Lombertstraet en er wordt een bedrag van 32.938 gulden aan uitstaande schulden genoemd.
N.B. Zie ook aktenr. 371 van dit inventarisnummer.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
508