In 2019 namen René Versluis en Jan Willem Cleijpool, beiden zoons van razzia gedeporteerden, het initiatief voor het oprichten van een monument voor de slachtoffers. Om zo deze ingrijpende episode van de Rotterdamse geschiedenis blijvend te herinneren. Op 10 november 2023 heeft burgemeester Aboutaleb, samen met de initiatiefnemers, enkele slachtoffers en nabestaanden het razzia monument aan de Parkkade onthuld. Kunstenaar Anne Wenzel heeft het monument ontworpen. 

Anne Wenzel:
'Ik boetseerde twee mensen, die dicht bij elkaar staan. Liefdevol. Vervolgens deed ik dat wat bij de razzia ook gebeurde: Ik pakte een mes en sneed deze twee mensen op een brute manier uit elkaar. De eenheid viel in twee delen uiteen. Daar waar de twee mensfiguren elkaar ooit raakten, werden twee grote wonden zichtbaar. Het is goed dat deze wonden nu eindelijk zichtbaar worden – ook al doet het pijn. Je moet wonden kunnen zien, om ze te kunnen helen. Deze wonden zie je niet altijd. Soms moet je daarvoor van positie veranderen. Net een stap opzij doen. Maar als je ze eenmaal hebt gezien, zal je ze nooit meer vergeten.

Deze man en deze vrouw geven een gezicht aan al de slachtoffers van de razzia. Achter de anonieme getallen van slachtoffers staan mensen. Individuen. Mensen, die na de oorlog met hun wonden moesten leren leven. Wonden die niet zomaar verdwijnen. Wonden, die vaak zelfs worden doorgegeven van generatie op generatie.'