De meest tastbare erfenis van de Floriade is zonder twijfel de Euromast, jarenlang hét icoon van naoorlogs Rotterdam. Maar het internationale tuinbouwevenement heeft de stad meer nagelaten.

Met zijn meer dan 100 meter is de Euromast een tijd lang het hoogste gebouw van de stad. Met de komst van de medische faculteit moet de Euromast die titel tijdelijk afstaan. In 1970 wordt de hiërarchie echter weer hersteld als de Space Tower in negen hijsdagen op de Euromast wordt geplaatst. Met 175 meter is de Euromast dan opnieuw de hoogste constructie.

Heemtuin, Franse tuin en Rhododendronallee

In het Park zijn diverse overblijfselen van de Floriade te vinden. De heemtuin langs de westelijke rand is er een voorbeeld van, net als de Franse tuin ten zuiden van het Heerenhuys. Ook de Rhododendronallee stamt uit de Floriadetijd. In het Museumpark is het rosarium bij Museum Boijmans van Beuningen een erfenis van de tuinbouwtentoonstelling. [tekst loopt door onder de foto's]

L'homme qui marche

Rotterdam bezit ook nog enkele stille getuigen van de Internationale beeldenexpositie die tijdens de Floriade te zien was in het Museumpark. Het bronzen beeld L’ Homme qui marche, van Auguste Rodin, is daarvan de bekendste. Dit sculptuur dat in 1961 werd verworven door de gemeente Rotterdam, staat tegenwoordig aan de Westersingel. Ook de bronzen versie van Maillol’s La Mediterranée die tegenwoordig deel uitmaakt van de collectie van Boijmans, was voor het eerst te zien in de beeldentuin van de Floriade.

De Floriade is een belangrijke schakel geweest in de ontwikkeling van Rotterdam als evenementenstad. Om aan de behoefte aan ontspanning en amusement te voldoen, organiseert de stad in de jaren na de oorlog diverse andere grote manifestaties zoals Ahoy’ in 1950, E55 in 1955 en C70 in 1970. Daarmee vestigt de stad een traditie die tot vandaag voortleeft in evenementen als Poetry International, het Internationaal Filmfestival Rotterdam en Rotterdam Unlimited.

Eerste van een reeks

De Rotterdamse Floriade van 1960 vormde het startpunt van een nieuw tienjaarlijks internationaal tuinbouwevenement in Nederland dat wordt gecoördineerd door de Nederlandse Tuinbouwraad. Na Rotterdam vond de Floriade achtereenvolgens plaats in Amsterdam (2 keer), Zoetermeer, Haarlemmermeer en Venlo. De 7e Floriade wordt in 2022 gehouden in Almere met als motto Growing Green Cities.

Meer weten over Floriade 1960

Publicaties

Archieven

Beeldmateriaal